SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bajuk bo pokopan z vojaškimi častmi

1

termometer

Vlada je na odločila, da bodo ob smrti nekdanjega predsednika vlade Andreja Bajuka, ki je bil en mandat tudi poslanec DZ, en mandat pa finančni minister, pripravili pogreb z vojaškimi častmi.

Pogreb bo v nedeljo ob 16. uri na pokopališču na ljubljanskih Žalah, so potrdili v NSi. Sklep o določitvi protokolarnih pravil sicer ne določa posebnih slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika vlade, pravila službe v Slovenski vojski pa določajo, da lahko vlada določi izvedbo pogreba z vojaškimi častmi za osebe po njeni presoji. Takšna določitev je po njihovih navedbah tudi v skladu z željami bližnjih sorodnikov pokojnika. Vpis v žalno knjigo v spomin Andreju Bajuku Državni vrh in delegacija NSi sta se medtem že vpisala v žalne knjige v spomin Andreju Bajuku. Premier Borut Pahor se je vpisal v knjigo na vladi, predsednik DZ Pavel Gantar pa v knjigo v parlamentu. Ob vpisu sta izrekla sožalje predstavnikom NSi, knjigo pa so za tem odprli tudi na sedežu NSi.

Vpisati se bo mogoče tudi v prihodnjih dneh

V žalni knjigi v vladnem poslopju in v parlamentu se bo mogoče vpisati tudi v prihodnjih dneh, vključno z dnevom pogreba, med 9. in 16. uro. V obe knjigi se je vpisala okoli 20-članska delegacija NSi, ki jo je v parlamentu spremljal tudi evropski poslanec Lojze Peterle. Poleg nekaterih poslancev se je v knjigo v DZ vpisal tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

Na sedežu NSi bo knjiga odprta vsak dan do dneva pogreba od 10. do 19. ure. Svet NSi se je sicer popoldne sestal na žalni seji v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu, sledila pa je maša zadušnica, ki jo je v tamkajšnji kapeli vodil ljubljanski nadškof Anton Stres. Žalne seje in maše se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki se je popoldne skupaj z vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom in drugimi poslanci SDS vpisal tudi v žalno knjigo v DZ.

V petek bo žalna seja v DZ Na žalni seji se bo v petek ob 14. uri sestal tudi DZ. V SDS pa v počastitev spomina na Andreja Bajuka pripravljajo tudi skupno žalno sejo vlade, ki jo je leta 2000 vodil Bajuk, in Janševe vlade iz let od 2004 do 2008, v kateri je Bajuk sodeloval kot finančni minister.

"Po umiku je pozorno spremljal dogajanje v politiki" Bajuk, ki je po življenju in delu v tujini v slovenski politični prostor vstopil leta 2000, ko je za nekaj mesecev prevzel tudi vodenje vlade, zadnja leta v politiki ni bil več aktiven. Kot je pred vpisom v žalno knjigo na sedežu NSi dejal nekdanji Bajukov poslanski kolega Alojz Sok, je Bajuk ves čas zelo pozorno spremljal aktualno dogajanje, ni pa se hotel oglasiti v javnosti.

Tako je namreč dosledno spoštoval odločitev, da se po porazu stranke na volitvah leta 2008 umakne. Po Sokovih besedah je Bajuk gradil svoja politična načela na vrednotah ljudsko-krščanskega gibanja. V spominu pa ga bo, kot pravi, ohranil kot "izredno korektnega, poštenega, lahko bi rekel zelo dobrega prijatelja".

"Imel je izreden čut za socialo in malega človeka" Nekdanja Bajukova ministrska kolegica Marjeta Cotman pa je poudarila, da je bil Bajuk, kar se tiče financ, zelo strog in dosleden, je pa imel izreden čut za socialo in za malega človeka. "Bil je človek, ki je živel po svojih vrednotah. Imel je zelo visoke etične in moralne cilje, živel je po njih kot človek in kot politik," je dejala.

Po mnenju Novakove se o Bajuku šele po njegovi smrti "zelo objektivno poroča o vsem dobrem, kar je naredil za Slovenijo". Kot poudarja, so mu v NSi, ki jo je Bajuk ustanovil, hvaležni za njegovo delo. "Mislim pa, da mu bo tudi Slovenija čedalje bolj hvaležna," je dejala.

Spomnimo:

Bajuk je v 68. letu starosti umrl v noči iz ponedeljka na torek. Že v torek so tako sožalje izrazili državni vrh, strankarski politiki in drugi predstavniki javnega življenja, brzojavke pa so prihajale tudi iz tujine. Med drugim je sožalje slovenskemu narodu preko Twiterja izrazil tudi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Wilfried Martens.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin