Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
14.05

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

brezplačna pravna pomoč Botrstvo

Četrtek, 30. 1. 2014, 14.05

4 leta, 4 mesece

Brezplačna pravna pomoč Botrstvo tudi na Štajerskem (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Brezplačna pravna pomoč Botrstvo, ki je marca lani zaživela v Ljubljani, je od novega leta socialno najšibkejšim družinam na voljo tudi v Celju in Murski Soboti ter na Prevaljah in Ptuju.

Projekt Botrstvo – brezplačna pravna pomoč poteka v okrilju Zveze prijateljev Mladine Ljubljana Moste Polje (ZPM), strokovno pomoč pa nudijo odvetniki odvetniške pisarne Zidar Klemenčič. Do zdaj so obravnavali 180 primerov in pomoč zagotovili 138 prosilcem.

Pisarno približali ljudem Ker vse več prosilcev prihaja iz različnih krajev Slovenije in jim veliko oviro predstavlja že strošek za prevoz v Ljubljano, so zdaj pisarne odprli še v Celju, Murski Soboti, na Prevaljah in Ptuju, kjer je po oceni sekretarke ZPM Anite Ogulin potreba po tem največja.

Prva vstopna točka je brezplačna telefonska številka 080 14 32. Prosilci v telefonskem pogovoru predstavijo svoj problem, svetovalci pa jih usmerijo v najbližjo pravno pisarno, kjer jim bodo pomagali izpolniti vse obrazce ter nudili pravno pomoč.

Pomoč v zvezi s stanovanjsko problematiko in uveljavljanju pravic iz javnih sredstev Odvetniki in strokovni sodelavci delo opravljajo povsem brezplačno, pomoč pa nudijo socialno najbolj ogroženim družinam, ki so se znašle v eksistencialnih težavah.

"Gre za težave s streho nad glavo, težave s pridobivanjem finančnih sredstev, za osnovno preživetje, se pravi za pravice iz javnih sredstev, ki vsakemu posamezniku, ko se znajde v takšnih stiskah, pripadajo," je povedala odvetnica Nina Zidar Klemenčič.

Ljudje ne poznajo svojih pravic Večina primerov zadeva stisko ljudi, ki so postali nezmožni odplačevati obratovalne stroške v neprofitnih stanovanjih ali pa odplačevati posojila, ki so jih najeli, ko so še imeli službo. Pravna pomoč pa je potrebna, ker ljudje ne vedo, kakšne pravice imajo.

"Centri za socialno delo ne delujejo kot varnostna mreža, kjer bi ljudem predstavili tako opevane pravice socialne države. Pogosto šele ko pridejo k nam, izvedo, kakšne pravice imajo, in problem začnejo reševati šele, ko je težko rešljiv," je opozorila Zidar Klemenčičeva. "Ne kompliciramo, ljudi v stiski sprejmemo takoj in jim tudi takoj pomagamo, saj je nujno, da se pomoč zagotovi takoj."

"To je naloga države" Brezplačna pravna pomoč je po besedah Ogulinove za te družine v stiskah zato nujna, opozarja pa, da to ne bi smela biti naloga nevladnih organizacij, temveč države. "Vprašanje družbe je, ali bomo to stanje še naprej tolerirali." Državo so v sklopu tega projekta na to že opozorili in predlagali konkretne rešitve, a še niso bili slišani.

Ne spreglejte