Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 12. 2019,
18.34

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

63

Alenka Bratušek Vili Kovačič drugi tir Tretja razvojna os

Natisni članek

Torek, 24. 12. 2019, 18.34

4 leta, 7 mesecev

Bo državljan K prekrižal načrte Bratuškovi in Korošcem? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

63

Vili Kovačič se bo spet pritožil, tokrat na poroštveni zakon, ki vključuje tako drugi tir kot tudi tretjo razvojno os. Državljan K je na ustavno sodišče že poslal pritožbo, od državnega sveta pa zahteva veto. Čeprav pravi, da njegov cilj ni referendum, zbira podpise tudi za to. Medtem pa mu tako vlada kot tudi koroška mladinska iniciativa sporočata, naj neha zganjati cirkus.

Pod praznično jelko Vili Kovačič najbrž ne bo pustil lepega darilca za infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu.

tretja razvojna os
Novice Tretja razvojna os: med potencialnimi izvajalci del tudi turški Cengiz

Kovačič zbira podpise proti poroštvenemu zakonu za drugi tir in tretjo razvojno os

Kovačič namreč zbira podpise proti poroštvenemu zakonu o drugem tiru in delu tretje razvojne osi, saj je ta po njegovem mnenju neustaven. "Zakon ne more hkrati veljati za dve poroštvi, za popolnoma različne projekte in koristnike tega poroštva, se pravi za 2TDK in Dars," je menil Kovačič.

Vili Kovačič zbira podpise proti poroštvenemu zakonu o drugem tiru in delu tretje razvojne osi, saj je ta po njegovem mnenju neustaven. | Foto: STA , Vili Kovačič zbira podpise proti poroštvenemu zakonu o drugem tiru in delu tretje razvojne osi, saj je ta po njegovem mnenju neustaven. Foto: STA ,

Državljan K je na ustavno sodišče že poslal ustavno pritožbo, hkrati pa računa tudi na veto državnega sveta, s katerim bi zakonu o poroštvu zaprli vrata. Podpise mora tokrat zbrati do konca jutrišnjega dne. "To je navadna prevara. Od 25. decembra do 2. januarja ne sme biti po zakonu nobenih referendumskih aktivnosti. Jaz imam to napisano v ustavni pritožbi, ampak kljub temu je ta zadeva padla v ta termin," je poudaril Kovačič.

Vili Kovačič
Novice Kovačič želi z referendumom izpodbijati še poroštveni zakon za drugi tir in tretjo razvojno os

"Korošci imamo dovolj čakanja"

Ob tem dodaja, da ne nasprotuje cesti na Koroško, a po njegovih besedah obstajajo boljše alternative. Medtem mu dva tisoč Korošcev, ki se po luknjastih cestah vsak dan v službo vozijo več kot dve uri, sporoča, naj neha zganjati cirkus. "Korošci imamo dovolj čakanja. 15 let je trajalo, da so v državi pripravljeni pogoji, da se bo gradnja lahko začela, in zelo smo razočarani nad pobudo Vilija Kovačiča," je povedal koordinator Mladinske iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik.

Premik pri infrastrukturnih projektih napoveduje tudi premier Marjan Šarec, Korošci pa poudarjajo, da so se tudi z njihovim denarjem v preteklosti gradile slovenske avtoceste. "Zdaj smo na vrsti mi," je poudaril Verhovnik. A Kovačič vladi in ministrici očita, da ne želita prisluhniti niti stroki. "Da ministrica sama reče, da ne ve, katera trasa je optimalna, je katastrofa," je dejal Kovačič, ki se pritožuje, da nima več podpore političnih strank in medijev.

Ne spreglejte