SiolNET. Novice Slovenija
9,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konstruktivna nezaupnica je propadla #video

9,82

termometer

"Predsednik DeSUS Karl Erjavec je umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev," je navedeno v dokumentu, ki je objavljen na spletni strani DZ. Kolegij predsednika državnega zbora, na katerem bi morali sprejeti odločitev o sklicu izredne seje, je bil zato danes odpovedan. Glasovanja o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše torej ne bo, razen v primeru njene ponovne vložitve. Predsednik DeSUS je sicer napovedal, da bodo konstruktivno nezaupnico ponovno vložili takoj, ko bodo "prešteti" oz. bo glasovanje omogočeno vsem poslancem, ki bodo pod predlog podpisani. Tako ne bodo čakali na spremembe poslovnika DZ, s katerimi bi omogočili tajno glasovanje tudi poslancem, ki se seje ne morejo udeležiti.

Zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije se nekateri poslanci trenutno ne bi mogli udeležiti seje DZ, na kateri bi odločali o nezaupnici vladi Janeza Janše. Poslovnik DZ namreč ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo. Karl Erjavec je v ponedeljek spomnil, da bo tako 46 glasov za uspeh nezaupnice zelo težko doseči.

Peter Jančič Siol Plus Erjavčev let proti Jankoviću in novinarske "kure"

Po lastnem poslovniku in ustavi Republike Slovenije bi moral DZ po vloženi nezaupnici volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. Dvainštirideset poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in trije iz DeSUS so predlog vložili v petek, kar pomeni, da bi bil skrajni rok za sejo ta petek. DZ sicer lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne na 30 dni.

Zorčič: Morebiten nov predlog bodo morali ponovno vložiti

Po Erjavčevem mnenju bi bilo prav, da postopek o nezaupnici prekinejo in ga nadaljujejo, ko bodo lahko o njej odločali vsi poslanci. Predsednik DZ Igor Zorčič je poudaril, da bo postopek nezaupnice v primeru umika Erjavčevega soglasja h kandidaturi končan. Morebitni nov predlog bodo morali ponovno vložiti, vključno s podpisi poslancev.

Erjavec ne bo čakal na spremembe poslovnika

Erjavec je v izjavi v DZ napovedal, da bodo konstruktivno nezaupnico ponovno vložili takoj, ko bodo "prešteti" oz. bo glasovanje omogočeno vsem poslancem, ki bodo pod predlog podpisani. Tako ne bodo čakali na spremembe poslovnika DZ, s katerimi bi omogočili tajno glasovanje tudi poslancem, ki se seje ne morejo udeležiti. Erjavec je prepričan, da bo vložitev možna v naslednjih 14 dneh in da bo kolegij predsednika DZ tedaj nemudoma določil datum za obravnavo predloga nezaupnice.

Danes je Erjavec pojasnil, da se je za umik soglasja odločil po tistem, ko je preučil, kaj pomeni odsotnost nekaterih poslancev, in se posvetoval s pravniki. Po njegovih besedah vsem poslancem, ki so se podpisali pod predlog nezaupnice, ne bi bilo omogočeno glasovanje. Z novim koronavirusom je sicer okužen vodja poslancev SD Matjaž Han, natančnih podatkov o tem, koliko poslancev bi sicer manjkalo, pa za zdaj ni.

"Nezaupnica je močen instrument, s katerim se želi s 46 poslanci oblikovati novo vlado," je poudaril Erjavec. Po njegovih besedah je prav, da pri tako pomembni zadevi lahko sodelujejo vsi poslanci. (STA)

Erjavec je imel pri zbiranju podpisov težave zlasti s svojo poslansko skupino. Poslanec Branko Simonovič se pod predlog nezaupnice nazadnje ni podpisal. Danes je pričakovati tudi odločitev sveta DeSUS o predlogu izvršnega odbora, da se stranka pridruži Koaliciji ustavnega loka, piše STA.

