SiolNET. Novice Slovenija
5,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arso izdal opozorilo

5,34

termometer

Snežni plaz |  | Foto: STA
Foto: STA

V večjem delu gora danes obstaja velika nevarnost snežnih plazov. V prvi polovici dneva bo splošna nevarnost snežnih plazov po petstopenjski lestvici na visokem četrtem mestu. V drugi polovici dneva pa se bo zmanjšala na tretjo stopnjo, ki pa še vedno označuje znatno nevarnost plazov, so zapisali na spletni strani agencije za okolje (Arso).

Na številnih dovolj strmih pobočjih je snežna odeja le slabo do zmerno stabilna, že manjše obremenitve na izpostavljenih področjih pa lahko sprožijo snežni plaz. V nekaterih razmerah je možno tudi lokalno spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov, opozarjajo na Arsu.

Kot posebej nevarna so izpostavili pobočja nad gozdno mejo, kjer veter prenaša sneg in gradi nove snežne nanose. Že pod majhno obremenitvijo lahko pohodniki sprožijo kložast snežni plaz, plazovi se na strmih pobočjih prožijo tudi spontano.

Velika planina Sportal Ne ujemite se v past! Razmere v gorah so kljub navidezni idili smrtno nevarne in nepredvidljive.

V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je novega snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1.500 metrov so nevarna predvsem strma travnata pobočja, so še zapisali na agenciji.

Snežna odeja v Novem mestu Novice Ponekod na Štajerskem še vedno brez elektrike

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin