SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo dodatki iz minimalne plače izločeni šele leta 2020?

0,58

termometer

Minimalna plača
Foto: Bojan Puhek

Odbor DZ za delo je sprejel dopolnili koalicijskih strank k predlogu novele zakona o minimalni plači. Prvo predvideva izločitev dodatkov iz minimalne plače šele s 1. januarjem 2020 in ne z 2019, drugo pa omejitev formule za izračun minimalne plače tudi navzgor. Levica se je pri glasovanju o prvem vzdržala, pri drugem je bila proti.

V koaliciji so po navedbah poslanca LMŠ Aljaža Kovačiča v zadnjih dneh potekale intenzivne razprave, tudi s predstavniki gospodarstva, dvakrat je bil predlog na Ekonomsko-socialnem svetu. Koalicija je po njegovih besedah enotna vložila dopolnila k zakonu, s katerimi bi določili, da dodatke iz minimalne plače izločijo šele s 1. januarjem 2020 in ne že s 1. januarjem 2019, kot predvideva prvotni predlog. Gre za dodatek za posebne pogoje dela, plačilo za delovno in poslovno uspešnost in dodatek za delovno dobo.

denar, denarnica Novice Delodajalci tožijo nad višjo minimalno plačo. Najmanj plačani pa zaslužijo le 350 evrov bruto.

Z drugim dopolnilom so predvideli spremembo formule za izračun plače, in sicer tako, da bi bila omejena tako navzgor kot navzdol oz. najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški.

Poslanci Levice, ki je tudi pripravila prvotni predlog zakona, so temu dopolnilu koalicije nasprotovali. Pri glasovanju o zamiku izločitve dodatkov so bili vzdržani. Kljub temu pa so na koncu preoblikovan predlog zakona v celoti podprli.

Zdravko Počivalšek Posel danes Počivalšek: Minimalno plačo zviševati postopno in v več fazah

Tako oblikovan predlog bo pred poslanci na četrtkovi izredni seji.

Minimalna plača Novice Zakon o minimalni plači uspešno čez prvo oviro #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin