SiolNET. Novice Slovenija
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bulčeva: Poraba kohezijskih sredstev v Sloveniji skladna s povprečjem EU

0,06

termometer

Violeta Bulc
Violeta Bulc je spomnila, da je Slovenija v prejšnjem finančnem obdobju počrpala vsa kohezijska sredstva. Foto: Reuters

Slovenska poraba kohezijskih sredstev je skladna s povprečjem EU, zato Evropske komisije ne skrbi, da Slovenija ne bi porabila dodeljenih sredstev, je sporočila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Spomnila je, da je Slovenija v prejšnjem finančnem obdobju med letoma 2007 in 2013 počrpala vsa kohezijska sredstva.

Evropska komisija ne dvomi o tem, da bo Slovenija vsa kohezijska sredstva počrpala tudi v obdobju 2014–2020. Do konca avgusta letos je bilo dodeljenih slabih 70 odstotkov sredstev prek izdanih odločitev o podpori, izplačila pa pomenijo 18,8 odstotka razpoložljivih sredstev, so danes sporočili iz kabineta komisarke Violete Bulc.

Denar, računalnik, evri Novice Zakaj je Slovenija lani ostala brez evropskih milijonov

Bulčeva: Črpanje se lahko nadaljuje do leta 2023

Na področju prometa je Slovenija počrpala svojo kohezijsko ovojnico v sklopu Instrumenta za povezovanje Evrope. "Seznanjena sem, da bo služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Bruslju do konca leta 2018 predložila še za 200 milijonov evrov zahtevkov za plačilo. Črpanje se lahko nadaljuje do leta 2023," je ob tem poudarila Bulčeva.

Njena izjava sledi opozorilu člana Evropskega računskega sodišča Sama Jereba, da je Slovenija ena od desetih držav, ki lani, v četrtem letu izvajanja tekočega finančnega okvira, še ni porabila nobenih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

Samo Jereb Novice Država: Izjave člana Evropskega računskega sodišča ne držijo

Jereb: Potreben bo velik napor, da se bo sredstva do konca finančnega okvirja porabilo

Kot je minuli torek ob predaji letnega poročila sodišča o porabi sredstev EU za lani predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu dejal Jereb, bo treba na tem področju "narediti velik napor, da se bo to izboljšalo in da se bo sredstva do konca finančnega okvirja tudi porabilo".

"Če pogledamo skupno porabo, je Slovenija ob koncu leta 2017 med najslabšimi petimi državami članicami glede črpanja vseh evropskih sredstev," je še poudaril Jereb.

V službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so v odzivu takrat zapisali, da se aktualna vlada zaveda, da je Slovenija "nekoliko zastala v izvajanju tekočega programskega obdobja evropske kohezijske politike 2014–2020, kar se odraža predvsem v zadnji fazi izvajanja oziroma v izjemno nizkih povračilih sredstev iz EU blagajne v slovenski proračun".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin