SiolNET. Novice Slovenija
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija pričakuje spremembo statusa nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji

0,14

termometer

Marjan Šarec, Wolfgang Sobotka
Predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka se je srečal tudi s predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Foto: STA

Predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka je na srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem omenil, da Avstrija pričakuje spremembo statusa nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Pahor je dejal, da ne vidi potrebe po ustavni spremembi te ureditve, sogovornika pa spomnil na skrb Avstrije za zaščito slovenske manjšine.

Predsednik Pahor je dodal, da skrb za zaščito slovenske manjšine Avstriji nalaga Avstrijska državna pogodba, so po pogovorih v Ljubljani sporočili iz urada predsednika republike. Glede statusa nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji pa je Pahor ponovil svoje stališče, da sporazum o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti iz 2001 ter na njem temelječi periodični programi sodelovanja predstavljajo primeren okvir za razvejano dejavnost in projekte pripadnikov nemško govoreče etnične skupnosti v Sloveniji, ki tako bogatijo slovenski kulturni prostor.

Sogovornika sta se strinjala, da so dvostranski odnosi med Slovenijo in Avstrijo prijateljski, razvejani tako na politični kot strokovni ravni, nadgrajuje pa jih uspešno sodelovanje v regionalnih, evropskih in multilateralnih povezavah.

Ohranitev in nadgrajevanje sosedskih odnosov med državama skupen cilj

Predsednik Pahor je poudaril, da uspešna evropska in zunanja politika temelji na dobrih odnosih med sosedami. S predsednikom avstrijskega parlamenta sta se strinjala, da sta ohranitev in nadgrajevanje odličnih sosedskih odnosov med državama skupen cilj. Slovenski predsednik je pri tem izrazil zadovoljstvo z razvojem sodelovanja z Avstrijo in poudaril pomen rednega in intenzivnega dialoga na vseh ravneh.

Avstrija je največji investitor v slovensko gospodarstvo

Pahor in Sobotka sta danes govorila tudi o gospodarskem sodelovanju, ki zavzema pomembno mesto v dvostranskih odnosih zavzema gospodarsko sodelovanje. Avstrija je namreč največji investitor v slovensko gospodarstvo, na drugem mestu glede na število turistov in tretji najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Slovenije. Blagovna menjava med državama je v letu 2017 presegla pet milijard evrov.

Pahor: Širitev EU je treba dojemati kot geopolitično in ne tehnično vprašanje

Predsednika avstrijskega parlamenta je tudi zanimalo, kako slovenski predsednik ocenjuje aktualne razmere na Zahodnem Balkanu. Pahor je poudaril, da je treba širitev Evropske unije na države regije Zahodnega Balkana obravnavati kot geopolitično in ne tehnično vprašanje. Kot sovoditelj pobude Brdo Brioni je predstavil tudi pričakovanja glede vrha voditeljev, ki bo maja v Albaniji.

Predsednik avstrijskega parlamenta je uradni obisk v Sloveniji začel v državnem zboru, kjer ga je sprejel gostitelj, predsednik DZ Dejan Židan. Predsednika sta se po današnjih pogovorih v Ljubljani zavzela za to, da bi avstrijske oblasti okrepile sodelovanje s slovensko skupnostjo v Avstriji, slovenska vlada pa z nemško govorečo skupino v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin