Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2024,
15.10

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Natisni članek

stečaj starši Biobanka matične celice

Četrtek, 3. 10. 2024, 15.10

0 minut

Biobanka šla v stečaj, starši v skrbeh. Oglasila se je direktorica podjetja GaiaCell.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42
Biobanka, Biološka banka, matične celice | Če bodo starši matične celice še naprej želeli hraniti v prostorih Biobanke s sedežem v Trzinu, bodo morali novemu podjetju dodatno plačevati.  | Foto Guliverimage

Če bodo starši matične celice še naprej želeli hraniti v prostorih Biobanke s sedežem v Trzinu, bodo morali novemu podjetju dodatno plačevati.

Foto: Guliverimage

Podjetje Biobanka, ki je 16 let shranjevalo matične celice, je šlo v stečaj. Popkovnično kri in tkivo svojih otrok je tam shranjevalo več kot štiri tisoč staršev, ki so novico izvedeli iz medijev, s strani podjetja pa so ostali brez pojasnil. Vzorci naj bi bili shranjeni pri novem podjetju GaiaCell, a to od staršev zahteva plačilo mesečnega stroška hrambe matičnih celic v višini 20 evrov. Temu starši ostro nasprotujejo, zato so stopili skupaj in na Facebooku ustanovili skupino Propad Biobanke. Da bi uspeli, morda tudi s tožbo, vse oškodovane starše pozivajo, da se jim pridružijo. Z Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke zaenkrat pravijo le, da so vključeni v dogajanje in izvajajo inšpekcijske postopke. 

Več kot štiri tisoč staršev je v podjetje Biobanka ob rojstvu otrok shranilo matične celice. Za hrambo za obdobje dvajsetih let so v začetku plačali 1.900 evrov za popkovnično kri ali tkivo oziroma 2.285 evrov za oboje brez dodatnih nadaljnjih stroškov. Takšne cene ima podjetje Biobanka navedene na še obstoječi spletni strani. 

Biobanka | Foto: Posnetek zaslona/Biobanka Foto: Posnetek zaslona/Biobanka

Starši so za stečaj in dodatne stroške izvedeli iz medijev 

Vse se je spremenilo pretekli teden, ko so starši iz medijev izvedeli, da gre podjetje v stečaj. "Zelo smo zaskrbljeni. Nam ni nihče ničesar povedal, od Biobanke nismo dobili nobenega obvestila. Gledala sem oddajo 24ur in izvedela, da je Biobanka propadla," nam je povedala Mojca Svetlin, ki je matične celice v Biobanki shranila leta 2019 ob rojstvu druge hčerke. 

Če bodo starši matične celice še naprej želeli hraniti v prostorih Biobanke s sedežem v Trzinu, bodo morali novemu podjetju dodatno plačevati. Sprva je bilo rečeno 26 evrov na mesec, potem pa so ceno znižali na približno 20 evrov na mesec. Tako jim je sporočilo podjetje GaiaCell, ki je prevzelo približno štiri tisoč vzorcev, ki jih je nekoč hranila Biobanka.

Direktorica GaiaCella je Gordana Živčec Kalan, nekdanja predsednica zdravniške zbornice, nekoč tudi obsojena zaradi zlorabe položaja. Po poročanju portala Necenzurirano je Biobanko pred leti rešilo švicarsko podjetje, za njim pa se je skrival tudi ustanovitelj Biobanke Miomir Knežević, ki zdaj dela v GaiaCellu.

Omenjena družba je po navedbah portala od Biobanke odkupila za posojila zastavljeno opremo, skupaj s hladilniki pa dobila tudi več tisoč vzorcev matičnih celic. Direktorica Živčec Kalan je za Necenzurirano dejala, da ni "mogla dopustiti, da bi se vzorcem kaj zgodilo zaradi dejanj Biobanke in njenega lastnika", lastnikov pa o spremembi lastništva ni mogla obvestiti zaradi varstva osebnih podatkov.

Podjetje GaiaCell: Vzorce smo prevzeli zaradi etične skrbi. Z njimi imamo stroške. 

Vzorci so varno shranjeni, zagotavljajo v podjetju, starši pa: "Pravzaprav ne vemo, kaj dobimo za to ceno, sploh ne vemo, kaj je s temi vzorci in ali so bili pravilno shranjeni," je poudarila Mojca Svetlin. 

Nekateri starši so sicer poskušali stopiti v stik s podjetjem GaiaCell, a konkretnih odgovorov niso prejeli. Na svoji spletni strani so objavili, da niso pravni nasledniki, da so vzorci v Trzinu ter da so jih prevzeli zaradi etične skrbi in imajo zaradi njih že stroške. 

Ustanovili so skupino na Facebooku Propad Biobanke. Vložiti nameravajo skupinsko tožbo. 

