SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ATVP ustavila postopek proti ministru Vizjaku

0,24

termometer

Andrej Vizjak
Foto: STA

ATVP je ustavila postopek, ki ga je vodila proti ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku zaradi suma zlorabe notranjih informacij pri lanskem nakupu delnic Petrola. Na ATVP odločitve zaradi zaupne narave postopkov ne komentirajo, po neuradnih informacijah pa za vložitev kazenske ovadbe ni bilo dovolj dokazov, danes piše Delo.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je uvedla nadzorni postopek zaradi suma zlorabe notranjih informacij, potem ko se je vlada odločila popolnoma liberalizirati cene naftnih derivatov, tik pred tem pa je Vizjak kupil 415 dodatnih delnic Petrola v skupni vrednosti približno 120 tisoč evrov, nato pa je vrednost delnice občutno poskočila, povzema STA.

Cena delnice se je v času Vizjakovih nakupov na borzi gibala pod 300 evri, po objavi sprostitve cen goriv se je povzpela na 320 evrov, danes pa je njena vrednost okoli 370 evrov, kar po ocenah časnika pomeni, da je ministrova naložba vrednejša za okoli 30 tisoč evrov.

"Agencija ni ugotovila nepravilnosti"

Vizjak je za Delo potrdil, da je pred nekaj dnevi prejel odločbo agencije, iz katere izhaja, da so postopek ustavili. "Agencija ni ugotovila nepravilnosti. Takšno odločitev ATVP sem tudi pričakoval," je dejal. Po nakupu je zatrdil, da je delnice družbe Petrol, katerih lastnik je že bil, ocenil kot priložnost za dobro naložbo.

Z nakupom Petrolovih delnic se ukvarja tudi policija. Za Delo so povedali, da so bili obveščeni o sumu nepravilnosti. Kriminalisti bodo preverili okoliščine in ob sumu kaznivega dejanja primerno ukrepali. Ker preverjanje še poteka, več ne morejo povedati.

Medtem je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) postopek zaključila sredi lanskega decembra. KPK ni zaznala suma kršitev iz lastnih pristojnosti, zato je nadaljnjo obravnavo prijave zavrnila. Je pa prijavo v informacijo odstopila ATVP.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin