Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2013,
14.44

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

matične celice

Sreda, 9. 10. 2013, 14.44

8 let, 8 mesecev

Vedno več staršev se odloča za shranitev matičnih celic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Najvitalnejše matične celice so prisotne v popkovnični krvi in imajo v primerjavi z matičnimi celicami odraslih večjo sposobnost za obnovo človeških tkiv.

Ob porodu se lahko matične celice pridobijo z nebolečim odvzemom in se s posebnim postopkom zamrzovanja shranijo za morebitno uporabo v prihodnosti. Shranjeni vzorci so vir matičnih celic, ki ponuja potencial za uporabo pri zdravljenju do zdaj neozdravljivih bolezni.

Najnovejši podatki kažejo, da je mogoče z matičnimi celicami zdraviti že več kot 70 bolezni, kot so levkemije, anemije (pomanjkanje hemoglobina) in nekatere avtoimunske bolezni oziroma stanja, ko organizem napada lastne celice.

Kako dolgo matične celice obstanejo? Matične celice iz popkovnične krvi in tkivo popkovnice, ki so bili ustrezno pripravljeni za shranjevanje, lahko dosežejo daljšo življenjsko dobo od človeka, saj opravljene raziskave kažejo, da imajo te celice neomejeno življenjsko dobo. Posledično to pomeni, da lahko ohranimo globoko zamrznjene, dokler jih ne bomo potrebovali.

Matične celice shranjujejo tudi slovenski starši Družba Neocelica je prva v Sloveniji začela shranjevati matične celice. Kot so pojasnili, se je od leta 2007 do danes za ta korak pri njih odločilo več kot tri tisoč staršev.

In kakšna je cena? Starši, ki bi se odločili za shranitev matičnih celic, bodo za dobo 20 let odšteli med 1.700 in 2.300 evri, za dobo 25 let pa približno 200 evrov več.

25 let od prve presaditve Oktobra mineva 25 let od prve uspešne presaditve matičnih celic iz popkovnične krvi, ki ga je opravila Eliane Gluckman. V Parizu je skupaj s sodelavci uspešno zdravila petletnega dečka, ki je imel diagnosticirano redko genetsko motnjo – Fanconijevo anemijo. Od prve uspešne presaditve matičnih celic iz popkovnične krvi je bilo po podatkih Trends in Allogeneic Transplants opravljenih več kot 25 tisoč presaditev, vsako leto približno 5.200 presaditev.

Ne spreglejte