Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 12. 2020,
16.39

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

20

Natisni članek

Krvavec Koronavirus

Ponedeljek, 28. 12. 2020, 16.39

3 leta, 3 mesece

Ali podjetja, ki kršijo vladne odloke, ne bodo dobila pomoči?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

20

RTC Krvavec | Foto Facebook.com/Krvavec

Foto: Facebook.com/Krvavec

Odbor DZ za finance bo v predlog sedmega protikoronskega zakona predvidoma vključil določbo, da do pomoči za blažitev posledic epidemije niso upravičena podjetja, ki kršijo vladne odloke. Tako po kršenju pravil na Krvavcu predlagajo v SDS in NSi, z nekaj zadržki pa so dopolnilu s takšno vsebino naklonjeni tudi v preostalih poslanskih skupinah.

Da si tisti, ki ne spoštujejo vladnih ukrepov, ne zaslužijo subvencij za nadomestilo izpada prihodkov, je že v nedeljo ocenil premier Janez Janša, ko je obratovanje smučišča Krvavec kljub vladni prepovedi označil za nepotrebno provokacijo. Vlada je namreč s četrtkom obratovanje žičnic prepovedala, na Krvavcu pa so naprave šele v soboto ustavili inšpektorji, navaja STA.

Dopolnilo sta pripravili SDS in NSi

Poslanski skupini SDS in NSi sta tako za obravnavo predloga sedmega protikoronskega zakona pripravili dopolnilo, po katerem do pomoči v obliki nadomestila za začasno čakanje na delo, delnega povračila plače zaradi odreditve dela s skrajšanim delovnim časom ali mesečnega temeljnega dogodka niso upravičeni tisti, ki jim je bila izrečena globa zaradi kršitve vladnega odloka.

Krvavec PZS snežne razmere
Novice Inšpektorji še drugič zaprli Krvavec. Kacin sporoča: Smučišča bodo morda zaprta tudi po novem letu.

Vlada izdaja odloke z namenom preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom, zato je smiselno, da do pomoči po interventni zakonodaji niso upravičeni tisti, ki kršijo vladne odloke, sta poslanski skupini zapisali v obrazložitvi.

Je vladni odlok kršila tudi RKC?

Člani odbora temu predlogu sicer večinoma pritrjujejo, vendar je Andreja Zabret (LMŠ) opozorila na nedopustnost veljave tudi za nazaj. Marko Bandelli (SAB) pa je dejal, da upravljalec smučišča Krvavec ni edini kršitelj. Tudi Katoliška cerkev je denimo plačala globo zaradi prekoračitve dovoljenega števila vernikov pri maši na praznik Marijinega vnebovzetja na Brezjah, piše STA.

Kristina Šteblaj s finančnega ministrstva je na to opozorilo odgovorila s pripombo, da obstaja nekaj razlik med obema dogodkoma. Poleti namreč ni bila razglašena epidemija, zdaj pa je, poleg tega je direktor družbe RTC Krvavec vnaprej povedal, da odloka ne bo spoštoval, je dejala.

Primožu Siterju (Levica) se zdi predlog sporen. Kot je opozoril, v primeru dopolnitve zakonskega besedila s predlaganim dopolnilom do pomoči za blažitev posledic epidemije ne bo upravičen še marsikdo, ki so mu inšpektorji izrekli globo zaradi kršenja vladnih odlokov. Kot primer je navedel petkove protestnike, dostavljalca hrane, ki si je vzel odmor za malico, in družino, ki si je privoščila rogljiček. "To jih bo diskvalificiralo za prejemanje pomoči iz kateregakoli preteklega protikoronskega paketa," je opozoril po pisanju STA.

DZ bo zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 potrjeval v torek. Vlada je vanj zapisala dodatne ukrepe za blažitev posledic epidemije v gospodarstvu in med ljudmi. Finančni minister Andrej Šircelj je njihovo vrednost ocenil na 550 do 600 milijonov evrov.

Odbor iz sedmega protikoronskega zakona črtal prisilno upokojevanje

Zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, ne bo mogoče kar brez razloga odpovedati delovnega razmerja, kot je predlagala vlada. Tako je danes ob obravnavi predloga sedmega protikoronskega zakona odločil odbor DZ za finance. Črtanje so predlagali v opoziciji, med njimi poslanci DeSUS. DZ bo zakon potrjeval v torek.

Vlada je možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je izpolnil pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma pri starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, v predlog zakona zapisala z namenom, da bi mladi lažje prišli do zaposlitve. "Gre za to, da se da prostor mlajšim, ki iščejo zaposlitev," je zjutraj dejal finančni minister Andrej Šircelj.

V opoziciji so tej možnosti ostro nasprotovali. "Delodajalci dobivajo bianco menico nasilnega upokojevanja starejših delavcev," je opozoril Miha Kordiš (Levica), Aljaž Kovačič (LMŠ) pa se je zbal, da se zaradi tega ne bo zaposlilo nič več mladih, pač pa bodo le delodajalci dobili možnost za lažje odpuščanje.

Opoziciji je skupaj s SMC uspelo iz zakonskega besedila črtati tudi določbo o ukinitvi sklada za financiranje nevladnih organizacij. Sklad, v katerega se stekajo neporabljena sredstva, ki bi jih lahko zavezanci za dohodnino namenili kateri od nevladnih organizacij, tako ostaja. Hkrati se delež, ki ga je mogoče nameniti za donacije, zvišuje na en odstotek od obračunane dohodnine zavezanca. "S tem so nevladne organizacije zagotovo na boljšem," je dejal Gregor Perič (SMC).

Kljub opozorilom pravnice državnega zbora, da gre za neustavno določbo, je odbor podprl tudi predlog SDS in NSi, naj se kršiteljem vladnih odlokov odreče pomoč za blažitev posledic epidemije covida-19. Poslanci koalicijskih strank so dopolnilo prinesli na sejo danes, potem ko so v soboto inšpektorji zaradi neupoštevanja prepovedi obratovanja zapečatili smučišče Krvavec.

Glede te določbe je bilo sicer med poslanci kar nekaj negotovosti. Niso namreč dobili odgovora na vprašanje, ali bo veljala tudi za nazaj, ter ali bo moral pomoč vračati tudi nekdo, ki denimo koristi ukrep subvencioniranja čakanja na delo in je moral plačati globo zaradi nenošenja zaščitne maske. "Gre za kaznovanje vseh, ki se ne strinjajo z ukrepi vlade," je strnil Primož Siter (Levica).

Vlada podaljšala ukrepe za lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti

Vlada je na današnji dopisni seji podaljšala ukrepe iz šestega protikoronskega zakona, ki davčnim zavezancem omogočajo lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti. Namesto do konca leta 2020 bodo veljali še do konca marca 2021.

Šesti protikoronski zakon velja od 28. novembra, tako kot v prvem valu epidemije pa določa, da lahko Finančna uprava RS zavezancem - fizičnim in pravnim osebam - v primeru izgube prihodkov zaradi epidemije dovoli odlog plačila davkov ali prispevkov za čas do dveh let oz. dovoli plačilo davkov ali prispevkov v največ 24 mesečnih obrokih. Enako velja za akontacije davka ali davčni odtegljaj.

Ukrep bi veljal do konca tega leta, zdaj pa ga je vlada za tri mesece podaljšala, so po dopisni seji vlade sporočili s finančnega ministrstva.

Podaljšanje ukrepov so pojasnili z dejstvom, da so zaradi epidemioloških razmer še vedno omejene nekatere gospodarske dejavnosti, zaradi česar se davčni zavezanci soočajo s težavami pri pridobivanju prihodka ter plačilu davčnih obveznosti. Spomnili so, da se za čas odloga in obročnega plačila davčnemu zavezancu ne zaračunajo obresti. (STA)

Ne spreglejte