Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2020,
17.11

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

7

Natisni članek

Boštjan Brezovnik pokrajine

Četrtek, 9. 1. 2020, 17.11

4 leta, 3 mesece

Brezovnik ponudil odstop. Ga bo Kovšca sprejel?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

7

Boštjan Brezovnik | Foto STA

Foto: STA

Boštjan Brezovnik, ki je do zdaj vodil strokovno skupino za pripravo projekta pokrajin, se je s tega mesta pripravljen umakniti. O njegovem umiku iz projekta je Brezovnik pojasnil, da je predsedniku DS Alojzu Kovšci in predstavnikom združenj občin res ponudil svoj odstop, a da odločitev še ni bila sprejeta.

Boštjan Brezovnik
Novice Brezovniku zavrnili napredovanje v redno profesuro

Kot je spomnil Večer, se je Boštjan Brezovnik konec lanskega leta znašel pod plazom očitkov o plagiatorstvu, podjetništvu v okviru njegovega Inštituta za lokalno samoupravo ter zaslužkarstvu, ki naj bi si ga obetal od projekta pokrajin. Zaradi omenjenih očitkov je tudi ostal brez redne profesure na pravni fakulteti v Mariboru, saj so senatorji Univerze v Mariboru zavrnili njegovo habilitacijo.

Ne želi ogrožati projekta

Brezovnik je za STA dejal, da "načelno podporo" ima, se je pa iz projekta pokrajin pripravljen umakniti, če bi Kovšca in predstavniki združenj menili, da bi lahko "osebne diskreditacije, vodene s strani posameznikov in moje matične institucije", škodile projektu. "Osebno si namreč želim, da bi projekt nadaljevali in prišli do sklepa. Treba je namreč pripraviti še tretji, zaključni del, to je oceno finančnih posledic prenosa nalog na pokrajine in zakon o financiranju pokrajin," je dejal.

Boštjan Brezovnik | Foto: STA , Foto: STA ,

Predsednik DS Alojz Kovšca je za STA potrdil, da je Brezovnik ponudil, da se umakne, ker ne želi ogrožati projekta. Sam odločitve ne bo sprejemal, ampak se bodo o tem pogovorili znotraj strokovne skupine, s tem bo seznanil tudi predsednika republike Boruta Pahorja, skupaj pa bodo poiskali pot, da proces ne bi zastal. Kovšca je poudaril, da je bil prav Brezovnik "motor dogajanja" in je opravil največje delo. Delo pa je bilo opravljeno brezplačno.

Zatrdil je tudi, da se aktivnosti nadaljujejo, glede na odzive s terena pa ima projekt močno podporo. Nadaljuje se javna razprava o pristojnostih in nalogah, ki bi jih prenesli na pokrajine. Prav tako je Kovšca, kot je pojasnil, ministra za finance in predsednika računskega sodišča povabil k sodelovanju, da bi pripravili oceno o tem, kakšne bodo finančne posledice prenosa.

Vrh slovenske politike
Novice Vrh slovenske politike razpravljal o volilni zakonodaji, uvedbi pokrajin in podnebni politiki #video
Ne spreglejte