SiolNET. Novice Slovenija
5,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novega predsednika bomo volili 22. oktobra

5,10

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Predsednik DZ Milan Brglez je v Narodni galeriji podpisal odlok o razpisu predsedniških volitev. Predsednika republike za mandat 2017-2022 bomo volili 22. oktobra.


Video: Planet TV

Glasovanje v morebitnem drugem krogu volitev se po zakonu opravi najpozneje 21 dni po prvem glasovanju. Inavguracija novega (ali starega) predsednika ali predsednice bo 22. decembra v Državnem zboru.

"Slovenija potrebuje nekoga, ki se bo oglasil vedno, ko bo treba o perečih družbenih vprašanjih in dilemah zavzeti stališča. Predsednik republike je namreč vrhovna moralna in politična avtoriteta v državi, zato se mora in je prav, da svojo avtoriteto uresničuje tudi s tem, da se opredeljuje do vseh dogajanj v naši državi in družbi. Vsem kandidatom želim veliko smelosti, tistemu, ki bo postal predsednik ali predsednica, pa veliko modrosti," je ob podpisu dejal Brglez in poudaril, da sam na volitvah ne bo kandidiral, je pa napovedal, da bo do 21. avgusta znan tudi kandidat stranke SMC.

Brglez je v odloku o razpisu volitev določil datum razpisa volitev - 21. avgust -, s katerim bodo začeli teči roki za volilna opravila. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni.

Konec leta se Pahorju izteče mandat

Konec leta se izteče mandat aktualnemu predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je prisegel 23. decembra 2012. V skladu z zakonom o volitvah predsednika republike predsednik DZ predsedniške volitve razpiše najprej 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom petletne oz. podaljšane mandatne dobe prejšnjega predsednika republike.

Volitve predsednika republike morajo biti opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom petletne mandatne dobe prejšnjega predsednika republike.

Kandidaturo za predsednika države so do zdaj napovedali:
- aktualni predsednik Borut Pahor,
- predsednica NSi Ljudmila Novak,
- pevec Dominik Kozarič,
- samooklicani štajerski slavček Damjan Murko,
- kamniški župan in nekdanji komik Marjan Šarec
- slovenski veleposlanik v Skopju Milan Jazbec,
- pesnik, pisatelj in igralec Andrej Rozman - Roza,
- predsednik politične stranke Stara pravda – Stranka prava Ludvik Poljanec,
- ustanovitelj nestrankarskega raziskovalno-razvojnega-eksperimentalnega gibanja (RRD) Milan Robič,
Jožef Jarh, ki se je v preteklosti že potegoval za položaj ljubljanskega župana, in
- komik Žiga Papež, ki je letos v Planici poljubil smučarskega skakalca Petra Prevca.
Pričakovati je, da bo kandidaturo napovedal tudi predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič.

Pahor je sicer napovedal, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat, a lahko pričakuje podporo SD. Razen v tej stranki in v NSi se v drugih parlamentarnih strankah glede kandidatur ali podpore kandidaturam še niso izjasnili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin