Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2016,
13.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

4

Natisni članek

Borut Pahor

Četrtek, 5. 5. 2016, 13.27

6 let, 7 mesecev

Borut Pahor: Razmere v Evropi so se poslabšale, zato je Slovenija varnostno bolj izpostavljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

4

Predsednik republike Borut Pahor je na seji DZ pozval politično javnost k iskanju primernega sorazmerja ukrepov za trajno gospodarsko okrevanje na eni in posodobitev sistema nacionalne varnosti na drugi strani. Poslanci so se na načelni ravni strinjali o potrebi po dodatnih sredstvih, a si niso bili enotni glede uresničljivosti vlaganj v vojsko.

Poslanke in poslanci so danes opravili razpravo o priporočilih opozicijskih SDS in NSi, s katerimi sta želeli omenjeni stranki spodbuditi vlado h krepitvi vlaganj v Slovensko vojsko.

Pahor: Slovenija ni vojaško ogrožena, je pa varnostno bolj izpostavljena

Zbrane je nagovoril predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je opozoril, da je Slovenska vojska že tretje leto zapored na najnižji ravni pripravljenosti delovanja. Po njegovem mnenju Slovenija sicer ni neposredno vojaško ogrožena, je pa zaradi aktualnih mednarodnih okoliščin in splošnega poslabšanja varnostnih razmer po njegovih besedah varnostno bolj izpostavljena.

Ta izpostavljenost je za zdaj po njegovem mnenju obvladljiva, vendar je nepredvidljivost varnostnih procesov v Evropi in svetu take narave, da bi zanašanje na zadostnost zdajšnje sposobnosti varnostnega sistema pomenilo neodgovorno tveganje, je opozoril. Razmere zato narekujejo posodobitev celotnega nacionalnega varnostnega sistema in Slovenske vojske kot njenega vojaškega stebra, je prepričan predsednik republike.

Nezadostna ocena za Slovensko vojsko

Glede na letno poročilo je pripravljenost Slovenske vojske za delovanje v miru ocenjena s povprečno oceno zadostno, za delovanje v vojni pa z nezadostno oceno, je opozoril Pahor. Ključen dejavnik zniževanja pripravljenosti v preteklih letih je po njegovem mnenju zniževanje finančnih sredstev. Kot pozitivno okoliščino je Pahor vendarle izpostavil človeški dejavnik. Pripadniki Slovenske vojske so namreč visoko motivirani pri izvajanju nalog, zlasti v mednarodnem okolju, v nalogah zaščite in reševanja ter pri podpori policiji, je pojasnil.

Predsednik države Borut Pahor | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ob tem je pozval k političnemu in strokovnemu soglasju za oblikovanje ukrepov za posodobitev celotnega obrambnega sistema. Posodobitev nacionalnega varnostnega sistema je v spremenjenih mednarodnih varnostnih razmerah neodložljiva naloga, je poudaril.

Bo vlada našla dodatna sredstva za vojsko?

V imenu vlade je DZ nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič. Predstavila je mnenje vlade, da dodatnih 46 milijonov evrov, kot so predlagali v SDS in NSi, zanjo ni mogoče zagotoviti. So pa obrambnemu resorju zagotovili dodatna sredstva za nekatere dodatne naloge, med drugim za sodelovanje pri obvladovanju migrantske krize.

Vlada sicer meni, da bo ob pripravi izhodišč za proračun za leto 2017 priložnost, da se znova opredeli prioritete in se morda najde dodatna sredstva tudi za vojsko. Po mnenju Katičeve bi bilo najpomembneje, da se vojski zagotovi stabilen vir financiranja, ki bi ga spoštovale vse vlade.

Katičeva se zaveda, da je Slovenija s članstvom v EU in evropski monetarni uniji zavezana k spoštovanju skupnih pravil tudi v javnih financah, a je hkrati izpostavila, da je "investicija v varnost dolgoročna investicija, ki pa se povrne šele ob nastopu različnih kriz, ko je ta varnost ogrožena".

Poslanske skupine so se na seji na načelni ravni večinoma strinjale, da bi Slovenska vojska za prihodnji razvoj in primerno usposobljenost potrebovala več sredstev, niso pa si bile povsem enotne glede tega, ali je to v aktualnem javnofinančnem položaju tudi izvedljivo.

Marjan Dolinšek iz SMC je med drugim opozoril, da so bile spremenjene mednarodne okoliščine ter večja občutljivost javnosti na vprašanje notranje in zunanje varnosti uporabljene za pritisk na vlado. Ukrepi predlagateljev se stranki SMC zdijo nepotrebni in v posameznih delih neuresničljivi.

Predsednik SDS Janez Janša je opozoril, da v svetu ni države, kjer bi predsednik republike stanje v vojski v primeru krize ali vojne ocenil kot nezadostno. V Sloveniji je predsednik dal takšno oceno, vendar se zatem ni zgodilo nič, sestal se ni niti svet za nacionalno varnost, je dejal.

Vojska potrebuje tako visoko moralo kot tudi opremo - drugo brez drugega ne gre, je dodal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Kot je poudaril, se je varnostni položaj v zadnjem času bistveno spremenil, zato je tudi na strani ljudi pripravljenost za vlaganje v obrambni sistem večja.

Poslanec DeSUS Benedikt Kopmajer je poudaril, da se v stranki zavedajo finančnih težav obrambnega resorja, vendar mora tudi ta prispevati svoj delež k stabilizaciji javnih financ.

Iskanje krivcev za slabo stanje v vojski ne bo pomagalo, če ne bomo sposobni vpogleda v javnofinančno stanje Slovenije po izbruhu krize, je opozoril vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Priča smo novim virom ogrožanja, saj vojaški viri prehajajo v nevojaške, je dejal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. Poudaril je pomen izobraževanja in usposabljanja ter gradnje kariernega sistema v vojski.

Po mnenju Violete Tomić iz ZL pa se z morebitno realizacijo priporočil ne bi izboljšal niti socialni položaj vojakov niti obrambna sposobnost države.

Ne spreglejte