Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 7. 2015,
14.39

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZSSS Lučka Böhm Dušan Semolič pokojninska reforma

Torek, 21. 7. 2015, 14.39

7 let, 11 mesecev

"Bolj kot pokojninska reforma je pomembno vprašanje revščine med upokojenci"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob mnenjih različnih mednarodnih organizacij in domačih politikov, ki govorijo o potrebi po pokojninski reformi, opozarja na nujno previdnost.

Najprej je treba rešiti vprašanje, kako zmanjšati revščino med upokojenci, so v zvezi opozorili na današnji novinarski konferenci.

"Ljudje se bojijo sprememb, ker vedo, da bodo zaostrile upokojitvene pogoje" "Po izkušnjah iz preteklosti se takrat, ko se v javnosti začne govoriti o pokojninski reformi, število novih upokojencev podvoji," je dejala izvršna sekretarka ZSSS za varnost in zdravje pri delu Lučka Böhm. Ljudje se namreč po njenih besedah bojijo sprememb, ker vedo, da bodo zaostrile upokojitvene pogoje.

Spomnila je na socialni sporazum, ki so ga socialni partnerji podpisali februarja. Podpisniki so se v njem po njenih besedah strinjali, da bo treba o pokojninskih spremembah razmišljati po letu 2020. "Do takrat naj bi se v miru pogovorili, kako naprej. To je dober znak, da ne bo reforme čez noč in brez ustreznih izračunov," je dejala.

Glede na dogovor bo bela knjiga s strokovnimi izhodišči pripravljena do konca letošnjega leta. Tako se bo leta 2016 šele začela razprava o tem, kako naprej, je poudarila.

"Več kot polovica upokojencev ima pokojnino, ki je nižja od 500 evrov" V ZSSS po njenem opozorilu niso zadovoljni, ker delovna skupina za pripravo bele knjige govori samo o možnostih za zaostrovanje pogojev za upokojevanje. Na pokojninskem področju so po njenih besedah zelo pomembna tudi druga vprašanja, na primer sistem bonusov ter varnost in zdravje na delovnem mestu.

Ko pa se bo začel pogovor o reformi, bo treba imeti po njenih besedah pred seboj tudi vprašanje dostojnih pokojnin. "Od začetka krize so te praktično zamrznjene," je opozorila.

Pokojninskega področja se je treba lotiti z ustvarjanjem novih delovnih mest in zaposlovanjem mladih, ne pa z zviševanjem upokojitvene starosti, je opozoril predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Pozval je tudi k rešitvi vprašanja, kako zmanjšati revščino med upokojenci. Več kot polovica upokojencev ima pokojnino, ki je nižja od 500 evrov, njihovi otroci pa so pogosto brezposelni, je dejal.

Ne spreglejte