SiolNET. Novice Slovenija
2,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo nova vlada legalizirala kajenje marihuane?

2,17

termometer

Marihuana marš Ljubljana Kongresni trg 2017
Pred meseci je bila legalizacija marihuane vroča tema v Sloveniji. Foto: STA

Kanada je danes legalizirala uporabo marihuane tudi za rekreativne namene. Debata o tem je bila pred meseci aktualna tudi pri nas, nato pa sta po padcu vlade Mira Cerarja v predalu ostala kar dva predloga zakona. Bomo z novo vlado tudi v Sloveniji uredili to področje?

Kanada je po Urugvaju postala druga država, ki je legalizirala uporabo marihuane. Ukrep je kanadski premier Justin Trudeau napovedal sicer že leta 2015.

Na začetku letošnjega leta je SMC po tekočem traku vlagala predloge novih zakonov. Vse to se je dogajalo pred zaključkom mandata Mira Cerarja. Med njimi je bil tudi zakon o konoplji, ki so ga v SMC pripravili v sodelovanju s svojim podmladkom in Piratsko stranko.

Predlog zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC je predvideval uporabo konoplje v osebne namene, gojenje majhnih količin doma ter prodajo konoplje in izdelkov iz nje na trgu.

Še pred njimi so predlog zakona v parlamentarni postopek vložili v SD, nanašal pa se je na gojenje konoplje v medicinske namene.

LMŠ naklonjena legalizaciji v medicinske namene

V LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec, bi legalizirali marihuano v medicinske namene. V LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec, bi legalizirali marihuano v medicinske namene. Foto: Reuters Oba predloga sta svojo pot končala s padcem Cerarjeve vlade. Zdaj je na vrhu vlade Marjan Šarec iz LMŠ, ki je novinka v parlamentu, v koaliciji pa sta tudi predlagatelja zakonov o konoplji SMC in SD. Namerava nova koalicija zagristi v opojno jabolko?

"Naklonjeni smo legalizaciji konoplje v medicinske namene. Pridelava medicinske konoplje mora biti po našem mnenju nadzorovana. Za potrebe pridelave mora gojitelj pridobiti dovoljenje, to pa je pogojeno s sklenjeno pogodbo o obveznem odkupu vse pridelane konoplje, ki jo pridelovalec sklene z izdelovalcem zdravil," odgovarjajo v LMŠ.

Jabolka Posel danes Po dveh sušnih letih: jabolk je toliko, da se jim jih ne splača pobirati

Zakonska podlaga do konca letošnjega leta

Po besedah LMŠ je ureditev področja glede konoplje tudi ena od glavnih zavez koalicijskega sporazuma in da bo zakonska podlaga pripravljena do leta 2019. "Naslednji nujen korak pa je sprejetje širšega konsenza stroke, ki je še vedno razdeljena, ko gre za vprašanje tako uporabe konoplje v medicinske kot v rekreativne namene," še dodajajo.

Prav stroka je bila ob predlogih SMC in SD zaskrbljena in je nasprotovala predlogoma. Ministrstvo za zdravje je takrat dejalo, da sta oba predloga zakonov "v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi, ki jih je Slovenija prevzela kot pogodbenica Enotne konvencije o mamilih iz leta 1961".

Marihuana je najbolj razširjena droga med Slovenci. Marihuana je najbolj razširjena droga med Slovenci. Foto: Reuters

SMC: Predlog ne sodi v predal

V LMŠ so torej bolj naklonjeni predlogu SD, ki je predvideval uporabo konoplje v medicinske namene, vseeno pa v SMC pričakujejo, da bo njihov predlog, ki predvideva uporabo v rekreativne namene, prišel na vrsto v tem mandatu.

"Predlog zakona, ki smo ga javnosti predstavili spomladi letos, zagotovo ne sodi v predal. O tem, kdaj in na kakšen način bomo obudili razpravo o njem, ta hip še ni jasno, je pa jasno to, da bomo pri tej temi vztrajali tudi v tem mandatu," pravijo v SMC.

Pirati upajo, da bo dovolj politične volje

V Piratski stranki, ki je s SMC sodelovala pri oblikovanju predloga zakona, upajo, da bo kmalu dovolj politične volje za premik naprej.

"Še vedno smo lahko med prvimi v EU, a časa je vedno manj," o legalizaciji pravijo v Piratski stranki. "Še vedno smo lahko med prvimi v EU, a časa je vedno manj," o legalizaciji pravijo v Piratski stranki. Foto: STA "Z vsakim zamujenim dnem Slovenija in posledično Evropska unija zamuja priložnosti večmilijonskega trga. Najmanj, kar bi parlamentarne stranke morale narediti, je dvig dovoljene vsebnosti THC pri industrijski konoplji na en odstotek, saj s tem slovenskemu kmetu omogočimo večjo konkurenčnost na trgu industrijske konoplje z uporabo širše palete različnih semen," odgovarjajo v Piratski stranki.

Ob tem opozarjajo, da Slovenija zamuja še z eno priložnostjo za izboljšanje ekonomskega položaja države, saj bi lahko na račun legalizacije ustvarili več tisoč novih delovnih mest.

Najbolj razširjena droga med Slovenci

Marihuana je sicer najbolj razširjena droga v Sloveniji.  Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je marihuano vsaj enkrat uživalo nekaj manj kot 16 odstotkov Slovencev, starih med 15 in 64 let.

Po mnenju SD je črni trg v Sloveniji "težek" med 140 in 200 milijoni evrov, vsako leto pa se preproda okoli 20 tisoč ton konoplje.

Konoplja Foto: PU Ljubljana

V Kanadi si obetajo 260 milijonov evrov

Konoplja za medicinske namene je dovoljena v Argentini, Izraelu, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji, na Češkem, Portugalskem, v Španiji, na Finskem, v Franciji, Romuniji in na Nizozemskem ter skoraj v polovici zvezdnih držav ZDA.

Popolno legalizacijo, torej v rekreativne namene, pa sta za zdaj uzakonila le Urugvaj in po novem Kanada. Po ocenah njihovega statističnega urada naj bi 5,4 milijona Kanadčanov kupovalo marihuano, okrog 70 odstotkov prebivalstva pa tudi podpira legalizacijo.

Legalizacija bo imela tudi vpliv na gospodarstvo, saj naj bi se trg povečal za več kot 700 milijonov evrov, v državno blagajno pa naj bi kapnilo za 260 milijonov evrov več denarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 123
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin