SiolNET. Novice Slovenija
2,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bomo po 11 letih le dočakali bel božič?

2,07

termometer

božič sneg
Foto: Pixabay

Zadnja leta smo v Sloveniji bolj vajeni zelenih kot belih božičev. Nazadnje je bilo za ta praznik pobeljeno leta 2007. Nič kaj optimistične, vsaj kar se snega tiče, niso letošnje napovedi. Konec tedna se bo namreč še celo otoplilo, "od beline pa ne bo nič", pravi vremenoslovec z agencije za okolje Brane Gregorčič.

"V tem tednu bomo imeli eno samo vremensko fronto, to bo v četrtek, takrat bo temperatura blizu ničle in je možno, da bo padal dež ali sneg. Vendar količina padavin ne bo velika, tudi če bo zapadlo kaj snega, ga bo potem hitro pobralo," napoveduje vremenoslovec Brane Gregorčič.

Do četrtka bo še vztrajalo razmeroma hladno vreme, vsaj ob jutrih bodo temperature pod lediščem. Konec tedna se bo otoplilo, v soboto in nedeljo bodo namreč dnevne temperature med pet in deset stopinj Celzija. "Na predbožični večer bo temperatura nad pet stopinj," še dodaja.

Najbolj toplo bo prav od sobote do torka, potem se bodo temperature spet spustile.

božič 2007 Foto: Arso

Božič bo zelen, za novo leto "še ni za obupati"

Po podatkih agencije za okolje je bil večji del Slovenije za božič nazadnje pobeljen leta 2007. Pred štirimi leti je sneg zapadel takoj po božiču, snežna odeja je bila takrat debela četrt metra. To je bilo tudi zadnje silvestrovo, ko smo novo leto pričakali v snežnih razmerah.

Pred tem je bilo nekaj snega za novo leto leta 2011, pa tudi leta 2007, ko je zapadel prav za božič in se je obdržal do novega leta.

Na sneg za silvestrovo letos še lahko upamo. "Ni še za obupati, da ne bi bilo med božičem in novim letom morda kaj snega," dodaja Gregorčič.

sneg Novice V BiH ponekod več kot pol metra snega s Novice Kje je zapadlo največ snega?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin