Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
19.24

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Danes Danes Poljska meso

Četrtek, 7. 2. 2019, 19.24

5 let, 2 meseca

Ali veste, kateri izdelki so slovenski? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Vsaka afera, v kateri gre ali za meso ali za kakšno drugo živilo, odpre precej vprašanj. Eno od njih je: kaj je slovensko? Raziskava Eurobarometra je pokazala, da je za več kot 80 odstotkov slovenskih anketirancev pomembno, da so seznanjeni z izvorom živil, ki jih kupujejo. Kot kaže, še vedno najbolj zaupamo blagovnim znamkam slovenske živilske industrije. Pa res vemo, kateri izdelki so resnično slovenski?

Veletrgovci in proizvajalci se nenehno prilagajajo razmeram in ne preseneča, da imamo pri nas pisano paleto izdelkov z napisi, ki prepričujejo potrošnika, da gre za slovenski izdelek. Kaj pa pravi naša zakonodaja? Za slovenski izdelek se šteje tudi izdelek, za katerega je bila v Sloveniji opravljena bistvena proizvodna faza. Če poenostavimo, če pri nas kupite klobaso, ki je bila narejena v Sloveniji, se ta šteje za slovenski izdelek, četudi so njene surovine uvožene iz tujine. 

Kebab
Novice Poljsko meso iz Panvite je neoporečno, v mesu za kebab našli protivnetno zdravilo #video

Čeprav zadnje dni govorimo predvsem o mesu zaradi afere poljskega goveda, se vprašanje, kaj je slovensko, nanaša pravzaprav na vsa živila. Sadje in zelenjavo, mleko in mlečne izdelke, jajca, razne sokove. Novinar Planeta Igor Krmelj je preverjal, ali potrošniki sploh vemo, kaj vse te oznake pomenijo. 

Oznake na prehrambnih izdelkih so za potrošnika zelo pomembne, a dejstvo je, da si lahko vsak proizvajalec izmisli svojo, s katero bo prepričal potrošnika.

V marsikateri proizvodnji so rešili dilemo in potrošniku ponujajo popolno sledljivost izdelka, od njive do krožnika, ki so jo razvili v podjetju Prospeh.

Da bi dvom odpravili, imajo pri Slovenskem združenju kakovosti in odličnosti, ki ga vodi Marko Lotrič, stroge kriterije. "Slovenska kakovost in ta znak SQ pomeni, da je izdelek izdelan v Sloveniji in vsebuje vsaj 50 odstotkov slovenskega znanja ali sestavin ali pa je narejen v Sloveniji, pravi Marko Lotrič iz združenja.
 

Ne spreglejte