Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2019,
17.19

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

1

Natisni članek

Ex Arte študija Kofetarice Kofetarica Deklica z avbo Ivana Kobilca

Torek, 26. 11. 2019, 17.19

4 leta, 5 mesecev

Bodo sliko za sto tisoč evrov prodali v Ljubljani?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

1

Kofetarica. Študija kofetarice. | Študija Kofetarice (olje na platno, 27 x 20 cm) zgoraj levo je naprodaj za sto tisoč evrov. Na desni strani slika Kofetarica (olje na platno, 100 x 70 cm), ki visi v Narodni galeriji. | Foto Ex Arte

Študija Kofetarice (olje na platno, 27 x 20 cm) zgoraj levo je naprodaj za sto tisoč evrov. Na desni strani slika Kofetarica (olje na platno, 100 x 70 cm), ki visi v Narodni galeriji.

Foto: Ex Arte

Od ponedeljka bo v ljubljanski galeriji Ex Arte na ogled slika Ivane Kobilce, študija Kofetarice, ki je naprodaj za sto tisoč evrov. Zaradi visoke vrednosti slike bodo poostrili varnostne razmere, v galerijo bodo spuščali le po eno osebo naenkrat.

Maja letos so v galeriji Ex Arte začeli prodajati študijo znamenite slike Kofetarica. Najprej je bila razstavljena v koprski podružnici galerije, kjer je zanjo vladalo veliko zanimanje. "Ljudje so prvi teden stali v vrsti, da bi jo videli. V tridesetih letih se je prvič zgodilo, da smo morali postopoma spuščati ljudi v trgovino, ker je bil takšen naval," nam je takrat povedal Boris Žbona, lastnik galerije Ex Arte.

Od ponedeljka bo slika na ogled na Židovski ulici v Ljubljani. "Zanimivo bo videti, kaj bo o sliki rekla prestolnica," pravi Žbona, ki nam je povedal tudi, da bodo zaradi slike poostrili varnostne ukrepe. "Uvedli bomo podobne ukrepe kot v zlatarnah, v galerijo pa bomo spuščali le po eno osebo naenkrat," pravi Žbona.

Študijo ocenjujejo na sto tisoč evrov, zanjo pa so prejeli več ponudb, med drugim tudi ponudbo za 70 tisoč evrov, a je lastnik ni sprejel. Kot nam je povedal Žbona, se je lastnik odločil, da sliko proda samo zasebnim zbiralcem, ne pa tudi podjetjem.

Slikarji pogosto slikajo študije nekega motiva. Preden naslikajo "glavno" sliko, s študijami preizkušajo različne tehnike, zorne kote in preostale podrobnosti. Za Kofetarico je umetnica naslikala več študij. Študija, o kateri pišemo, je, tako kot Kofetarica, nastala leta 1888. 

Več o znameniti sliki Kofetarica, ki visi v Narodni galeriji v Ljubljani, lahko preberete v članku Na trgu sta se pojavili "izgubljeni" sliki Ivane Kobilce.

Sliki Ivane Kobilce: Deklica z avbo in Motiv z Barja, ki do zdaj ni bil zaveden v nobeni literaturi. | Foto: Ex Arte Sliki Ivane Kobilce: Deklica z avbo in Motiv z Barja, ki do zdaj ni bil zaveden v nobeni literaturi. Foto: Ex Arte

Pojavile so se nove slike Ivane Kobilce

Po objavi novice, da je naprodaj študija Kofetarice, se je na galerijo, kjer sliko prodajajo, obrnilo več lastnikov njenih slik. Tako sta v galerijo najprej prišli njeni sliki Deklica z avbo, pri kateri je bilo v publikacijah Narodne galerije do zdaj navedeno, da je nahajališče slike neznano, in manjša slika Motiv z Barja, ki do zdaj ni bila navedena v nobeni literaturi.

Na trgu sta se pojavili tudi sliki Ivane Kobilca študija za sliko Kristus na Oljski gori, za katero je bilo v katalogih zapisano, da je nahajališče neznano, in študija za oltarno sliko Zedinjenje Cerkva, ki je bila v zasebni lasti. | Foto: Ex Arte Na trgu sta se pojavili tudi sliki Ivane Kobilca študija za sliko Kristus na Oljski gori, za katero je bilo v katalogih zapisano, da je nahajališče neznano, in študija za oltarno sliko Zedinjenje Cerkva, ki je bila v zasebni lasti. Foto: Ex Arte

Pozneje so v galeriji pridobili še štiri njene slike, za katere se ni vedelo, kje so, med drugim študijo za oltarno sliko Zedinjenje cerkva v cerkvi sv. Cirila in Metoda v Sarajevu in študijo za sliko Kristus na Oljski gori v isti cerkvi. Vrednosti teh slik se gibljejo od dobrih deset tisoč do več kot 30 tisoč evrov, zanje pa je veliko zanimanje. Tri so že prodali, ena pa je postopku prodaje.

Slika Poletje velja za eno najbolj priljubljenih Kobilčinih del. | Foto: Narodna galerija Slika Poletje velja za eno najbolj priljubljenih Kobilčinih del. Foto: Narodna galerija Najuspešnejša slovenska umetnica

Ivana Kobilca se je rodila leta 1861 in živela do leta 1926. Kot so zapisali na spletnih straneh Narodne galerije, Kobilca velja za najuspešnejšo slovensko umetnico. Kot edina ženska je bila upodobljena na slovenskem tolarju, in sicer na bankovcu za pet tisoč tolarjev.

Večkrat je razstavljala na uglednem pariškem Salonu in postala pridružena članica francoskega nacionalnega društva lepih umetnosti. Večino časa je živela v evropskih prestolnicah, na Dunaju, v Münchnu, Parizu, Sarajevu in Berlinu. V Ljubljano se je vrnila šele ob izbruhu prve svetovne vojne, so zapisali.

"Po münchenski fazi, ko je v njenih slikah prevladoval zamolkel, rjavkast kolorit, je v Parizu slikala v vijoličastih, modrih in zelenih tonih, pozneje, med bivanjem v Berlinu, pa tudi v belih. Njen opus zaznamujejo upodobitve družinskih članov in otrok, portreti predstavnikov zlasti ljubljanske meščanske družbe, žanr in predvsem rože," so še zapisali.

O slikah Ivane Kobilce so avgusta poročali tudi v oddaji Planet 18. Poglejte spodnji posnetek:

Preberite še:

Deklica z avbo, Motiv z Barja, Ivana Kobilca
Novice Na trgu sta se pojavili "izgubljeni" sliki Ivane Kobilce #foto #video
Erotikon slika Ivana Vavpotiča
Trendi Novoodkrita erotična slika slovenskega avtorja na dražbo
Petar Lubarda RIjeka Crnojevića, slika
Novice Na dražbi v Ljubljani prodali sliko za 35 tisoč evrov #video
Ne spreglejte