SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bik bo na Bavarskem dvoru v Ljubljani zarjovel že prihodnji teden

1

termometer

Bronasti bik, ki je dobri dve desetletji krasil pročelje novogoriškega Mipa, bo od prihodnjega tedna dalje nadziral gospodarsko dogajanje v prestolnici.

Borznoposredniška hiša Ilirika je spomladi za bronastega bika, ki je delo kiparja Janeza Boljke, odštela slabih 90 tisoč evrov. Kupila ga je iz stečajne mase propadlega novogoriškega mesnopredelovalnega podjetja Mip.

Izklicna cena je bila sicer postavljena pri 200 tisoč evrih, a je od vseh prispelih ponudb Ilirika ponudila največ. Do konca prihodnjega tedna bodo bika novi lastniki postavili pred poslovno stavbo Ilirike na Bavarskem dvoru v Ljubljani.

"Po stari slovenski navadi so postavitev kipa ovirali sosedje" "Za postavitev kipa smo morali pridobiti ustrezna dovoljenja in soglasja, kar je zahtevalo kar nekaj časa. Z mestno občino Ljubljana nismo imeli večjih težav, saj nam je šla zelo na roko. Težave so po stari slovenski navadi povzročali sosedje oziroma okoli 30 lastnikov poslovnih prostorov v stavbi Avtotehne. A tudi to smo uspešno rešili in se dogovorili. Zdaj imamo prosto pot za postavitev kipa," je dejal lastnik in predsednik uprave Ilirike Igor Štemberger.

Bik bo znamenitost finančnega središča Ljubljane Bik naj bi simbolično označeval finančno središče mesta, saj na Bavarskem dvoru med drugim poslujejo Ljubljanska borza in številne banke ter zavarovalnice. V Iliriki celo vlečejo vzporednice z newyorškim Wall Streetom, kjer večji bik prav tako nadzira gospodarsko dogajanje. Tam velja za eno od večjih turističnih atrakcij v mestu.

"Ker bik ponazarja rast delnic in je simbol rastočih trgov in ker se s to dejavnostjo ukvarjam že vrsto let, sem menil, da gre za dobro priložnost," je o motivih za nakup 800-kilogramskega simbola nekdaj uspešnega mesnopredelovalnega podjetja spomladi dejal Štemberger.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin