Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2016,
13.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH)

Natisni članek

pitna voda advertorial

Četrtek, 15. 12. 2016, 13.00

2 meseca, 2 tedna

Ali dovolj skrbimo za neoporečno pitno vodo?

Vsebino omogoča Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH)
pitna voda | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Kako pomembno je nekaj, kar imamo, običajno začnemo razumeti šele, ko ostanemo brez tega. Upajmo, da se nam kaj takega ne bo pripetilo z zadostnimi količinami kakovostne pitne vode!

Ali ste kdaj pomislili, kakšen luksuz in privilegij imamo v Sloveniji, da je skoraj povsod po državi voda pitna kar iz vodovodne pipe? Če ne prej, se tega začnemo zavedati, ko nas pot popelje v druge dele sveta, kjer za pitno vodo drago plačujejo, ali, kar je še huje, je prebivalstvo sploh nima dovolj za svoje potrebe.

Kakovostna in zadostna pitna voda ni samoumevna

Ker se tega zaklada ne zavedamo dovolj, se neredko obnašamo, kot da virov pitne vode ne bo nikoli zmanjkalo – toda to je zelo daleč od resnice. Pitna voda je vendarle omejena dobrina, dosledna skrb za njeno kakovost pa odgovorna in zahtevna naloga.

Med bogatim naborom nalog, ki jih izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v svojih 11 enotah v večjih krajih po vsej Sloveniji, je tudi skrb za pitno vodo – tako v vodovodnih omrežjih kot tudi pri ustekleničeni vodi. S tem namenom izvajajo vzorčenje in meritve na terenu ter določevanje osnovnih lastnosti in onesnaževalcev pitne vode.

Pitna voda ni edina, s katero prihajamo v neposreden stik

Na podlagi dolgoročnih meritev spremljajo trende in ugotavljajo naravne in druge vplive na vire pitne vode, vse z namenom, da bi v Sloveniji ohranili zanesljivo in varno oskrbo s pitno vodo.

Podobno vrednotijo in spremljajo tudi naravne in bazenske kopalne vode, ki so tudi pomembne, saj ljudje z njimi prihajamo v neposreden stik.

Naslednjič, ko si natočimo kozarec osvežilne slovenske pitne vode se vsaj na trenutek spomnimo, kakšno bogastvo imamo in se zavedajmo, da za njeno dostopnost in kakovost moramo poleg strokovnjakov čim bolj skrbeti tudi sami. | Foto: Matej Leskovšek Naslednjič, ko si natočimo kozarec osvežilne slovenske pitne vode se vsaj na trenutek spomnimo, kakšno bogastvo imamo in se zavedajmo, da za njeno dostopnost in kakovost moramo poleg strokovnjakov čim bolj skrbeti tudi sami. Foto: Matej Leskovšek

Skrb za pitno vodo pa se ne ustavi z meritvami v laboratorijih NLZOH – njihovi strokovnjaki izvajajo tudi izobraževalne programe, ki pomagajo upravljavcem vodovodnih sistemov in kopališč pri zagotavljanju zdravstveno ustrezne pitne in kopalne vode. Prav tako sodelujejo pri strokovnih, razvojnih in znanstveno raziskovalnih projektih na vseh področjih svojega širokega spektra delovanja.

Pomembno je skrbeti tudi za površinske vode

NLZOH v okviru spremljanja stanja okolja v skladu z 96. in 97. členom Zakona o varstvu okolja in na podlagi javnega pooblastila Agencije Republike Slovenije za okolje izvaja tudi monitoring kakovosti površinskih in podzemnih voda.

Te imajo namreč na naše zdravje večji pomen, kot si na prvi pogled morda lahko mislimo: že majhna količina onesnaževal lahko povzroči nepopravljive posledice za naše okolje in tudi za naše zdravje. Tako površinske kot podzemne vode se namreč v Sloveniji uporabljajo kot vir pitne vode in prisotna onesnaževala lahko kaj hitro pristanejo v našem kozarcu.

Ne smemo pozabiti na pomen kakovosti in ustreznosti površinskih in podzemnih voda, kajti že majhne količine onesnaževalcev v površinskih in podzemnih vodah lahko povzročijo nepopravljivo škodo, tako na naše okolje, kot tudi na vire pitne vode in dolgoročno tudi na naše zdravje. | Foto: Ana Kovač Ne smemo pozabiti na pomen kakovosti in ustreznosti površinskih in podzemnih voda, kajti že majhne količine onesnaževalcev v površinskih in podzemnih vodah lahko povzročijo nepopravljivo škodo, tako na naše okolje, kot tudi na vire pitne vode in dolgoročno tudi na naše zdravje. Foto: Ana Kovač

Zato naslednjič, ko si natočimo kozarec osvežilne slovenske pitne vode, se vsaj na trenutek spomnimo, kakšno bogastvo imamo in se zavedajmo, da za njeno dostopnost in kakovost moramo poleg strokovnjakov čim bolj skrbeti tudi sami.

Ne spreglejte