Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 10. 2014,
9.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Violeta Bulc

Torek, 21. 10. 2014, 9.27

6 let, 6 mesecev

Bulčeva čutila vročino, a prestala zaslišanje (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pristojni odbor Evropskega parlamenta za promet je potrdil slovensko kandidatko Violeto Bulc kot primerno za komisarko. Bulčeva je priznala, da je pričakovala težja vprašanja.

Nasprotovanja Bulčevi med koordinatorji očitno ni bilo, sicer bi ob 11. uri sledilo srečanje članov odbora in glasovanje o njej. Predsednik odbora za promet Michael Cramer iz vrst Zelenih je pojasnil, da so bili na splošno zadovoljni z Bulčevo, nekaj nezadovoljstva je bilo le glede določenih odgovorov Bulčeve npr. glede boja proti socialnemu dumpingu, regionalnih letališč, konkretnih načrtov, kako narediti promet bolj zelen in odpraviti nepošteno konkurenco.

Manfred Weber iz Evropske ljudke stranke (EPP) je omenil, Bulčeva res ni imela veliko časa za priprave, a je sama ocenila, da je kos izzivu. Poslanci ji v ponedeljek na zaslišanju "niso pogledali skozi prste" in "očitno je uspela prepričati koordinatorje". Tudi Gianni Pitella iz skupine socialdemokratov (S&D) je poudaril, da popolnoma zaupa oceni kolegov v pristojnem odboru. Kljub kratkim pripravam se je Bulčeva dobro znašla. Njeni odgovori morda niso bili zelo podrobni, a bili so "zadovoljivi", je dejal.

Predsednik slovenske vlade Miro Cerar je na Twitterju (v angleščini) zapisal, da je zadovoljen, ker je odbor EP soglasno prepoznal Bulčevo kot sposobno za prometno komisarko".

Bulčeva se je na zaslišanju pred pristojnim odborom EP odlično odrezala, odlični so tudi odzivi strokovne in laične javnosti, je ocenil Cerar, ki upa, da bo Bulčeva pri svojem delu, ki bo zavezano Evropski uniji, uspela dati prispevek tudi Sloveniji. "Veseli nas lahko, da smo dobili kandidatko za članico Evropske komisije s pomembnim resorjem," je v izjavi novinarjem po srečanju v svoji poslanski skupini povedal Cerar.

Bratuškova: Čestitam Bulčevi in ji želim vse najboljše Nesojena podpredsednica Evropske komisije Alenka Bratušek pa je v kratki izjavi novinarjem v DZ čestitala najverjetnejši novi evropski komisarki za promet Violeti Bulc, ki je uspešno prestala zaslišanje pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta. Kot je poudarila ob prihodu na sejo mandatno-volilne komisije DZ, ji želi vse najboljše.

Predsedujoči SD Dejan Židan je ocenil, da je bila Bulčeva suverena in sproščena, pridobila je "simpatije različnih evropskih poslancev", kar je dobro ne le za njo, ampak tudi za Slovenijo.

V Novi Sloveniji (NSi) so po besedah Jožefa Horvata pričakovali, da bo Bulčeva uspešna na zaslišanju, zlasti glede na njene reference in tudi to, da je v življenju "dejansko naredila nekaj konkretnih zadev". V Združeni levici (ZL) po besedah poslanca Franca Trčka ocenjujejo, da je Bulčeva "izpolnila minimalna pričakovanja".

Pričakovala težja vprašanja Slovenska kandidatka, ki ji je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker namenil prometni resor, se je po slabem tednu dni priprav v ponedeljek pozno popoldne predstavila pred odborom za promet. "Bilo je kar vroče, kajne? In vsi skupaj smo se naučili nekaj o prometu in še nekaj o nas samih," je v odzivu na zaslišanje pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta zapisala Bulčeva. "Če želimo, lahko sodelujemo. To družbo lahko spreminjamo na bolje. Korak za korakom. Skupaj. Hvala vam. Hvala, ker ste izbrali podporo in sodelovanje," je po zaslišanju še zapisala na Facebooku.

Na tiskovni konferenci po zaslišanju je slovenska kandidatka, dosedanja podpredsednica slovenske vlade in ministrica brez listnice, da je vesela, ker je zaslišanja konec in da je dala vse od sebe, hkrati pa priznala, da je pričakovala težja vpršanja in bila pripravljena na njih.

Slavje v hotelskem baru Bulčeva je po pisanju spletnega portala EUObserver uspešno zaslišanje praznovala v baru hotela Hilton v Strasbourgu skupaj s tistimi, ki so se ji pomagali pripraviti na zaslišanje. Ob njeni mizi sta se ustavila in ji čestitala tudi Juncker in finski komisarski kandidat Jyrki Katainen.

V največji politični skupini v EP, Evropski ljudski stranki (EPP), so po zaslišanju in še pred odločitijo odbora, da podpre Bulčevo sporočili, da je po njihovem mnenju Bulčeva (za svojo jo imajo liberalci – Alde) sposobna opravljati komisarsko delo, da pa bo "morala čim prej povečati svoje štiridnevno znanje o evropski prometni politiki".

"Netipična in čustvena" Spletni portal EurActiv, ki poroča o bruseljskem dogajanju, omenja, da je Bulčeva med zaslišanjem v nasprotju z Alenko Bratušek, ki je odgovarjala v svojem maternem jeziku, odgovarjala v angleščini. "Ni delovala pod stresom. Čeprav je imela za pripravo le štiri dni, je potrdila, kar je Juncker povedal o njej po njunem prvem srečanju 15. oktobra, ko je dejal, da se hitro uči," piše spletni portal in dodaja, da je pokazala osebnost, ki je "netipčna in čustvena".

EurActiv meni, da bi bila potrditev Bulčeve tudi osebna zmaga Guya Verhofstadta, predsednika Aldeja, ki je "tvegal in jo podprl, kljub namigom, da bi morala Slovenija kandidirati osebo s primernejšim ozadjem".

Ne spreglejte