Starši napovedujejo, da ne bodo stali križem rok. Kot je povedala Svetlin, so na omrežju Facebook vzpostavili skupino Propad Biobanke. "Trenutno nas je v skupini 409 staršev od štiri tisočih, skupino pa smo ustanovili z namenom, da se ji pridruži čim več oškodovanih staršev, saj bomo šli v skupinsko tožbo," je povedala. 

Trenutno zbirajo informacije in se dogovarjajo, kaj lahko storijo. Za pomoč so se obrnili na odvetniško družbo. Preverili so tudi Ajpes in ugotovili, da je bilo podjetje GaiaCell ustanovljeno že 15. 2., domeno pa so registrirali že decembra, kar pomeni, da so že vedeli, da bo šla Biobanka v stečaj, je še povedala Svetlin. 

Zaskrbljeni starši še vedno upajo na ukrep države, a javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke zaenkrat pravi le, da je vključena v dogajanje in da izvaja inšpekcijske postopke. 

"Podjetju GaiaCell ne bomo dali naših celic. Ne vem, kaj se bo zgodilo, ampak tja jih zagotovo ne damo," je še sklenila Svetlin. 

Kalan Živec: Večinski lastnik Biobanke nam podjetja ni želel prodati 

Dodatno so se po objavi članka na naša vprašanja odzvali iz podjetja GaiaCell. "Vsi vzorci so skrbno shranjeni v Trzinu skladno s pogodbo, sklenjeno z Biobanko, so varni in so vedno dostopni za zdravljenje. Vse to brezplačno zagotavljamo že od začetka leta 2024. Kriobanka, v kateri so shranjeni vzorci, je strokovno vodena z validirano in kalibrirano opremo, tekočim plačevanjem stroškov elektrike, plina, zaposlenih, varovanja in IT podpore. Do vzorcev lahko starši vedno pristopajo. Kot zdravnica sem naredila vse, kar je bilo v moji moči, da preprečim njihov propad," je sporočila direktorica podjetja GaiaCell Gordana Kalan Živec.

Na vprašanje, zakaj staršev niso obvestili o dogajanju, direktorica GaiaCell Gordana Kalan Živec odgovarja, da sta večinski lastnik Biobanke Aleksandar Ljubić in direktor Marko Strbad imela dolžnost, pravno podlago, da s težavami neposredno seznanita starše, pa tega nista naredila.

Kalan Živec pravi, da so vzorci popkovnic, popkovnične krvi in zobkov, ki vsebujejo otroške matične celice, ostali zapuščeni v njihovih najetih prostorih. "Ko sta v začetku leta odšla direktor Biobanke Marko Strbad in njihov tehnolog, smo se morali odločiti, ali vzorce prepustimo propadu ali skrbimo zanje naprej. Mogoče je bila napačna moja odločitev, da najamem kredit, skrbim zanje naprej in postavim novo podjetje, ker večinski lastnik BB Aleksandar Ljubić podjetja ni želel prodati kljub težavam, ki so jih imeli," je v odgovoru pojasnila Gordana Kalan Živec. Hkrati trdi, da ker ni bilo prodaje Biobanke, ni pravnega nasledstva na GaiaCellu.

S starši bodo neposredno komunicirali, ko bodo prejeli stališče informacijske pooblaščenke 

Zatem je bilo za področje dejavnosti kriobanke treba urediti nove dokumente in dovoljenja. "Vse to smo izpeljali, ker če ne bi, bi bila posledica zelo verjetno uničenje vzorcev," doda Kalan Živec. 

Od informacijske pooblaščenke so morali nato prejeti stališče. Od tam so jim sporočili, da morajo, preden prevzamejo dokumentacijo, pridobiti dovoljenje lastnika Biobanke, zato so na informacijsko pooblaščenko ponovno naslovili vprašanje, a odgovor po besedah Kalan Živec še čakajo. 

Dodala je, da jim lahko starši, ki potrebujejo neposredno informacijo o shranjenih vzorcih v Biobanki, vprašanja pošljejo na shranjevanje@gaiacell.net. Na spletni strani pa bodo, kot so zagotovili, objavljali vse nove informacije ali dejstva, dokler jim ne uspe pridobiti pisnega dovoljenja informacijske pooblaščenke, da lahko s starši komunicirajo neposredno.

Biobančništvo ne bo primarna dejavnost podjetja GaiaCell

Povedala je tudi, da biobančništvo ni in ne bo primarna dejavnost podjetja GaiaCell. "Naša temeljna dejavnost je posvečena razvoju novih oblik zdravljenja."

 

matične celice, ImmunoArt, Educell
Novice Slovensko znanje o matičnih celicah za ameriške klinike
Lina Šukelj
Novice Zlatolaska Lina našo pomoč potrebuje bolj kot kdajkoli #video
Trendi Še zadnje upanje za igralca? Poskusili ga bodo zdraviti z matičnimi celicami. #video
matične celice artros
Sportal Matične celice: upanje za ozdravitev poškodb hrustanca
Novice Vedno več staršev se odloča za shranitev matičnih celic

 

Ne spreglejte