SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj pozval Slovenijo, naj uveljavi nova pravila o boju proti terorizmu

0,10

termometer

Evropska komisija, EU, zastava
Opozorjene države članice imajo zdaj na voljo dva meseca, da nova pravila prenesejo v nacionalni pravni red. Foto: Reuters

Evropska komisija je pozvala 16 držav članic EU, med njimi Slovenijo, k uveljavitvi novih pravil o boju proti terorizmu. V uradnem opominu je države opozorila, da ji niso sporočile svojih nacionalnih ukrepov za prenos direktive o boju proti terorizmu. Zdaj imajo opozorjene države na voljo dva meseca, da nova pravila prenesejo v nacionalni pravni red.

Države članice EU so imele čas do 8. septembra, da so obvestile Evropsko komisijo o prenosu direktive, ki je začela veljati lani spomladi. Če v roku dveh mesecev ne bodo v celoti prenesle direktive, jim lahko Komisija pošlje obrazloženo mnenje.

Marjan Šarec Posel danes Marjanu Šarcu zaušnica iz Bruslja

Komisija k prenosu direktive pozvala 16 držav članic

Direktiva je ključnega pomena v boju Evropske unije proti terorizmu, na primer glede sankcioniranja s terorizmom povezanih kaznivih dejanj, kot je potovanje v tujino z namenom izvedbe terorističnega dejanja ali vračanje v EU s podobnim namenom.

V okviru direktive so začrtali tudi posebne ukrepe za žrtve terorizma, kot na primer zagotovljen dostop do podpornega sistema, dokler ga te potrebujejo. Poleg Slovenije je komisija k uveljavitvi novih pravil pozvala še Avstrijo, Belgijo, Bolgarijo, Ciper, Češko, Estonijo, Grčijo, Hrvaško, Litvo, Luksemburg, Malto, Poljsko, Portugalsko, Romunijo in Španijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin