Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2019,
7.52

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

36

Natisni članek

sodišče Štajerska varda sodba Andrej Šiško

Petek, 29. 3. 2019, 7.52

5 let

Šišku osem mesecev zapora, a odhaja na prostost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

36

Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško in nekdanji član podmladka SDS Matej Lesjak sta spoznana za kriva ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Šiško je dobil kazen osem mesecev zapora, Lesjak pa pogojni zapor treh mesecev zaradi pomoči pri dejanju. Gre za prvo sodbo za takšno kaznivo dejanje v Sloveniji, sodba pa še ni pravnomočna.

Šišku so takoj odpravili pripor, v katerem je bil od 12. septembra in gre lahko na prostost. Pred sodiščem se je zbralo več pripadnikov Štajerske varde. Tožilstvo je sicer za Šiška predlagalo leto in štiri mesece zapora.

Tožilstvu je Šišku pripisovalo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve zaradi vrste ravnanj, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele Štajerske varde septembra lani.

Šiško in Lesjak sta se branila, da je šlo le za provokacijo

Sodnica je v obrazložitvi sodbe dejala, da je šel Šiško predaleč in da nas zgodovina uči, da takšnih dejanj ne smemo podcenjevati. Šiško in Lesjak sta se sicer branila, da je šlo le za provokacijo.

Lesjak, ki se je branil s prostosti, je bil obtožen pomoči pri tem početju, ker je snemal septembrski postroj Štajerske varde v Apačah in posnetke posredoval medijem. Prav ti posnetki so privedli do aretacije nekdanjega predsedniškega in županskega kandidata Šiška ter posledično sojenja.

Šiško: Sodišče je očitno priznalo ustanovitev dežele Štajerske

Andrej Šiško | Foto: STA , Foto: STA , Šiška je pred sodišlem pričakalo nekaj deset njegovig privržencev, ki so izrek sodbe spremljali tudi v sdoni dvorani. Šiško je po sodbi dejal, da ga ta sploh ne zanima, očitno pa je sodišče priznalo ustanovitev dežele Štajerske.

"Pomembno je da sem na svobodi in lahko govorim. Čeprav bom odslej pri vsaki besedi, ki jo bom izrekel, vedno najprej povedal, da nikogar k ničemer ne pozivam in nikogar k ničemur ne ščuvam. Kaj pa kdo razume, pa je druga stvar. Jaz govorim slovensko, očitno pa imata tožilec in sodnica težave z razumevanjem," je dejal Šiško takoj po tistem, ko je prišel iz pripora in se pozdravil s svojimi najbližjimi.

Znova je izpostavil, da je tudi nerazumevanje slovenskega jezika znak, da smo Slovenci dejansko ogroženi, kar ves čas opozarja, zato "imamo pravico, da se branimo". Gre namreč za temeljno človekovo pravico, je dejal in dodal, da na tem temelji slovenska ustava, zato sam ni mogel nikakor rušiti ustavnega reda in je obsodilna sodba povsem nesmiselna.

Pisal bo Šarcu

Besede sodnice Vanje Verdel Kokol, da je kazen za oba obsojena bolj opomin, je označil kot tragikomične, a če bo njegovih sedem mesecev v priporu kakorkoli pripomoglo, da bodo v Sloveniji stvari za vse državljane šle na boljše, potem lahko gre tudi nazaj v pripor. "Upam, da bo to imelo kakšen vpliv," je dejal in opomnil, da imajo ustanovitev dežel v programu Gibanja Zedinjena Slovenija, zato so že ustanovili deželo Kranjsko, kmalu naj bi tudi Koroško.

V naslednjih dneh namerava sestaviti pismo, ki ga bo naslovil na premierja Marjana Šarca, nato pa pričakuje, da bi v kratkem organizirali sestanek z njim in obrambnim ter notranjim ministrom, s katerimi bi se dogovorili za sodelovanje s policijo in vojsko. O tem, naj bi tudi sicer govoril ves čas, a so se ga očitno ustrašili.

Cerar: To je uspeh pravne države

Miro Cerar, minister za zunanje zadeve, je obsodbo označil za uspeh pravne države. Cerar je bil namreč v videoposnetkih na družabnih omrežjih takrat še v vlogi predsednika vlade deležen hudih kritik Šiška. Kot je Cerar povedal ob robu današnjega zasedanja skupnega odbora Slovenija - Koroška na Brdu pri Kranju, morajo tako nevarna, ekstremna dejanja, ki lahko povzročijo hude posledice in na nek način spodkopavajo pravni red, doživeti ustrezen pravni epilog. "Verjamem, da je bila odločitev sprejeta v pravi smeri," je dejal.

Slovenija mora namreč po njegovem prepričanju vsekakor ostati dežela kulture, miru in varnosti. Kot je dejal, mora ostati takšna država, v kateri ne bo sovraštva, sovražnega govora in sovražnosti, ki skušajo spodkopati temelje povezane Evrope in tudi dobrega sodelovanja, kakršnega ustvarjajo tudi z današnjim srečanjem odbora.

Šiško sojenje | Foto: Uroš Maučec Foto: Uroš Maučec

Šiško sojenje | Foto: Uroš Maučec Foto: Uroš Maučec

Šiško sojenje | Foto: Uroš Maučec Foto: Uroš Maučec

Ne spreglejte