Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2013,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Anita Ogulin otroci

Sreda, 9. 10. 2013, 12.57

8 let

Anita Ogulin: Država je glavni krivec za položaj otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Največji krivec za grozljiv položaj številnih otrok je država," je ob Tednu otroka za Planet Siol povedala sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje Anita Ogulin.

"Podpora, varnost, pravilna vzgoja, izobraževanje, zdravstveno varstvo – z vsem tem se je naša država ob vstopu v EU ponašala kot ena najbolj urejenih držav v Evropi. Vse to naj bi zagotavljalo pravičnost in socialno enakost otrok, kar naj bi bilo stalnica Slovenije. A Slovenija danes vsega tega otrokom ne zagotavlja več," pravi Anita Ogulin.

"Več kot polovica otrok še ni bila na počitnicah s starši" "Če bi bilo za otroke dobro poskrbljeno, kako si lahko pojasnimo, da ima 57 odstotkov učencev in dijakov subvencionirano prehrano, ki osnovnošolcem niti ne zagotavlja toplega obroka; da več tisoč otrok nima varne strehe nad glavo, več kot tretjina otrok nima uresničenih niti polovico vseh pogojev za zdrav in varen razvoj, več kot polovica otrok ne zmore na organizirane prostočasne dejavnosti, da več kot polovica otrok še nikoli ni bila na družinskih počitnicah s starši," se sprašuje Anita Ogulin. Kot dodaja, se številni starši, posledično pa tudi otroci, srečujejo z vse večjimi duševnimi stiskami, pri čemer naj bi jim bil zaradi dolgih čakalnih dob zelo otežen dostop do psihologa oziroma psihiatra.

Kot dodaja, so se "pred začetkom šolskega leta postoterile prošnje staršev za šolske potrebščine in učbenike, veliko dijakov pa sploh ne more nadaljevati šolanja, ker nimajo ne za dijaške domove in niti za prevoz".

"Ali sploh še živimo v skupni državi?" Anita Ogulin je v zadnjih dneh kritična tudi zato, ker jo je precej razjezila ponedeljkova razprava o položaju otrok v družbi, v Državnem svetu. "Ko smo v Državnem svetu poslušali, kaj vse so posamezni resorji in službe v državi v letih poglabljanja revščine, socialne izključenosti, nasilja, zanemarjanja, zlorab, za otroke napravili, sem se odkrito vprašala: Ali sploh še živimo v skupni državi? Se sploh slišimo? Tudi če so v posameznih resorjih kaj naredili, ne delujejo povezano, predvsem pa se vse to, kar naj bi bilo storjenega, ne pozna bistveno pri izboljšanju socialnega položaja otrok. Kljub vsem predpisom in zakonom, ki se sprejemajo, je položaj številnih otrok v Sloveniji vse slabši."

Nihče od naših otrok, poudarja Anita Ogulin, "ne more na kosilo s predpisom in zakonom, za katerega so potrebovali nešteto ur angažiranja strokovnjakov, ki smo jih v ponedeljek poslušali. Nihče od mladih ne more k pouku s predpisom o tem in onem. Vsi ljudje pa imamo potrebo, da nas, ko smo v stiski, nekdo sliši, vidi, ukrepa. Takoj!

In to ne skozi kopico papirjev, ki nikomur ne služijo, in ne s pretnjami, da bo jutri še težje in huje. Tudi ne z obljubami na papirju, ki da bodo ugledale luč sveta čez toliko in toliko mesecev ali pa sploh ne," pravi Anita Ogulin ob Tednu otroka. Osrednja tema letošnjega Tedna otroka je položaj otrok v družbi.

Ne spreglejte