Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2013,
12.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrej Šircelj slaba banka

Četrtek, 26. 9. 2013, 12.12

8 let

Andreju Širclju zaradi "dvojne zaposlitve" ne bo treba vrniti denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ker je Andrej Šircelj nekaj mesecev poleg poslanske plače prejemal tudi plačilo za vodenje slabe banke, kar se je izkazalo kot neskladno z zakoni, smo preverili, ali bo moral del denarja vrniti.

Poslanec SDS Andrej Šircelj je bil precej skop s komentarji. Dejal je, da zadeve okrog očitane nezdružljivosti obeh funkcij ne želi več komentirati. Na vprašanje, ali bo morda moral vrniti del izplačanega denarja, je odgovoril, da o tem ne ve ničesar.

Šircelj: Prenos slabih posojil se ni izvedel zaradi nezaupanja Evropske komisije Glede svojega delovanja v okviru slabe banke pa je dejal, da so vzpostavili podjetje in postavili vse funkcije, da bi prenesli slaba posojila. Po njegovem mnenju je razlog, da se to ni zgodilo, v "nezaupanju Evropske komisije v podatke Banke Slovenije in ministrstva za finance".

Z ministrstva za finance so v zvezi z njegovo razrešitvijo in prejemki sporočili, da z vidika pristojnosti ministrstva pojasnjujejo, da razrešitev velja od dneva, ko je vlada sprejela sklep, pred tem pa je po njihovi navedbi imelo njegovo delo v okviru slabe banke "pravno osnovo in tako prejetih prejemkov ni dolžan vrniti".

Položaj na čelu slabe banke zasedel za časa kratkega mandata državnega sekretarja Spomnimo, da je vlada pri poslancu opozicijske SDS Andreju Širclju ugotovila nezdružljivost njegove poslanske funkcije s položajem neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na dopisni seji ga je vlada zato razrešila z omenjenega. Takšna banka sicer predstavlja enega ključnih orodij za sanacijo slovenskega bančnega sistema.

Šircelj je za delo na DUTB oziroma tako imenovani slabi banki od sredine marca, kot so nam sporočili iz družbe, prejemal dva tisoč evrov bruto na mesec, položaj neizvršnega direktorja DUTB pa je zasedel v času svojega kratkega mandata državnega sekretarja na Ministrstvu za finance. Vlada ga je z mesta direktorja slabe banke razrešila 13. septembra. Po podatkih, ki smo jih prejeli iz državnega zbora, je razvidno tudi, da je poslanec avgusta hkrati prejemal še skoraj štiri tisoč evrov bruto plače.

Ne spreglejte