Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 2. 2014,
9.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

UKC Ljubljana srčna kirurgija otroci Andrej Možina

Sreda, 19. 2. 2014, 9.18

7 let, 12 mesecev

Andrej Možina: Za težave na področju otroške srčne kirurgije krivi zdravniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zdravniki so tisti, ki so povzročili težave in dvome na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami, je povedal predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da kardiokirurški program za otroke ostaja v Ljubljani, da se vse dejavnosti nemoteno nadaljujejo, program pa naj bi celo nadgrajevali.

O zdravljenju posameznega otroka bo odločal strokovni konzilij ''Kardiokirurški program za otroke se bo tako še naprej izvajal in razvijal v UKC Ljubljana, tudi s pomočjo münchenskega centra za srčno kirurgijo, s katerim smo podpisali dogovor o sodelovanju, kot tudi drugih eminentnih kirurgov, ki bi prišli operirat v UKCL,'' pojasnjujejo v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. O zdravljenju posameznega otroka bo sicer odločal strokovni konzilij, ki je sestavljen po strokovnih načelih vseh strokovnjakov, ki skrbijo za otroke, ki potrebujejo srčno operacijo. O vsakem konkretnem primeru bo sprejel najboljšo rešitev za posameznega otroka, še pojasnjujejo v UKC.

Možnost, da bi operiral Mishaly, ni izključena Od mnenja konzilija, ki ga vodi Tomislav Klokočovnik, bo odvisna odločitev, kdo in kje bo otroka operiral. Po zagotovilih UKC ni izključena niti možnost, da bi operiral David Mishaly, saj imajo z njim podpisano podjemno pogodbo do oktobra. Mishaly je v zadnjem tednu sicer operiral pet otrok in eno odraslo osebo.

V UKC Ljubljana dodajajo, da se že dogovarjajo s kirurgom iz tujine, ki bi lahko redno prihajal operirat bolne otroke. V UKC Ljubljana pa so dobili tudi novega kardiovaskularnega kirurga, ki se že specializira za srčne operacije otrok.

Zelo blizu končne rešitve O sodelovanju z münchenskim centrom so govorili tudi na seji odbora za zdravstvo. Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je povedal, da potekajo dogovori o širjenju sodelovanja z münchenskimi kirurgi, in sicer, da bi lahko prišli na operacijo v Slovenijo.

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda pa je glede otroške srčne kirurgije dejal, da s programom sicer niso bili vedno zadovoljni, a da tako blizu končne rešitve, kot so danes, do sedaj še niso bili.

"Mislim, da smo zdravniki tisti, ki smo povzročili problem," pa je o omenjeni problematiki dejal predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina in pojasnil, da so povzročili dvome in nezaupanje v program. Povedal je, da bo zbornica pomagala pri tem, da se vsi vpleteni usedejo za skupno mizo in poenotijo.

Odbor je pred zaključkom seje sklenil, da pričakuje, da bodo v najkrajšem času uresničeni vsi strokovni cilji za najboljše izvajanje programa otroške srčne kirurgije ter da poziva vse institucije za zdravstveno varstvo otrok k sprotni in korektni informiranosti staršev.

Ne spreglejte