Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 9. 2017,
21.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

6

Natisni članek

Slovenija politiki javno mnenje politične stranke vlada javnomnenjska anketa

Nedelja, 17. 9. 2017, 21.14

6 let, 6 mesecev

Anketa Ninamedie: Podpora vladi narasla, med strankami na vrhu Janševa SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

6

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Delo vlade Mira Cerarja kot uspešno ocenjuje 39,1 odstotka vprašanih, kar je za skoraj šest odstotnih točk več kot pretekli mesec, je pokazala septembrska anketa Vox populi, ki jo izvaja agencija Ninamedia. Na vrhu strankarske lestvice ostaja SDS, sledita ji SD in SMC.

V septembrski anketi je delo vlade kot uspešno ocenilo 39,1 odstotka vprašanih, avgusta pa 33,5 odstotka. Podpora vladi je tako narasla za približno šest odstotnih točk.

Kot neuspešno je delo vlade septembra ocenilo 55,7 odstotka anketirancev, avgusta pa 61,2 odstotka. Neopredeljenih o uspešnosti vlade je bilo 5,2 odstotka vprašanih.

SDS, SD in SMC bolj priljubljene, preostalim strankam podpora upadla

SDS ostaja v vrhu strankarske lestvice. Če bi bile parlamentarne volitve danes, bi jo volilo 14,2 odstotka vprašanih, kar je 0,7 odstotne točke več kot prejšnji mesec.

SDS sledita SD s 13-odstotno in SMC z 10,1-odstotno podporo. Avgusta je podpora SD znašala 11,5 odstotka, SMC pa je pretekli mesec podpiralo 10,2 odstotka vprašanih.

Na lestvici sledita Levica s 6,3-odstotno podporo in NSi s 5,5-odstotno podporo. Obe stranki sta imeli za slabo odstotno točko manjšo podporo kot mesec poprej.

Priljubljenost je upadla tudi stranki DeSUS, ki bi jo po septembrski anketi volilo 4,5 odstotka vprašanih, avgusta pa 5,1 odstotka. Stranko SLS bi volilo 0,9 odstotka vprašanih, Zavezništvo pa 0,5 odstotka.

Podpora Janševi SDS, ki ostaja najbolj priljubljena stranka, je v primerjavi z avgustom narasla za 0,7 odstotne točke. | Foto: STA , Podpora Janševi SDS, ki ostaja najbolj priljubljena stranka, je v primerjavi z avgustom narasla za 0,7 odstotne točke. Foto: STA ,

Za katero drugo stranko bi se odločilo 3,6 odstotka vprašanih, 8,5 odstotka pa jih sploh ne bi šlo na volitve. Na vprašanje o podpori strankam se ni opredelilo 32,8 odstotka vprašanih.

Ob upoštevanju glasov opredeljenih anketirancev bi SDS v državnem zboru pripadlo 23 sedežev, SD bi jih zasedla 21, SMC pa 17. Levica bi osvojila 11, NSi devet in DeSUS sedem sedežev.

Cerar z osmega na šesto mesto med najbolj priljubljenimi politiki

Tudi septembra je najbolj priljubljen politik v državi predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon. Vsi trije so v primerjavi z avgustom dobili nekoliko boljšo oceno.

Za vodilno trojico sledita predsednik državnega zbora Milan Brglez ter predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan. Z osmega mesta v prejšnjem mesecu se je na šesto mesto uvrstil premier in predsednik SMC Miro Cerar.

Od sedmega do desetega mesta jim sledijo ljubljanski župan Zoran Janković, zunanji minister ter predsednik DeSUS Karl Erjavec, predsednica NSi in poslanka Ljudmila Novak in pravosodni minister Goran Klemenčič.

Enajsto mesto je pripadlo evropskemu poslancu NSi Lojzetu Peterletu, na 12. mesto pa se je uvrstil koordinator Levice Luka Mesec.

Na repu lestvice sta se znašla vodja Zavezništva Alenka Bratušek in predsednik odbora DZ za zunanjo politiko in poslanec NSi Jožef Horvat.

Predsednik republike ostaja najbolj priljubljen politik v državi.  | Foto: STA , Predsednik republike ostaja najbolj priljubljen politik v državi. Foto: STA ,

Zakon o drugem tiru podpira dobra polovica vprašanih

Po poročanju Dnevnika so anketirane spraševali tudi o referendumu o drugem tiru. Po rezultatih ankete je verjetnost, da bi zakon o drugem tiru na referendumu padel, izrazito majhna.

Na vprašanje, ali bodo zakon o drugem tiru na referendumu podprli, je pritrdilno odgovorilo dobrih 53 odstotkov vprašanih, z ne pa slabih 29 odstotkov vprašanih.

Osemnajst odstotkov jih še ni vedelo, kako se bodo odločili. Vprašanja sicer niso zastavili tistim, ki se referenduma zagotovo ne bodo udeležili.

Agencija Ninamedia je telefonsko anketo opravila med 12. in 14. septembrom na vzorcu 700 anketirancev.

Ne spreglejte