Mesec: Levica se ni strinjala z Erjavčevim umikom soglasja

V Levici se s tem, da Erjavec umakne svoje soglasje h kandidaturi, niso strinjali, je v izjavi za medije v DZ povedal koordinator Levice Luka Mesec. Ocenil je, da če Erjavec soglasja k kandidaturi ne bi umaknil, bi lahko do petka našli tehnično rešitev, takrat se namreč rok za glasovanje izteče. Vprašanja o tem, ali tudi oni menijo, da gre za izogibanje, pa ni želel komentirati, poroča STA.

Vztrajajo, da mora biti glasovanje izvedeno čim prej

"Zdaj, ko je soglasje umaknjeno, smo za to, da se čim prej nezaupnico ponovno vloži in se glasovanje izvede," je povedal. "Če bomo čakali na to, da bodo vsi poslanci zdravi, lahko čakamo do poletja. Časa pa ni. Glasovanje mora biti izvedeno v najkrajšem možnem času. Kar se tiče nas, je bila napaka že v tem, da se je to soglasje umikalo," je dodal. V stranki namreč menijo, da se lahko glasovanje izvede v okviru trenutnih določil poslovnika oziroma z manjšimi popravki, o čemer pa bi se morali dogovoriti na posvetu pred kolegijem.

Državni zbor Foto: Matija Sušnik

"Nenazadnje se s koronavirusom soočamo skoraj eno leto," je poudaril Mesec in se začudil nad tem, da se o tem vprašanju še ni razmišljalo. Zavzemajo se za to, da bi se, podobno kot na državnozborskih volitvah, pripravilo mobilno volilno komisijo, ki bi odsotnim poslancem dostavila glasovnice. "Čudno je, da se takšna možnost ne more zagotoviti poslancem, pa nas je samo 90," je dodal Mesec po pisanju STA.

Svet DeSUS podprl predlog izvršnega odbora, da se stranka pridruži KUL

Svet DeSUS je na dopisni seji danes medtem podprl predlog izvršnega odbora, da stranka postane članica Koalicije ustavnega loka (KUL). Prav tako svet stranke na predlog izvršnega odbora priporoča poslancem DeSUS, da podprejo konstruktivno nezaupnico, so za STA pojasnili v stranki. Prvi sklep je podprlo 37 članov sveta stranke DeSUS, dva sta bila proti. Za drugi sklep je glasovalo 38 članov sveta, prav tako pa sta bila dva proti, so pojasnili v DeSUS, piše STA.

Opozicija razdeljena glede glasovanja

Tudi v stranki SAB bi si želeli, da se bo glasovalo o nezaupnici kljub nastali situaciji, je povedala vodja poslanske skupine Maša Kociper. "Prepričani smo bili, da bodo s celotno opozicijo danes vztrajali, da se glasovanje samo prestavi za toliko časa, da se najde ustrezna rešitev za izvedbo tajnega glasovanja za vse poslance," je povedala. Če najdejo način tajnega glasovanja za vse poslance, ki bo dodelan, varen in bo zagotavljal varnost postopka in anonimnost glasovanja, je po mnenju vodje poslancev SAB sprememba poslovnika ali sprejetje nekega akta lahko stvar nekaj dni.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je ocenil, da je umik konstruktivne nezaupnice dosegel namen. "Vodstvo DZ se je začelo ukvarjati s tem, kako omogočiti tajno glasovanje tudi izven DZ. Državna volilna komisija to zna narediti tudi v času epidemije. Torej mora to znati narediti tudi DZ. Ko bo to omogočeno, bo ponovno vložena in postopek izveden," je zapisal na Twitterju.

Tudi poslanka SD Bojana Muršič je v izjavi za medije ocenila, da je edina pravilna rešitev, da se je Erjavec odločil, da umakne soglasje. "V tem trenutku bi bilo malce nenavadno, da bi v sredo seja potekla, rezultat pa bi bil že v naprej znan. Kajti nemogoče je zagotoviti toliko glasov, kolikor je bilo podpisov," je povedala v DZ.

