Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 3. 2017,
10.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Evropski parlament Antonio Tajani Evropska unija

Petek, 3. 3. 2017, 10.14

6 let, 6 mesecev

Antonio Tajani: Evropske institucije so gradovi. Odpreti moramo vrata, spremeniti mišljenje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Antonio Tajani | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Potrebujemo dobre odgovore, ne le besedičenja. Vsak član tega parlamenta mora biti ambasador pri svojih ljudeh. Predstavlja mora naše delo, odločitve in rešitve za težave državljanov," pravi dolgoletni italijanski politik in zdajšnji predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je danes na obisku v Sloveniji.

Antonio Tajani se je danes srečal s slovenskim političnim vrhom in skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem uradno odprl Hišo EU v Ljubljani, v kateri so po pod eno streho združili pomembne evropske institucije, saj bo tako postala razdalja med institucijami in državljani še manjša. V novih prostorih sta tako predstavništvo Evropske komisije kot tudi informacijska pisarna Evropskega parlamenta.

Ponovno vam ponujamo v branje del pogovora, ki smo ga s Tajanijem opravili pred njegovo izvolitvijo za predsednika Evropskega parlamenta decembra lani in je še vedno aktualen.

Pravite, da se morajo evropske institucije približati ljudem. Kako naj bi se to zgodilo?
Evropske institucije so gradovi. Odpreti moramo vrata, spremeniti mišljenje. Politiki delamo za ljudi. Služimo družbi – vsi, tudi člani Evropskega parlamenta. Vsak dan moramo razmišljati o tem. Tukaj sem, ker so me ljudje izvolili. Zdaj moram zanje delati.

Treba pa je tudi komunicirati z njimi, to pa ne velja le za piarovce. Potrebujemo ambasadorje. To so člani Evropskega parlamenta. Za to si želim prizadevati.

Številni pravijo, da so proti populizmu. Seveda, velika večina je proti populizmu, toda če nočemo biti populisti, moramo delati in dobro odgovarjati na potrebe ljudi. Kdor voli populiste, voli proti nečemu. Toda če bi imel možnost, bi volil stranko, ki ponuja rešitve. Če ni rešitev, bodo ljudje volili populiste.

"Če ni rešitev, bodo ljudje volili populiste." | Foto: Reuters "Če ni rešitev, bodo ljudje volili populiste." Foto: Reuters

Katere so te dobre rešitve, ki jih ponujate?
Lahko pojasnim osebna stališča, kot predsednik parlamenta pa bom le njegov prvi obraz.

Moje osebno mnenje je jasno: za zmanjšanje brezposelnosti potrebujemo industrijsko politiko – močne ukrepe za krepitev malih in srednjih podjetij ter ukrepe na področju kmetijstva, trgovine. Treba je okrepiti realno gospodarstvo. Brez tega ne moremo zmanjšati brezposelnosti in ublažiti krize.

Glede migracij: več sredstev moramo nameniti Afriki. S tamkajšnjimi državami moramo doseči dober sporazum. Potrebujemo novi Marshallov plan. Omogočiti jim moramo boljše življenje.

"Ljudem moramo dati dobre odgovore"

"Potrebujemo boljši stik med evropskimi institucijami in našimi državami. Potrebujemo dobre odgovore, ne le besedičenja. Vsak član tega parlamenta mora biti ambasador pri svojih ljudeh. Predstavlja mora naše delo, odločitve in rešitve za težave državljanov.

Evropa niso le banke, birokracija, Evropa so tudi parlament in njegovi zaposleni, ki delajo za rešitve za državljane. Če želiš, da so politične stranke blizu ljudem, je to odličen znak proti populizmu. To je konkreten znak, politična odločitev."

V zadnjem desetletju se je število predsednikov vlad in držav EU iz vrst ELS zmanjšalo. Kje vidite razlog za to?
Položaj se je spremenil – enkrat vodijo socialisti, drugič ELS, tretjič liberalci. Na Hrvaškem, na primer, smo dosegli lepo zmago in imamo predsednika vlade. Težko je vedno obdržati večino, a stati moramo za svojimi vrednotami.

Ste vedno želeli postati politik? Kaj vas je iz novinarstva prineslo v politiko?
Leta 1994 je bila italijanska demokracija v nevarnosti. Najpomembnejša komunistična stranka je bila zelo močna, zato sem se odločil, da bom med ustanovitelji nove stranke, ki bo delovala proti komunizmu. Po kratki volilni kampanji je naša stranka zmagala, ampak odločil sem se, da kandidiram le na evropskih volitvah. Takrat se je začela moja ljubezen do evropskih institucij.

Ne spreglejte