SiolNET. Novice Slovenija
1,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vladni semafor še brez prenove, znane nekatere podrobnosti

1,95

termometer

odprtje teras Ljubljana lokali bar terasa
Nov semafor bo vlada obravnavala prihodnji teden. Foto: Iztok Hočevar

Vlada je danes spremenila odlok, ki določa pogoje vstopa v državo. Brez pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) in karantene bo čez mejo možno prehajati tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda, so sporočili po seji vlade. O prenovljenem semaforju, ki ga je v ponedeljek predlagala svetovalna skupina za covid-19, vlada ni odločala.

Omenjena izjema prehajanja zaradi nujnega zdravstvenega pregleda se tako pridružuje dosedanjim šestim izjemam za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in izpolnjevanja pogoja PCT, to so mednarodni prevoz, tranzit, otroci do 15. leta, dvolastniki in delovni migranti in prevoz otroka do 15. leta zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje.

Za uveljavljanje nove izjeme bo morala imeti oseba dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu ali posegu v Sloveniji, drugi državi članici Evropske unije ali schengenskega območja ter se bo vračala čez mejo neposredno po končanem zdravstvenem pregledu ali posegu oziroma takoj, ko ji bo zdravstveno stanje to dopuščalo.

Takšen režim se bo uveljavil dan po objavi v uradnem listu, veljal pa bo do 12. septembra. Do takrat je podaljšala tudi dosedanjo ureditev na področju zbiranja ljudi.

Nov semafor predvidoma prihodnji teden

Ljubljana_maske Foto: Ana Kovač Drugih odločitev glede odlokov za zdaj z vlade še niso sporočali, tudi ne o t. i. semaforju oziroma načrtu sprejemanja ukrepov po fazah. Predlog je svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar oblikovala v ponedeljek, na vladni ravni pa so ga te dni še usklajevali. Po napovedih je bilo sicer pričakovati, da bi ga vlada lahko sprejela danes. Prehod v določene faze naj bi bil odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov. Kasneje so na ministrstvu za zdravje za STA potrdili, da bo vlada nov semafor ukrepov predvidoma sprejela v prihodnjem tednu, saj pravna usklajevanja odlokov, povezanih s semaforjem, še potekajo.

Vladni semafor naj bi bil sicer sestavljen iz šestih faz, v nobeni pa naj ne bi bilo omejevanja na regije, omejevanja gibanja v nočnih urah in zapiranja šol, poroča 24ur.

Druga faza naj bi predvideva PCT pogoj za izven šolske aktivnosti, v tretji fazi bi bile obvezne maske v šolah za učence, ob tem pa bi se povečalo pogostost testiranje za zaposlene. Četrta faza predvideva PCT pogoj na terasah lokalov in v različnih salonih, v zadnjih fazah pa bi bil protokol PCT obvezen za vse učence, še poroča 24ur.

Vlada naj bi preložila odločanje o novih predlogih svetovalne skupine zaradi tehničnih težav oziroma pravniške nedorečenosti v odlokih, poroča Delo.

Po seji vlade so sporočili še, da bo za namen usklajenega in preglednega sodelovanja Slovenije v instrumentu EU za delitev cepiv in instrumentu COVAX pri ministrstvu za zdravje vzpostavljena enotna kontaktna točka. Koordinirala bo sodelovanje in aktivnosti z vsemi deležniki, ki so potrebni za operacionalizacijo odločitve vlade, ki donira cepivo, opremo ali sredstva, in pri operacionalizaciji odločitev vlade glede aktivnosti v instrumentu COVAX.

Ob tem so navedli še, da bo zaustavitev širjenja okužb z novim koronavirusom in s tem pandemije nalezljive bolezni covid-19 uspešna, "če bodo varna, kakovostna in učinkovita cepiva proti navedenemu virusu zagotovljena večini prebivalcem na globalni ravni". Sodelovanje Slovenije v aktivnostih pa prispeva k udejanjanju navedenega cilja, so dodali.

otroci sodelovanje učilnica učenci Novice Šole bodo odprte, a je vse odvisno od zasedenosti bolnišnic Roman Jerala Novice Biokemik Jerala o razvoju epidemije: prihodnost nas zelo skrbi #video Covid-19. Koronavirus. Slovenija. Novice IJS: Prihodnji teden oranžna, čez mesec dni rdeča faza #video Zdravstveni dom Ljubljana Novice IJS: Obseg epidemije se povečuje. Če se ne bomo pravočasno dovolj precepili, nas čaka to ... Covid Novice IJS napoveduje rdečo fazo v začetku septembra covid-19, koronavirus Siol Plus Covidni trenutek resnice Izrael cepljenje Digisvet Izraelske lekcije o "koroni" in cepljenju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin