Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 2. 2016,
12.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti Šentilj Slovenija Avstrija Makedonija Grčija

Nedelja, 21. 2. 2016, 12.04

7 let, 12 mesecev

Avstrija zavrnila 66 migrantov, na mejo pošilja dodatnih 450 vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avstrija bo v ponedeljek na svojo mejo s Slovenijo poslala dodatnih 450 vojakov, ki bodo pomagali pri nadzorovanju migrantskega toka. Makedonija iz Grčije ne sprejema več afganistanskih prebežnikov.

V Avstriji bo v pripravljenosti tudi vojaška policija, ki bo posredovala v primeru težav. Dve enoti vojske bodo poslali na Štajersko in dve na Koroško. S tem bo avstrijsko mejo nadzorovalo skupno 1450 vojakov in rezervistov.

V pripravljenosti bosta tudi dve transportni oklepni vozili in tri vojaška transportna vozila, ki jih bodo lahko vpoklicali "v kratkem času, da zaprejo luknje na meji". V pripravljenosti bo tudi enota vojaških inženirjev.

V Slovenijo vstopilo 620 migrantov, Avstrija jih je zavrnila 66 V Slovenijo je medtem danes do 18. ure vstopilo 620 migrantov, zapustilo pa 784 prebežnikov. V sprejemnem centru v Dobovi je bilo ob 18. uri 620 migrantov, v šotorišču Integral Lendava 55, v vojašnici Vrhnika 84, v postojnskem centru za tujce pa 126, kažejo podatki policije.

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), so avstrijske oblasti zvečer vstop zavrnile 66 migrantom in jih vrnile Sloveniji. Razloga za zavrnitev na GPU niso znali pojasniti. Glede na to, da avstrijske dnevne kvote za vstop beguncev znašajo 3.200 oseb, država pa dnevno sprejme do 80 prošenj za azil, gre zavrnitev migrantov najverjetneje pripisati neizpolnjevanju vstopnih pogojev.

Makedonija mejo zaprla za Afganistance Makedonske oblasti od danes v državo iz Grčije ne dovolijo več afganistanskim prebežnikom, potrdil grški policijski vir na glavnem grško-makedonskem mejnem prehodu Idomeni-Gevgelija. Skopje ukrep utemeljuje z enakim ukrepom Srbije. Srbija zanika, da bi na kakršenkoli način zaprla mejo z Makedonijo, Bolgarijo ali katero drugo državo.

Kot je povedal grški policijski vir, so afganistanske pribežnike vrnili v Grčijo, vstop pa so dovolili le Sircem in Iračanom. Makedonija je sicer od lanskega novembra v državo dovolila samo prosilcem za azil iz Afganistana, Sirije in Iraka.

Državljane drugih držav makedonske oblasti štejejo za ekonomske migrante in jih vrnejo v Grčijo.

Po podatkih istega grškega vira je dopoldne na grški strani meje pri mejnem prehodu Idomeni na vstop v Makedonijo čakalo skoraj 4.000 beguncev, delež Afganistancev med njimi pa ni znan.

Makedonija uvedla preverjanje potnih listov in osebne preglede Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala, da 2.750 beguncev na grški strani meje čaka v avtobusih na prehod meje. Makedonija je po poročanju Tanjuga v soboto zvečer uvedla preverjanje potnih listov in osebne preglede; do zdaj naj bi za prehod meje zadoščal dokument, ki so ga izdali v Grčiji, v katerem je bilo navedeno, da je oseba prijavljena kot begunec.

V 24 urah so do danes do 6. ure zjutraj v Makedonijo dovolili le 310 prebežnikom iz Grčije, še navaja Tanjug.

Okoli sto migrantov v Srbiji peš proti Hrvaški Iz srbskega sprejemnega centra za begunce v Šidu pa je dopoldne proti Hrvaški krenilo okoli 120 do 150 migrantov, ki jim Hrvaška domnevno ne dovoli čez mejo. Kot poroča srbska televizija RTS, jih je srbska policija ustavila nedaleč od meje. Migranti zavračajo vrnitev v sprejemni center.

Ne spreglejte