Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2013,
12.34

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek volitve

Sreda, 27. 2. 2013, 12.34

8 let, 2 meseca

Bratuškova po izvolitvi: Zaupam v ljudi, ki so že pokazali, da znajo stopiti skupaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bratuškova je poudarila, da lahko skupaj popeljemo Slovenijo na mesto, ki si ga vsi želimo, kako bomo tja prišli, pa je po njenih besedah odvisno od vseh nas.

Alenka Bratušek se je potem, ko ji je DZ podelil mandat za sestavo vlade, zahvalila za izkazano zaupanje. "Obljubljam konec politike ločevanja in strahu, obljubljam politiko združevanja" "Danes je za Slovenijo prelomen dan. Obljiubljam konec politike delitev, zaničevanja, žalitev in strahu. Obljubljam vam dialog, povezovanje in spoštljivost do naših ljudi," je takoj po izvolitvi za mandatarko za sestavo vlade novinarjem povedala Alenka Bratušeek. "Pred nami so težke naloge, a verjamem, da bo za mano in nami boljša Slovenija, spoštljiva, preudarna in mirna." Bratuškova je izrazila upanje, da koalicijski partnerji v to zgodbo niso šli s figo v žepu, saj so časi po njenem za politična preigravanja preresni, časa za okope pa da ni več. Prepričana je, da bi morali v dobro Slovenije vsi stopiti korak nazaj. "Verjamem, da bomo z dobro mero odgovornosti to tudi dosegli. Morda res nisem star političen maček, morda sem politično naivna, a tega ne vidim kot svojo pomanjkljivost, pač pa kot prednost, da imajo koalicijski partnerji za sogovornika osebo, ki z njimi ne bo preigravala in jih izigravala. V koalicijska pogajanja odhajam z iskrenimi nameni doseči dogovor za Slovenijo. Do sedaj sem vse svoje službe opravljala odgovorno. Tako bom delala tudi kot predsednica vlade. Odgovorno, povezovalno in preudarno," je dejala in se zahvalila. V zvezi z Zoranom Jankovićem je Bratuškova dejala, da so v stranki svoje mnneje o tem že povedali. "Zoran Janković pravi, da bo dokazal, da to, kar mu očitajo, ne drži. Če on ne bi naredil tega, kar je, tudi jaz danes ne bi stala tukaj," je dejala Bratuškova. Konsolidacija javnih financ na nekoliko drugačen način je po njenih besedah ena od prioritet, za katero bo treba doseči dogovor v koaliciji. "Vesela bom, če bo to mogoče storiti brez dviga davkov. Dopuščam pa možnost začasnega dviga kakšnega davka," je dodala.

Izrečenih je bilo veliko težkih besed, zapomnila si bo optimistične Izpostavila je, da je bilo med razpravo v DZ-ju izrečenih veliko težkih, a tudi optimističnih besed. Sama si bo, kot pravi, zapomnila predvsem zadnje. Bratuškova verjame, da nas lahko pelje naprej le upanje na boljšo prihodnost. Dejala je, da zaupa v ljudi, ki so že pokazali, da znajo stopiti skupaj, ko je najtežje in dodala, da bo njena roka za sodelovanje na voljo za sodelovanje.

Program bo predstavila, ko bo imela vladno ekipo Nova mandatarka Alenka Bratušek je tik pred glasovanjem povedala, da bo program predstavila, ko bo imela vladno ekipo, saj, kot je dejala, bi lahko zdaj predstavila le program svoje stranke, vendar pa je v koaliciji več strank. S tem se je odzvala na besede Janeza Janše, ki je izrazil upanje, da bodo slišali alternativni program nove predsednice vlade, a da optimizem počasi kopni.

Bratuškova je tudi oštela gospodarski program, ki ga je Janševa vlada izvajala v zadnjem letu, med drugim je izpostavila padec gospodarske aktivnosti in veliko število brezposelnih. Janša je pred tem dejal, da izjave Bratuškove o mesečnem zadolževanju njegove vlade znižuje upanje v njeno kredibilno vodenje vlade. Bratuškovo je tudi vprašal, za koliko se bo povečala javna poraba, ali bo nova vlada dvignila davek na dodano vrednost, kako bo dosežena prihodkovna stran proračuna, kateri davki se bodo dvignili, ali bo nova vlada zaprosila za finančno pomoč, kaj bo s slabo banko, kaj se bo zgodilo z zlatim fiskalnim pravilom. Ob tem je opozoril, da se čas izteka.