Kociprova je danes spomnila, da je na dolgotrajni bolniški odsotnosti tudi njihov poslanec Franc Kramar. Pojasnila je, da je Kramarja kontaktirala, ko je preverila, ali se strinja s podpisom pod konstruktivno nezaupnico. Povedala, je da je njegovo zdravstveno stanje slabo, in dodala, da ji ni znal povedati, ali se bo lahko glasovanja o nezaupnici udeležil. Komentirala pa je tudi nekatere špekulacije o domnevnih pritiskih na Kramarja. Povedala je, da mora biti njegova poslanska skupina z njim v stiku, se je pa treba vprašati, če kdo drug izvršuje pritiske. Omenila je govorice v Bohinju, od koder je Kramar, da naj bi ga obiskal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec in da naj bi govoril s premierjem Janezom Janšo. "Če druge poslanske skupine ali stranke pritiskajo na našega poslanca, kako naj glasuje, je to nedopustno," je poudarila. (STA)

Odzivi iz vladne koalicije so ostri

"Glede na to da tri mesece niso znali prešteti glasov, to za nas ni nobeno presenečenje. Tudi glede na to da se tako zahtevno materijo vlaga z 42 podpisi, kar vemo, da je že vnaprej obsojeno na propad, je to samo iskanje nekega alibija, zato da se izognejo fiasku na glasovanju," je v izjavi novinarjem v DZ ocenil vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Upajo, da se "ta burleska" ne bo nadaljevala.

Premier Janša pa je strankam LMŠ, SD in Levica, ki jih je poimenoval kaviar levica znova očital, da je njihov cilj zgolj nagajanje in širjenje koronavirusa po načelu "kolikor več okužb in mrtvih, toliko bolje za KUL". "Če bi rušenje vlade že uspelo, pa kaos in volitve," je na Twitterju danes navedel Janša. Že v ponedeljek zvečer, ko je Erjavec sporočil, da razmišlja o umiku soglasja, pa je Janša ocenil, da se "slovenska kaviar levica ni sposobna spopasti v nobeni pošteni politični bitki, nikjer". "V sodstvu zadeve namerno zastarajo, v parlamentu nezaupnice napovedujejo, odpovedujejo, umikajo ... Vmes pa v njim podrejenih osrednjih medijih širijo virus nestrpnosti, izključevalnosti in delitev," je dodal predsednik vlade.

Na današnji novinarski konferenci na Brdu pri Kranju je Janša aktualno politično stanje označil za "nadaljevanje tragikomedije". Ponovil je, da po njegovi oceni interes strank t. i. koalicije KUL ni v tem, da bi se postavila nova vlada, pač pa je morda interes vsaj nekaterih med njimi, da se aktualna vlada zruši in se gre v kaosu na predčasne volitve.

"Temu smo se želeli izogniti spomladi, zato smo to vlado tudi naredili," je pojasnil. Če bi tisti, ki danes želijo zrušiti vlado, imeli namen reševati Slovenijo v času epidemije, ne bi metali puške v koruzo, niti v začetku lanskega niti v začetku tega leta. "Odvržene puške v koruzi se množijo, tako da bo počasi že velika gneča," je pripomnil.

Obenem je po njegovih besedah patetično, da se v času epidemije vlaga ustavni instrument, ki je predviden za to, da se čas politične nestabilnosti v državi čim bolj skrajša. Že ime instrumenta pove, da gre za menjavo ene vlade z drugo, torej mora imeti tisti, ki ga uporabi, v DZ večino. "Če tega nimaš in se s tem igraš in to delaš v času epidemije, zagotovo nimaš rad države, v kateri to počneš," je dodal.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je bil dopoldne na Twitterju oster do opozicije in nekdanjih koalicijskih partnerjev. "Nam očitajo legitimnost zaradi anket, kandidirajo pa nekoga, ki še v DZ ni bil izvoljen. Resna opozicija bi za mandatarja kandidirala vodjo svoje največje stranke. Mogoče se Marjan Šarec opogumi in v koruzi poišče odvrženo puško. Sicer ga ne bi podprl, a bi ga precej bolj cenil," je navedel Počivalšek.

