SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Buren nastop Urške Klakočar Zupančič: "zagrozila" je tudi Golobu #video

10

termometer

"Obljubljam, gospod Golob, da se bom prva oglasila, če boste poslali policijo nad protestnike z vodnim topom, solzivcem, s pendreki ali kakorkoli drugače. Pozivam novo ministrico za pravosodje, da takoj sprejme ustrezne ukrepe, da se ustavijo postopki zoper protestnike, vsi, tako prekrškovni, kazenski kot civilni, ker so neustavni," je v burni razpravi na včerajšnji seji ob rekordno hitrem oblikovanju vlade Roberta Goloba dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

"Gibanje Svoboda je nastalo zaradi zavržnih, nezakonitih in neustavnih ukrepov odhajajoče vlade. Nastalo pa je tudi zato, ker je imela odhajajoča vlada izrazito sarkastičen in ciničen odnos do ljudi. In veste, kaj? Ljudje so ji dali košarico. Naj se nikoli več v tej državi ne ponovi, da bo oblast dvignila roko nad svoje lastne državljane, in naj se nikoli več ne teptajo pravna država in človekove pravice, ker so naši predniki dali zanje kri," je izpostavila in dodala:

"Nujna, nujna je hitra sestava vlade. Pa veste, zakaj? Ker je nujno, da čim prej odide obstoječa vlada, ki je namerno, vedoma kršila človekove pravice, kar je povedalo ustavno sodišče v več odločbah, in to zelo jasno. Gospod Mahnič, obsojam vaša izvajanja na zaslišanju gospe Tatjane Bobnar. Ali veste, kaj ste rekli? Razhajkal bom protestnike, ki so kolesarili in protestirali. Pravica do protesta, gospod Mahnič, je ustavna pravica. Nihče, najmanj pa vi, gospod Mahnič, ne bo razganjal protestnikov, ki izvršujejo svojo ustavno pravico."

Janez Jansa in Robert Golob Novice To so prve poteze nove vlade Roberta Goloba Janez Jansa in Robert Golob Novice Golob: Morda se bo izkazalo, da je imela Šarčeva vlada podobne vzorce kot Janševa

"Prva se bom oglasila, če boste poslali policijo nad protestnike z vodnim topom"

"Da ne bo pomote, nihče ne bo razganjal protestnikov, če ne bodo zelo konkretno fizično nasilni, niti pod prihajajočo vlado. Obljubljam, gospod Golob, da se bom prva oglasila, če boste poslali policijo nad protestnike z vodnim topom, solzivcem, s pendreki ali kakorkoli drugače. Pozivam novo ministrico za pravosodje, da takoj sprejme ustrezne ukrepe, da se ustavijo postopki zoper protestnike, vsi, tako prekrškovni, kazenski kot civilni, ker so neustavni," je poudarila.

Janez Jansa in Robert Golob Novice Janša in Golob opravila primopredajo vladnih poslov #foto

Klakočar Zupančičeva: Nihče nima pravice zaplinjati ljudi

"Še nekaj bom povedala, zdaj bom pa naslovila osebo, ki je tukaj ni, pa bi lahko bila tukaj, ima vso pravico biti tukaj. Gospod Janez Janša, če menite, da vam kot predsedniku vlade, zdaj odhajajočemu, gre pravica, da zaplinjujete ljudi, da jih poklicno degradirate, ker se ne strinjajo z vami, da jih pošiljate v psihiatrične bolnišnice, da jih javno žalite z vsem, kar vam tisti trenutek pade na pamet, vam jaz kot nekdanja okrajna sodnica in popolna novinka v politiki povem: ne, nimate te pravice, nimate je," je sklenila.

Igor šoltes Novice Golobov kadrovski vrtiljak: razkrita nekatera zanimiva imena Jani Möderndorfer Novice Golobov Möderndorfer je Čebela

Mahnič: Nekdanja sodnica zavaja. Protesti niso bili prijavljeni.

"Zdaj bom v bistvu uporabil vašo dikcijo, ki jo vi večkrat uporabite, in sicer bi vas prosil, da kolegico opozorite, da ne zavaja. Kolegica Sukič, vi ste bili tukaj, ko je bilo to zaslišanje. Jaz sicer mislim, da je bil ta nastop vrhunski. In če bi ga gospa Klakočar Zupančič lahko ponovila, naj ga še nekajkrat ponovi. Ampak spominjam se leta 2014, 2018, ravno tako je sedela tukaj ena sodnica Jasna Murgel. Mislim, da se je danes nobeden več ne spomni," se je odzval poslanec SDS Žan Mahnič.

