Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 4. 2018,
7.19

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

17

Natisni članek

sojenje Gašper Tič Stefan Cakić noad

Petek, 20. 4. 2018, 7.19

5 let, 12 mesecev

Sodišče: Stefan Cakić je kriv. V zapor mora za osem let in pol. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

17

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je Stefana Cakića spoznal za krivega uboja igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Obsojen je na osem let in šest mesecev zaporne kazni. Sodišče mu je do pravnomočnosti sodbe podaljšalo pripor.

Novinarka: Sabina Zonta / Video: Planet TV


Odrejen mu je pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, Cakić pa si želi na predčasno prestajanje zaporne kazni, o čemer bo sodišče še odločilo.

Dejanje je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi svoje infantilnosti, naivnosti, težnje po odvisnosti od drugih ter uživanja kokaina in alkohola, je v sodbi zapisalo sodišče. K temu je treba prišteti tudi določeno stopnjo afekta, je še pojasnil sodnik Ciril Keršmanc.

Mediji objavljali številne neuradne informacije

Sodnik je obrazložitev sodbe začel s pojasnilom, zakaj je javnost pustil v sodni dvorani, čeprav je bilo govora o najintimnejših podrobnostih iz življenja pokojnega in obtoženega. Povedal je, da so mediji že od začetka dogodka objavljali številne neuradne informacije, pa tudi obramba in tožilstvo sta zadeve javno komentirala še pred začetkom glavne obravnave. In ko je toliko informacij že objavljenih, ne bi bilo pravično pričakovati, da se sojenje zapre. Taka odločitev bi po mnenju sodnika najbrž še bolj spodbudila kroženje ugibanj in domnev.

Dokazni postopek je po mnenju sodišča pokazal, da je med znanim igralcem in Cakićem bil prostovoljni stik spolne narave. Cakić je ob teh besedah sodnika odkimaval.

Cakić | Foto: STA , Foto: STA ,

Sodnik se je odzval na trditve Cakićevega zagovornika Gorazda Fišerja, da bi Cakića, če bi bil ženska, jemali kot žrtev. Pogledal je raziskavo Inštituta za kriminologijo o ubojih v Sloveniji. Našel je podobne primere, v katerih so bile storilke ženske. Te so dobile približno takšne kazni kot Cakić. Prebral je še številne druge primere uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in izrečene kazni so se vrtele okoli danes izrečene.

Odvetnik si ni delal iluzij, da bo Cakić oproščen

Cakićev odvetnik Gorazd Fišer je v torek po končani glavni obravnavi dejal, da si ne dela iluzij, da bo sodišče Cakiću danes izreklo oprostilno sodbo. Še posebej po tistem, ko je zavrnilo njegov predlog, da bi dodatno natančneje ugotavljalo trajanje dogajanja v Tičevem stanovanju usodnega 18. junija lani. Sam namreč meni, da je dogajanje trajalo manj časa, kot sta to ugotovila sodna izvedenca, kar bi lahko pomenilo, da je bil Cakić ves čas neprišteven.

Tožilka: Cakić mu je naklepno vzel življenje

Tožilstvo je za Cakića zahtevalo 12 let zapora in podaljšanje pripora. Tožilka Tamara Gregorčič v zaključni besedi dejala, da je imel Cakić naklep vzeti Tiču življenje, kar naj bi kazala tako čas trajanja dogajanja kot tudi to, da naj bi usodne rane prejel že po tistem, ko se ni mogel več braniti. Vprašala se je, kaj ga je vodilo v to. "Želja ubiti, vzeti življenje, dokončati dejanje," si je sama odgovorila.

Psihiater: Moralo se je zgoditi nekaj dramatičnega

Cakićev zagovor je šel v smeri, da naj bi ga Tič pred usodnim dogajanjem spolno zlorabil ali pa naj bi to vsaj poskušal, vendar zdravniški pregled tega ni potrdil. Je pa sodni izvedenec psihiater Gorazd Mrevlje ocenil, da se je pred tem moralo zgoditi nekaj dramatičnega, zaradi česar se je potem Cakić, tudi pod vplivom alkohola in kokaina, odzval tako, kot se je.

STA

Ne spreglejte