V govoru pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici vladi se je Bratuškova tudi odzvala na očitke, ki so jih na njen račun izrekli premier Janez Janša in nekateri poslanci.

"Rebalans, ki ste ga pripravili, je tako preluknjan, da bo treba takoj pripravljati drugega" "Šest let sem bila direktorica direktorata za proračun, tudi pri ministru Bajuku, ki me je ocenil z oceno odlično. Če sem po vaše odgovorna za proračunski primanjkljaj v zadnjih treh letih, potem sem, domnevam, odgovorna tudi za velike uspehe v času vaše prve vlade," je odgovorila Janši in okrcala delo aktualne vlade: "Rebalans, ki ste ga pripravili, je tako preluknjan, da bo treba takoj pripravljati drugega. Če v enem mesecu uspe vladi doseči 250 milijonov primanjkljaja, je to lahko v enem letu 2,5 milijarde."

Na očitke, da je bila članica nadzornega sveta NKBM v dneh, ko so se podeljevala slaba posojila, je odgovorila: "Na mojo žalost banka takrat ni dobro servisirala gospodarstva. Vendar je nadzorni svet deloval več kot odlično, tudi član vaše stranke je bil član nadzornega sveta, danes je izvršni direktor NKBM. Merila morajo biti enaka za vse."

Bratuškova: Tudi sama sem želela pozvati fakulteto, da preveri, ali gre za plagiat O domnevnih nepravilnostih, ki se ji očitajo glede poslovanja JGZ Brdo, je Bratuškova zatrdila, da ni vložene nobene kazenske ovadbe.

Bratuškova se je dotaknila tudi kritik, da je njena magistrska naloga plagiat: "Če je plagiatorstvo to, da pišeš to, pri čemer si aktivno sodeloval pri iskanju in oblikovanju rešitve in pri vladi, potem ne vem, kje smo. Tudi sama sem želela pozvati fakulteto, naj to preverijo, in upam, da bo to kmalu razčiščeno."

Anonimke proti vsem, ki stopijo na pot SDS "Iz tovarne anonimk vsak dan prihaja vrsta konstruktov za vse, ki stopijo na pot SDS," je še dejala kandidatka za mandatarko. "To je vaš način, moj bo bistveno drugačen," je povedala.

Bratuškova je še ponovila besede iz predstavitve pred nekaj urami, da je njen cilj pripeljati Slovenijo varno na volitve in da tisti, ki iščejo prestiž in koristi, nimajo v novi vladi kaj iskati. Ob tem je spomnila je na tri cilje, ti so po njenih besedah normalizacija, dialog in stroka, ter dodala, da bo njen moto "so": sobivanje, solidarnost, soudeležba, sodržavljan. "Zavedam se, da bo iskanje kompromisov težko. Sem pa prepričana, da je mogoče," je še dejala.

"Pred Slovenijo je danes prelomen dan" "Pripeljati državo varno do volitev je prva naloga, za katero si bom prizadevala," pa je ob začetku predstavitve v DZ dejala mandatarska kandidatka Alenka Bratušek. "Pred Slovenijo je danes prelomen dan. Je dan preloma s politiko delitev, zaničevanje, delitev in strahu. Je dan upanja in spoštovanja," je svojo predstavitev programske zasnove vlade začela mandatarska kandidatka Alenka Bratušek. Po njenem državljani zahtevajo volitev, saj aktualna vlada zadnje leto ni ponudila obeta razvoja. Pripeljati državo varno do volitev bo po besedah Bratuškove prva naloga, za katero si bo prizadevala.

Kandidiram, da do volitev ne bi šlo na slabše, sporoča Bratuškova "Kandidiram zato, da bi med potjo do volitev ne šlo slabše," je predstavitev nadaljevala Bratuškova. Ob tem je poudarila, da bo za to potrebno polno zaupanje.