Zlatan Čordić Novice Preprečevanje mitinga: prijeli Čordića, Stevanović pridržan zaradi hujskanja k upiranju #foto #video

"Ampak grdo je, da gospa bivša sodnica ne pozna ustave. Tudi sam zagovarjam proteste, ki so v skladu z ustavo in v skladu z zakoni. Seveda je dovoljeno protestiranje. Ampak da sodnica zagovarja proteste, ki niso prijavljeni, pa je problem. Zato bi vas, gospa podpredsednica, prosil, da gospo opomnite, naj ne zavaja in da naj njena razprava ne bo v neskladju z zakoni, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Zakon veleva, da je vsak protest treba prijaviti. Ne kolesarski ne drugi protesti, gospa bivša sodnica, niso bili prijavljeni," je dejal. 

Odziv v stranki SDS: Predsednici pošiljamo protestno pismo 

V stranki SDS so se odzvali na včerajšnje dogajanje v državnem zboru. Zapisali so, da je "predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič grobo napadla Poslansko skupino SDS", zato so nanjo naslovili protestno pismo, v katerem so med drugim zapisali, da pričakujejo opravičilo.  

Na včerajšnji izredni seji DZ je predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič grobo napadla Poslansko skupino SDS. V svojem nastopu je žalila poslance, izrekala laži, razpihovala in javno spodbujala nestrpnost ter širila sovražni govor. Poslanska skupina SDS je predsednici DZ naslovila protestno pismo, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora,

na izredni seji Državnega zbora RS, ki je potekala včeraj, 1. junija 2022, smo bili z vaše strani priča grobemu obračunu s Poslansko skupino Slovenske demokratske stranke. V svojem nastopu ste nedostojno in žaljivo napadli nekatere poslanke in poslance Slovenske demokratske stranke, izrekli laži, razpihovali in javno spodbujali nestrpnost ter širili sovražni govor.

Kot predsednica Državnega zbora RS ste prva med enakimi, vendar je dejstvo, da je vaša odgovornost v luči ohranjanja ugleda parlamenta in ravni politične komunikacije mnogo večja in bolj izpostavljena presoji javnosti. Javnost, na katero se radi sklicujete, od vas pričakuje spoštljiv odnos do vsakogar, ne glede na to, ali ste si njim politično blizu ali ne. Vodi z zgledom je stara modrost, ki ne bi smela biti nikoli pozabljena, predvsem pa ne poteptana zaradi nenadzorovanih izbruhov jeze in spodbujanja nestrpnosti ter sovraštva do drugače mislečih.

"Moja prva naloga je doseči, da se v državni zbor vrne kulturno in spoštljivo javno komuniciranje, lahko je ostro, vendar primerno argumentirano in nikoli, nikoli osebno žaljivo," ste 13. maja 2022 dejali ob nastopu funkcije predsednice. Ste po manj kot mesecu dni na položaju že pozabili na izrečene besede?

Sarkazem in cinizem ste očitali nam, čeprav ste bili prav vi tisti, ki ste bili v svojem včerajšnjem izvajanju sarkastični in cinični. Govorili ste o zavržnosti, nezakonitosti in neustavnosti z naše strani, hkrati pa ste sami pozivali h kršenju zakonov z ustavitvijo prekrškovnih in kazenskih postopkov zoper proteste, ki niso bili prijavljeni v skladu z zakonom. Dovolili ste si izreči tudi laži. Prav šokantno je bilo, ko ste govorili o tem, da je pretekla vlada zaplinjala ljudi. Ali sploh veste, kaj ste izrekli? Se ne zavedate vse tragike in bolečine takšnih dejanj v času druge svetovne vojne?

V Poslanski skupini SDS pričakujemo vaše opravičilo za vse izrečene žalitve in laži. Prav tako pričakujemo, da boste do 27 poslank in poslancev Slovenske demokratske stranke, ki v Državnem zboru RS legalno in legitimno zastopajo skoraj 300.000 volivk in volivcev, državljanov Slovenije, imeli spoštljiv in korekten odnos.

S spoštovanjem,

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin