Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2017,
7.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

11

Natisni članek

teran vino Dejan Židan Evropska komisija Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Hrvaška

Torek, 24. 1. 2017, 7.03

6 let, 6 mesecev

Bruselj bo naredil izjemo: Hrvaška bo lahko uporabljala ime teran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

11

teran | Foto STA

Foto: STA

Evropska komisija je danes kljub nasprotovanju Slovenije sprožila postopek za sprejetje zakonodaje v obliki delegiranega akta, s katerim želi Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Evropska komisija načrtuje, da bi delegirani akt začel veljati do 30. junija letos, so povedali na slovenskem kmetijskem ministrstvu.

Odbor strokovnjakov za vino je danes v Bruslju prvič razpravljal o osnutku delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, kar velja za začetek postopka.

Evropska komisija je članom odbora za vino predstavila osnutek delegiranega akta. Štiri članice so podale komentarje, so po obravnavi točke povedali v komisiji.

Delegirani akt je mogoče zavrniti z dvojno večino v Svetu EU

Za sprejetje delegiranega akta po navedbah komisije ni formalnega glasovanja. Ker ni bilo komentarjev glede osnutka dokumenta, bodo zdaj sprožili interno posvetovanje. Na ravni odbora ni predvidene nadaljnje razprave.

Ob tem v komisiji znova poudarjajo, da sprejetje delegiranega akta pojasnjuje pravno stanje in zagotavlja pravi okvir za delovanje nacionalnih oblasti.

Interno posvetovanje predvidoma traja dva tedna. Nadaljnji postopki nato trajajo še najmanj tri mesece. Članice EU in Evropski parlament imajo dva meseca časa za pregled zakonodaje.

Delegirani akt je mogoče zavrniti z dvojno večino v Svetu EU: s 55 odstotki glasov članic, ki pomenijo 65 odstotkov prebivalstva unije, ali z navadno večino na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Slovenija na odboru ponovila odločno nasprotovanje aktu

S slovenskega ministrstva za kmetijstvo so po obravnavi točke na odboru za vino sporočili, da je Slovenija na odboru ponovila odločno nasprotovanje temu aktu.

Slovenska stališča je po navedbah ministrstva podprla Madžarska, oglasila pa se je tudi Italija, ki na splošno nasprotuje odpiranju seznama izjem in je hkrati zahtevala pravno mnenje komisije.

Komisija je na koncu obravnave povedala, da je bila to edina razprava o tem aktu na ekspertnem odboru in da bo nadaljevala postopek tako, da bi delegirani akt začel veljati do 30. junija 2017, so še sporočili z ministrstva.

Slovenski kmetijski minister Židan je proti evropski komisijo za kmetijstvo uperil nekaj ostrih puščic. | Foto: Bor Slana Slovenski kmetijski minister Židan je proti evropski komisijo za kmetijstvo uperil nekaj ostrih puščic. Foto: Bor Slana

Židan komisijo obtožil nepoštenega ravnanja

Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je sicer danes objavil sporočilo za javnost, v katerem je zavrnil nekatere navedbe komisarja za kmetijstvo Phila Hogana v torkovem pogovoru za Odmeve.

V sporočilu je minister med drugim zavrnil navedbe, da je komisarja prosil za čas, da Slovenija in Hrvaška dosežeta dogovor, in da je bilo vprašanje terana predmet pristopnih pogajanj Hrvaške z EU.

Poleg tega je Židan komisijo obtožil nepreglednega, pristranskega in nepoštenega ravnanja.

V komisiji so se na to odzvali z besedami, da ne morejo vsak dan komentirati komentarjev o tej temi ter da je komisar Hogan vse vidike te zgodbe že pojasnil.

Komisija: Pri označevanju bo treba upoštevati stroge pogoje

Komisija vztraja, da bo teran še vedno zaščiten izključno kot slovensko vino, Hrvaška pa bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljala pri označevanju vina z zaščiteno označbo porekla z imenom Hrvatska Istra.

Pri označevanju bo treba upoštevati stroge pogoje. Napis teran bo moral biti manjši kot napis Hrvatska Istra in oba naziva bosta morala biti na istem vidnem polju, torej na sprednji ali hrbtni strani steklenice.

Slovenija kljub tem zagotovilom trdi, da bruseljska rešitev potencialno neposredno ekonomsko ogroža slovenske proizvajalce. A gre še za veliko več kot zgolj za zaščito terana, opozarja slovenski kmetijski minister.

"Legalizacija kršenja pravnega reda krepi negativna čustva do EU"

Židan komisiji med drugim očita, da se je s Hrvaško dogovarjala za hrbtom Slovenije in torej ni ravnala v dobri veri ter da je z načrtovano izjemo ustvarila nevaren presedan in prekoračila svoje pristojnosti.

Vse to po ministrovih besedah ustvarja zelo negativno podobo EU v Sloveniji. Legalizacija kršenja pravnega reda v drugi članici le še krepi negativna čustva do EU, kar je zelo nevarno, je pred časom opozoril minister.

Ker tako Slovenija kot Evropska komisija vztrajata pri svojem, prepričani, da je zakon na njuni strani, se trenutno zdi, da se slovenski tožbi proti komisiji na Sodišču EU v Luksemburgu ne bo mogoče izogniti.

Ko delegirani akt začne veljati, ima članica dva meseca časa, da vloži tožbo na evropsko sodišče, je v ponedeljek v Bruslju pojasnil Židan in ponovil, da bo Slovenija to tudi storila, če bo šlo tako daleč.

Civilna iniciativa v dodatne aktivnosti za spoštovanje zaščite terana

Civilna iniciativa za zaščito terana načrtuje aktivnosti, s katerimi želi argumentirano doseči spremembe stališč Evropske komisije glede terana. Predsednik iniciative Marjan Colja je napovedal pripravo posebnega dogodka v Bruslju in ponovno zahtevo za sprejem pri komisiji. Člani iniciative se bodo v petek sestali z evropskimi poslanci iz Slovenije.

Glede na odzive evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana v zadnjih dneh predsednik Civilne iniciative za zaščito terana in direktor družbe Vinakras Marjan Colja meni, da komisar s položajem o zaščiti ni zadosti in ustrezno seznanjen.

Zahtevajo sprejem pri Hoganu in Junckerju

Zato bodo člani iniciative v teh dneh poslali že tretjo prošnjo oziroma zahtevo za sprejem pri komisarju Hoganu in pri predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, da predstavijo svoje argumente glede zaščite terana. Tokrat bodo prošnjo za sprejem poslali prek predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Če odgovor ne bo pozitiven, pričakujejo pojasnila, zakaj jih ne sprejmeta. Doslej na dve prošnji namreč niso dobili nobenega odgovora, je povedal Colja.

Hkrati je napovedal, da bodo v petek v Ljubljani srečali z evropskimi poslanci iz Slovenije. "Želimo jim pokazati, zakaj je teran tako pomemben za ta majčken košček Krasa, in jih oborožiti z informacijami, ki jih bodo lahko uporabili," je dejal Colja.

Ne spreglejte