Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
15. 7. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

9

Natisni članek

davčni sistem davek Finančna uprava RS FURS fotograf Jošt Franko

Petek, 15. 7. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Ameriška davkarija ni pristavila lončka, slovenska pač

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

9

Jošt Franko, fotograf | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ameriška neprofitna organizacija Pulitzer Crisis Reporting je slovenskemu fotografu Joštu Franku povrnila potne stroške za potovanje v Burkina Faso, kjer je delal reportažo o razmerah v tekstilni industriji. Davkarija v ZDA nakazila ni obdavčila, slovenska pa je Franku zdaj odmerila davek. 

Dokumentarni fotograf Jošt Franko ima pri 23 letih za sabo nekaj zavidljivih uspehov: njegove fotografije so bile med drugim objavljene v Time Magazinu, Newsweeku, New Yorkerju, Sunday Times Magazinu, Washington Postu, Al Jazeeri America, National Geographicu.

Lani sta skupaj z novinarko in fotografinjo Meto Krese uspela na razpisu ameriške neprofitne organizacije Pulitzer Crisis Reporting, ki jima je odobrila povračilo potnih stroškov za reportažo iz Burkina Faso in Bangladeša o tem, v kakšnih pogojih delajo delavci v tekstilnih tovarnah.

Tretjino zneska odtegnila država

Fotografa sta svoje delo opravila, organizaciji poslala dokazila o stroških in – kot predvideno – dobila povrnjene stroške (v prvem delu le za potovanje v Burkina Faso). 

Američani so nakazilo priglasili tamkajšnji davkariji, ki je stroške priznala kot neobdavčljive. Zapletlo pa se je, ko je Franko, sicer še redni študent, dohodek prijavil v Sloveniji. 

Potrdilu, da je prejel (preračunano) 2.600 evrov povračila potnih stroškov, je priložil dokazila o stroških vize, letalskih kart, hotelskih nočitev, najema vozila, stroškov goriva v skupni višini 2.700 evrov . Pred dnevi pa je od Fursa prejel odločbo, da so mu obračunali okrog tisoč evrov prispevkov in davka. Država mu torej jemlje dobro tretjino zneska. 

Birokratski pristop

Zakaj? Ker Furs nakazila iz ZDA ne obravnava kot povračila potnih stroškov, temveč kot delo na podlagi pogodbenega razmerja, kar pa je obdavčljivo.

Frankova računovodkinja, ki ne želi biti imenovana, meni, da je poteza Fursa nesprejemljiva. "Če bi slovenski Unicef enega od svojih ambasadorjev peljal v katero of afriških držav, bi bilo vračilo stroškov neobdavčeno, saj bi Furs tolmačil, da je bil ambasador povabljen kot prostovoljec. V tem primeru pa sklepajo, da je šlo za delo na podlagi pogodbenega razmerja. A Franko in Kresetova z organizacijo nista sklenila kakšne posebne pogodbe, iz Pulitzer Crisis Reporting so jima preprosto sporočili, da sta na razpisu uspela in da jima bodo povrnili potne stroške. Gotovo ima tudi Unicef z vsemi ambasadorji sklenjene kakšne pogodbe," razlaga sogovornica, ki meni, da gre za tipičen primer toge birokracije.

Furs ga je napotil na javni prevoz v Burkina Faso

Težava je tudi pri priznavanju potnih stroškov: Franko je poslal dokazila za 2.700 evrov potnih stroškov, priznali so mu jih le tretjino. Med drugim mu niso priznali stroškov najema vozila in goriva. "Čeprav je po veljavni uredbi najem vozila lahko predmet povračila stroškov – seveda ob predložitvi ustreznih dokazil –, mu Furs tega stroška ni priznal. V odločbi so navedli, da bi moral uporabiti javni prevoz, ki pa je v Burkina Fasu zelo slabo razvit," razlaga računovodkinja. 

Lahko se pritoži, a plačati mora

S Fursa so nam sporočili, da konkretnega postopka ne morejo komentirati in nam poslali izsek iz zakonodaje, ki ureja področji vračila potnih stroškov in "druga pogodbena razmerja", kar so prepoznali tudi v Frankovem primeru (več o tem v spodnjem okvirju).

Kot pravijo, ima vsak, ki se z odločbo Fursa ne strinja, možnost pritožbe na Furs oziroma ministrstvo za finance, pozneje pa tudi na upravno sodišče. Franko se bo pritožil, a se po mnenju računovodkinje uspeha ne more nadejati. Poleg tega pritožba ne zadrži izvršitve odločbe, torej bo moral davek in dajatve v vsakem primeru plačati.

 

Kdaj je nakazilo le povračilo potnih stroškov …

Zakon o dohodnini (ZDoh-2) pravi takole: 

"Kadar je izplačilo opravljeno fizični osebi, ki (...) prostovoljno oziroma na podlagi vabila ali poziva sodeluje v prostovoljnih ljubiteljskih, humanitarnih, dobrodelnih, vzgojno izobraževalnih, zdravstvenih, kulturnih, športnih, raziskovalnih, sindikalnih dejavnostih, v dejavnostih zbornic, v dejavnostih verskih skupnosti, v dejavnostih političnih strank in splošno koristnih dejavnostih, pod pogojem, da so navedene dejavnosti nepridobitne dejavnosti."

Pogoj je, da fizična oseba ne prejme plačila za to aktivnost. Ta povračila stroškov niso obdavčena z dohodnino.

… in kdaj dohodek iz delovnega razmerja?

Kadar gre za opravljanje določenega dela ali storitve, ki je dogovorjeno med naročnikom in izvajalcem na podlagi posebnega dogovora, pogodbe ipd., v okviru tega dogovora pa je tudi dogovor o plačilu, pa se to šteje za drugo pogodbeno razmerje.

Na ta dohodek se prizna zmanjšanje za deset odstotkov normiranih stroškov, poleg tega pa lahko zavezanec (seveda ob predložitvi dokazil) uveljavlja tudi dejanske stroške prevoza in nočitve. Poleg dohodnine se na celoten bruto znesek dohodka obračunajo prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter za zdravstveno zavarovanje.

Vir: Furs

Ne spreglejte