Kot pravi, bo njena druga prioriteta popolna predanost delu za skupno dobro. Po njenih besedah tisti, ki bodo "iskali prestiž ali korist, nimajo v tej zgodbi kaj iskati." Bratuškova je opozorila na pričakovanja ljudi in izpostavila, da ima zdajšnji sklic DZ najvišje število poslank doslej. Ne potrebujejo štiriletnega mandata, pač pa zaupanje, je poudarila. Njena druga prioriteta bo popolna predanost delo za vse dobro. "Želim si, da bi ženske presojali ne po dolžini naših kril, ampak po daljnosežnosti naših rešitev," je dejala.

Cilji nove vlade? Normalizacija, dialog in stroka Slovenski javnosti moramo posredovati sporočilo, da četudi se na trenutke zdi, da ni izhoda, je tega mogoče najti.

Bratuškova si je v novi vladi postavila tri cilje, ki jih je poimenovala normalizacija, dialog in stroka. Pojasnila je, da ima pri normalizaciji v mislih predvsem normalizacijo odnosov v družbi in prekinitev vzdušja strahu, ki po njenem drži Slovenijo v krču. "Strah, ki davi Slovenijo, je iracionalen. Bil je umetno povzročen," je dejala.

Za vrnitev tožilstva pod pravosodno ministrstvo Kot je povedala, se ljudem ne sme saditi rožic, po drugi strani pa jih tudi strašiti ne smemo. Pri tem je poudarila, da v Sloveniji ne bo grškega scenarija. "V Sloveniji zato potrebujemo normalizacijo. Potrebujemo malo miru in realno oceno stanja. Tako bomo videli, da smo po nekaterih kazalcih res na slabšem od evropskega povprečja, na primer pri padcu gospodarske rasti, a smo drugje, na primer pri javnem dolgu, boljši od evropskega povprečja."

Pojasnila je, da si bo njena vlada prizadevala za konstruktivni dialog med socialnimi partnerji, civilno družbo in stroko. Po njenih besedah bodo predvsem poskušali v svoje delo pritegniti strokovnjake, še posebej pri zagonu gospodarstva in zmanjšanju brezposelnosti.

Bratuškova: Zgolj s krčenjem javnih izdatkov ne bo gospodarske rasti Po navedbah Bratuškove je predsednik vlade v DZ-ju pred začetkom mandata korektno presodil, da je Slovenija v slabem gospodarskem in socialnem stanju, pri čemer je stanje v Sloveniji dobro leto pozneje bistveno slabše, slabe pa so tudi napovedi. "Prav te dni smo prejeli poročilo Evropske komisije, ki ocenjuje, da se bo letos naše gospodarstvo skrčilo za dva odstotka, kar je precej več kot pred letom dni. Obseg bruto investicij naj bi se po oceni komisije znižal za 5,5 odstotka, število brezposelnih pa je že krepko preseglo 120 tisoč."

Navedeni podatki so pomemben razlog, da se danes pogovarjamo o konstruktivni nezaupnici aktualni vladi, je dejala Bratuškova. Kot je še povedala, si Slovenija preprosto ne more privoščiti nadaljevanja trendov v padanju gospodarske aktivnosti in rasti brezposelnosti, saj se je pokazalo, "da zgolj s krčenjem javnih izdatkov ne bomo dosegli gospodarske rasti, da na dolgi rok takšna politika ne vodi do zniževanja proračunskega primanjkljaja, čemur je aktualna vlada sicer posvečala največ pozornosti".

Nova vlada mora zagnati gospodarski razvoj in povrniti zaupanje ljudi v državo Kot osnovne naloge vlade, ki jo bo vodila, je Bratuškova navedla zagon gospodarskega razvoja, ki mora biti po njenem generator družbenega, ne pa osebnega bogatenja, ki temelji na izkoriščanju, uravnoteženje javnih financ brez zniževanja gospodarske rasti ter varovanje in razvoj javnega sektorja. Poudarila je tudi, da je zaupanje ljudi v institucije države močno odvisno od tega, kako deluje pravosodni sistem, in dodala, da je njena politična prioriteta izboljšati učinkovitost pravosodja, kar bo mogoče z okrepljenim dialogom in sodelovanjem z vrhovnim sodiščem, sodnim svetom in vrhovnim državnim tožilstvom.

Predlagala bo ustanovitev ministrstva za kulturo in civilno družbo Bratuškova napoveduje, da bo predlagala ustanovitev ministrstva za kulturo in civilno družbo, kar bo po njenem mnenju ne le popravilo napake zdajšnje vlade, "temveč prepoznalo moč in dinamičnost segmenta slovenske družbe, ki zna dati duha celemu razvoju, kakor je to enkrat že storil v 80. letih pred odločitvijo za samostojnost in neodvisnost".