Njegov tvit je delil tudi predsednik NSi Matej Tonin. V stranki NSi pa so zapisali, da so "Karl Erjavec in njegovi podporniki na koncu le morali spoznati, da epidemija ni pravi čas za vlaganje nezaupnic". V odzivu za STA so dodali še, da je epidemija "pravi čas za konstruktivno in državotvorno držo, s katero bomo lahko premagali covid-19".

Predsednik DZ Igor Zorčič iz vrst SMC je v izjavi v DZ spomnil na zaplete pri iskanju podpore konstruktivni nezaupnici. Erjavec je namreč večkrat po več ur sestankoval s poslanci DeSUS, nazadnje so trije predlog nezaupnice podpisali, Branko Simonovič pa ne. "To kaže, kako bi delovala takšna koalicija," je ponovil svoje stališče.

Vodja poslancev SMC Janja Sluga pa je v izjavi za medije v DZ poudarila, da dejansko verjame, da gre tu za zadevo odsotnosti poslancev. Povedala je, da sicer z opozicijskimi poslanci še ni govorila. Spomnila je tudi, da začasen umik soglasja h kandidaturi za mandatarja ne obstaja in da bo treba ponovno speljati ves postopek.

Erjavec se je danes odzval tudi na ostre tone iz koalicije. Vodja poslancev SDS Krivec namreč v umiku Erjavčevega soglasja h kandidaturi vidi le iskanje alibija za izogib fiasku ob glasovanju. "Ura resnice bo prišla slej ko prej," pa meni Erjavec. Po njegovih ocenah je koalicijo zelo strah, saj sicer "ne bi bili tako surovi odzivi". Tudi odziv premierja Janeza Janše po Erjavčevem mnenju ne kaže na državniško držo. Janša je namreč strankam LMŠ, SD in Levica, ki jih je poimenoval kaviar levica, znova očital, da je njihov cilj zgolj nagajanje in širjenje koronavirusa po načelu "kolikor več okužb in mrtvih, toliko bolje za KUL". (STA)

Erjavec kritičen, da DZ ne sledi razvojnim zmožnostim

Erjavec je izpostavil promocijo digitalizacije in bil kritičen do tega, da prav DZ ne sledi razvojnim zmožnostim. Po njegovem mnenju namreč ne bi smela biti težava, da bi poslanci tajno glasovali od drugod, denimo v primeru bolezni, porodniške ali službene poti v tujini. Čas je za posodobitev poslovnika DZ, je prepričan.

Predsednik DZ Igor Zorčič je danes v izjavi novinarjem povedal, da se okužbe v DZ vseskozi pojavljajo. Spomnil je, da je v DZ poleg poslancev zaposlenih preko 300 oseb. "Razlika med današnjimi in okužbami v preteklosti je ta, da se sedaj to vprašanje bistveno bolj politizira," je ugotavljal Zorčič.

Pojasnil je, da so se pogovarjali tudi o organiziranem testiranju v DZ. Po njegovih navedbah so bili izraženi nekateri pomisleki, odločili pa so se, da vsakemu poslancu omogočijo testiranje. To je DZ omogočil tudi devetim poslancem, ki so bili na petkovi seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Na seji je bil namreč direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janez Stušek, ki so mu dan kasneje potrdili okužbo z novim koronavirusom. (STA)

Janez Janša v studiu Planet TV Novice Tako se je Janša odzval na vložitev konstruktivne nezaupnice #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin