Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2016,
6.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Natisni članek

Fides vlada Karl Erjavec Gregor Židan Miro Cerar

Četrtek, 1. 12. 2016, 6.54

6 let, 7 mesecev

Cerarjevi na vladi povozili SD in DeSUS. Nas čakajo predčasne volitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Karl Erjavec Miro Cerar Dejan Židan | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Vlada je danes obravnavala parafiran sporazum s Fidesom, ki je zamajal koalicijo. Ker ga DeSUS in SD ne podpirata, ga je vlada sprejela s preglasovanjem oziroma glasovi ministrov SMC. 

Poudarki:

- Vladno koalicijo je razdelil sporazum med ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in zdravniškim sindikatom.​

- SMC je sporazum podpirala, DeSUS in SD pa sta zagrozili, da bosta v primeru potrditve sporazuma na vladi koalicijo zapustili.  

- Vlada je sporazum potrdila s preglasovanjem. Ministri SMC so glasovali za sporazum, v DeSUS in SD so bili proti. 

- Prvaka DeSUS in SD Karl Erjavec in Dejan Židan vse upe zdaj polagata na 12. december, ko naj bi ministrica razkrila zakone za reformo slovenskega zdravstva.


- Premier Cerar pravi, da je bilo preglasovanje nujno, a koalicija deluje naprej. O predčasnih volitvah ne razmišlja.

Vlada je ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc na današnji seji pooblastila za podpis sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides o prekinitvi stavkovnih aktivnosti, je vlada sporočila na Twitterju. Predsednika DeSUS in SD Karl Erjavec in Dejan Židan sta po seji vlade dejala, da so njihovi ministri temu nasprotovali.

Cerar: Vse tri koalicijske stranke še vedno stopamo proti istemu cilju

A kot je na novinarski konferenci dejal premier Miro Cerar je bilo preglasovanje glede sporazuma s Fidesom nujno, "drugače se bomo ustavili na vsakem koraku". To je storil na podlagi preverjenih dejstev, zelo jasne argumentacije in ob tem, da so se temeljito pogovorili.

Kljub temu pa po njegovih besedah vse tri koalicijske stranke še vedno stopajo proti istemu cilju, izboljšanju kakovosti sistema javnega zdravstva za bolnike. In od tega ne odstopajo. "Koalicija dela naprej. Zaradi enega preglasovanja ne moremo sklepati, da koalicija ne deluje," je dejal premier.

Zdaj so na vrsti drugi sindikati javnega sektorja

Cela vlada pa se po njegovih besedah zaveda, da je sedaj treba zelo intenzivno nadaljevati dialog tudi z drugimi sindikati javnega sektorja. Omogočiti jim je treba, "da se seznanijo z določbami sporazuma na način, kot smo se mi, da bodo točno videli, kaj je bilo tu sprejeto". Cerar zato verjame, da bodo že v naslednjih dneh ta dialog ponovno vzpostavili.

"Verjamem, da ne bo lahko, ampak to moramo narediti. In na koncu verjamem, da moramo doseči tudi ta sporazum v korist javnih uslužbencev in v korist naše države. Tu enostavno ni umika," je poudaril.

Priznal je, da v vsaki koaliciji tu in tam nastanejo trenja. "To rešujemo z dialogom in to smo danes tudi dokazali." Pripomnil je, da o predčasnih volitvah ne razmišlja.

"Moramo storiti vse, da sploh ne bo prišlo do potrebe po sprejemu interventnega zakona," je še dejal. "Kazalci razvoja naše družbe so ta hip zelo pozitivni in če sedaj vsi ne vklopimo nekega razuma in zdravega odnosa do naše države, do naših ljudi, naše družbe, lahko ta dober proces prekinemo in to bi bilo zelo slabo," je opozoril.

Erjavec: Glasovanje lahko pelje v nestabilnost

V DeSUS menijo, da je ministrica šla prek dogovora koalicije in da sporazum posega v enotni plačni sistem javnega sektorja, medtem ko SMC meni, da to ni tako, je po seji vlade pojasnil Erjavec. Ponovil je, da tako preglasovanje pri sporazumu ni dobro in to lahko pelje v nestabilne razmere, je dodal.

Čeprav je Erjavec še včeraj napovedoval, da bo DeSUS koalicijo zapustila, je na današnji novinarski konferenci dejal, da ni razloga za izstop iz koalicije. Izrazil pa je strah, da pot, po kateri stopa premier Miro Cerar, ne zagotavlja njenega preživetja. Po podpori vlade sporazumu s Fidesom le z glasovi SMC Erjavec ocenjuje, da je koalicija pred hudo oviro, ob čemer izpostavlja pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja. 

Če bodo pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja neuspešna, bo morala vlada sprejeti enostranske ukrepe. A neusklajenega interventnega zakona poslanci DeSUS ne bodo podprli, je poudaril Erjavec.

Ključen bo 12. december

Po njegovih besedah pa so se dogovorili, da ministrica 12. decembra predloži vso potrebno reformno zakonodajo. Tedaj bodo ocenili, kako daleč je modernizacija slovenskega zdravstva, je dodal Erjavec. Tudi v SD vztrajajo pri mnenju, da sporazum ni dober. Po besedah Židana se je danes znova pokazalo, da sporazum v vladi razumejo povsem različno.

Vlada je ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc na današnji seji pooblastila za podpis sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides o prekinitvi stavkovnih aktivnosti. | Foto: Bobo Vlada je ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc na današnji seji pooblastila za podpis sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides o prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Foto: Bobo

Kako sporazum razumejo pri Cerarju in kako v SD

Kot jim je bilo predstavljeno, sporazum ne prinaša nobene konkretne finančne obveznosti, ne za državni proračun ne za zdravstveno blagajno, ampak samo nakazuje, kako naj bi reševali zadeve v zdravstvu, zlasti pri bolnikih, ki čakajo predlogo. Kot jim je bilo povedano, gre za usmeritve, o katerih se bo pogajalo na krovni komisiji, na kateri so prisotni vsi sindikati javnega sektorja. Normativi in standardi pa naj bi bili samo instrukcijski normativi in javni zavodi lahko ravnajo tudi drugače. Pri tem se Židan sprašuje, kako sporazum razumejo v Fidesu in preostalih sindikatih. V SD ga namreč razumejo drugače in menijo, da posega v enotni plačni sistem.

Podpirajo pa vse aktivnosti, ki so povezane s skrajševanjem čakalnih dob. Danes so jim obljubili, da bodo v najkrajšem mogočem času predstavili poseben projekt, ki naj bi bistveno skrajšal čakalne dobe in za katerega bi po navedbah ministrice namenili 36 milijonov evrov. "Ta projekt v tem trenutku ni pripravljen in upam, da nam ga bodo pokazali v decembru," je dejal in dodal, da so jim zagotovili, da bodo do 12. decembra dobili tudi vso potrebno zakonodajo, "ki bo učvrstila javni zdravstveni sistem in zdravstveni sistem kot celoto in tudi jasno nakazala vire". Sam pa je, kot je povedal, predlagal še, naj hkrati predstavijo tudi vladni sklep ali pravni akt, da bi vsa naročanja v zdravstvu prenesli na centralizirano institucijo, "da se lobijem v zdravstvu takoj pristrižejo krila".

V SD pričakujejo tudi, da se bo vlada pogovorila s sindikati javnega sektorja, pri čemer je spomnil na njeno zavezo, da nobene plačne skupine ne bo reševala posebej. "Ker so plačne anomalije povsod, se morajo povsod tudi reševati," je dejal.

Če dogovora s sindikati ne bo ...

Do danes bi morala vlada glede na zavezo v sporazumu reprezentativnim sindikatom javnega sektorja že predložiti predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim bi odpravila omejitev 57. plačnega razreda. Na ministrstvu za javno upravo naj bi imeli predlog pripravljen.

A potrditev sporazuma bo verjetno še zaostrila pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja. To lahko ogrozi državni proračun, ki ga je DZ sprejel kljub vrzeli zaradi nedorečenih plač v javnem sektorju. Če dogovora s sindikati ne bo, bo vlada enostransko ukrepala.

Erjavec medtem pričakuje, da bo Cerar na sprejetje morebitnega interventnega zakona v DZ vezal svojo zaupnico, tedaj pa bo po njegovem mnenju jasno, da gredo na predčasne volitve.

Ostre besede pred sejo vlade

Današnja seja vlade bi se morala sicer začeti ob 10.00, a so jo zaradi sestanka koalicije večkrat prestavili. "Pričakujem, da bo Cerar šel naprej sam s SMC in ni treba biti posebej politično izobražen, da razumeš, da to za prihodnje leto pomeni še parlamentarne volitve poleg predsedniških," je po poročanju STA še danes zjutraj dejal predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec.

"Cerarju bom predlagal, da se s SD še naprej trudi za dobrobit vseh ljudi in naj ne koraka po poti ščitenja elit," pa je pred sejo vlade poudaril predsednik SD Dejan Židan. Težavo, ki je nastala zaradi parafiranja sporazuma vlade z zdravniškim sindikatom Fides, se po Židanovem mnenju da odpraviti, "a bi jo Cerar bistveno lažje odpravil, če bi ta teden komuniciral s koalicijo, ne le s svojimi piar agencijami".

Cerar: SD in DeSUS se morata odločiti, po kateri poti bosta šli

Premier Miro Cerar je v sredo poudaril, da se bosta morali DeSUS in SD odločiti, ali bosta šli s SMC po poti modernizacije zdravstva ali želita v smer nazadovanja. Prvak DeSUS Karl Erjavec mu je glede na zavračanje sporazuma že odvrnil, da bo SMC očitno šla naprej sama.

Ne spreglejte