"Ne bomo delali proti ljudem, ampak z njimi" Kandidatka za mandatarko je med drugim obljubila vrnitev tožilstva pod pravosodno ministrstvo, z zglednim sodelovanjem s stroko ter bojem proti korupciji in organiziranemu kriminalu pa "lahko šele ustvarimo pogoje, da se težkih razmer sploh lahko lotimo," je povedala. Bratuškova izpostavlja izvedbo depolitizacije odločitev ter strokovno kadrovanje, s čimer je po njenih besedah mogoče spremeniti stvari. "Ne bomo delali proti ljudem, ampak z njimi," je dejala. Sledijo pragmatični koraki, ki bodo mogoči samo z nenehnim odprtim sporazumevanjem s slovensko javnostjo, je dodala.

Prvi korak bo rebalans proračuna, zatem konsolidacija javnih financ Takoj po sestavi koalicijske zaveze bo po navedbah Bratuškove na vrsti rebalans proračuna, ki bo popravil najusodnejše napake varčevalne politike in vsaj delno razelektril napeto stanje v državi, socialni dialog s trgov in ulic pa preselil nazaj za mizo, predvsem pa, kot je dejala, "realno pokazal javnofinančno stanje". Temu bo po besedah kandidatke za mandatarko sledila konsolidacija javnih financ s socialnimi partnerji, usklajenimi posegi v maso plač ter z najverjetnejšim začasnim dvigom kakšnega davka.

Skrajne teze za in proti prodaji državnega premoženja niso mogoče Bratuškova je med nalogami izpostavila tudi "vrnitev šolstvu, znanosti in kulture tistega razvojnega potenciala, ki jim je bil z zadnjimi brutalnimi rezi, predvsem pa ponižujočim odnosom, ne le odvzet, temveč tudi v temelju zanikan".

Omenila je tudi odpoved skrajnim tezam o prodaji državnega premoženja, pri čemer preproste rešitve, po katerih je vse probleme upravljanja s premoženjem mogoče rešiti s privatizacijo, in tiste, po katerih je vsaka privatizacija v nasprotju z nacionalnim interesom, po njenem mnenju "žal niso mogoče".

Njena vlada se bo posvetila tudi nedavnemu kadrovanju zdajšnje vlade Mandatarska kandidatka je povedala, da se bo njena vlada posvetila tudi nedavnemu kadrovanju zdajšnje vlade. "Kot predsednica vlade bom pozvala vse državne uslužbence in visoke državne uradnike, ki so bili imenovani v času razpadanja zdajšnje koalicije marsikdaj mimo meril, ob spornih referencah, konfliktu interesov ali celo etično spornih potezah imenovani v času razpadanja sedanje koalicije, da sami odstopijo. Želim, da se vsem tem ljudem da možnost, da častno odidejo s položajev, ki so jih zasedli nečastno, predvsem zato, ker spadajo v krog ene same politične stranke. Če ta poziv ne bo zalegel, napovedujem ukrepe, ki jih bo naša koalicija sprejela, da popravi nedopustne posege, ki si jih je ena vladajoča stranka privoščila v trenutku, ko bi zaradi vedno večje krize morala pakirati kovčke ne pa parkirati svojih ljudi na stolčke," napoveduje Bratuškova.

Volilni sistem je treba izboljšati, tako bo glasovalo več mladih Področje, ki si prav tako zasluži pozornost, po njenih navedbah zadeva volilno zakonodajo in novosti, "ki jih vladajoči razred v Sloveniji mora in zmore sprejeti, da bi pokazal, da zna misliti čez meje lastnih mandatov". Treba je odpreti razpravo o izboljšavah demokratičnega sistema odločanja, pravi Bratuškova, ki obljublja, da se bodo v vladi izboljšavam demokratičnih postopkov odločanja namenili posebno pozornost. "Če je naš prvi mandat pripeljati Slovenijo do volitev, tedaj jih lahko vsi skupaj naredimo toliko boljše, da bodo pritegnile več ljudi, zlasti mladih, in tako povečale demokratično verodostojnost njihovih rezultatov."

Ne spreglejte