SiolNET. Novice Slovenija
4,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Boris Štefanec: Bratuškova izvaja pritisk in napada KPK (video)

4,30

termometer

Poslanka Alenka Bratušek je danes v DZ vložila predlog razrešitve predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca. Predlog je vložila skupaj s podpisi poslancev NSi.

Bratuškova je pojasnila, da so se za predlog razrešitve Štefaneca odločili zaradi:

- nezakonitih ravnanj sodelavke KPK, ki ni plačevala parkirnine kot vsi drugi zaposleni, zoper njo pa Štefanec ni ukrepal,


- nezakonitega pridobivanja in hranjenja bančnih podatkov državljanov,


- nezakonitega ravnanja in kršenja ustavnih pravic v aktu glede njene samokandidature za evropsko komisarko, kar je ugotovilo tudi upravno sodišče,


- neučinkovitosti KPK, kar so ugotovile tudi mednarodne institucije.

 

Štefanec: Predlog za mojo razrešitev vidim kot pritisk ali celo napad na delo KPK

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec vidi predlog za njegovo razrešitev, ki so ga danes v parlamentarni postopek vložili nepovezani poslanci in poslanci NSi, kot pritisk ali celo napad na delo KPK. Po njegovem mnenju očitki v predlogu niso utemeljeni.

 

Po njegovem mnenju so verjetno to razlogi, da velika večina poslancev pobude za njegovo razrešitev, ki so jo spisali v ZaAB, ni podpisala, "kar seveda najbrž pomeni, da se z njo ne strinjajo".

 

[video: 57941 / ]

Bratušek: V vseh fazah postopka pred KPK so bile ugotovljene napake

Bratuškova je že februarja ocenila, da bi moral Štefanec oditi s položaja že takrat, ko je upravno sodišče odpravilo akt KPK, ki se je nanašal na kandidaturo predsednice ZaAB Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

Kot je takrat navedla, so bile v vseh fazah postopka pred KPK ugotovljene napake, ki pomenijo kršitev zakona oz. ustave. Upravno sodišče je navedlo, da je šlo za arbitrarno in samovoljno odločitev KPK, v več fazah postopka je prišlo do posega v ustavne pravice Bratuškove, je takrat pojasnil odvetnik Bratuškove Jožef Klavdij Novak in ocenil, da je postopek pred KPK zoper Bratuškovo zato končan.

 

Odzivi na predlog za razrešitev Štefaneca po mnenju Sedlarjeve odvračajo pozornost od bistva problema

Namestnica predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alma Sedlar ne želi komentirati predloga za razrešitev predsednika KPK Borisa Štefaneca. Je pa obsodila odzive nekaterih strank, ki pozivajo k zamenjavi celotnega senata, saj da odvračajo pozornost od bistva problema. Poudarila je, da gre za žalostno sporočilo prihodnjim zasedbam KPK.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin