SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Aleš Primc bi istospolnim podelil nove pravice

0

termometer

Koalicija Za otroke gre! je mesec dni po referendumu, na katerem so volivci zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, predstavila osnutek zakona za ureditev pravic istospolnih.

Koalicija Za otroke gre! je danes pred poslopjem parlamenta predstavila osnutek zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti, ki ne posega v temeljno družinsko zakonodajo. Kot je pojasnila koordinatorica priprave zakona Alenka Čampa, njihov predlog temelji na raziskavi Mirovnega inštituta, spreminja zakon in ureja šestdeset različnih zakonov. Posamezna odprta vprašanja želijo za istospolne urediti v področnih zakonih, ki ta vprašanja urejajo že za vse druge, je pojasnila Čampova.

Primc: Izenačujemo vse pravice, razen poroke, posvojite in umetnih oploditev Zakon po besedah Aleša Primca izenačuje vse pravne položaje istospolnih z raznospolnimi partnerji, razen posvojitve, umetne oploditve, nadomestnega materinstva ter vloge in pomena mame in očeta za otrokov razvoj in vzgojo.

Zakonski predlog ob tem uvaja tudi neregistrirano istospolno partnersko skupnost, v zvezi s tem pa določa tudi okoliščine, v katerih po zakonu ne more nastati neregistrirana istospolna skupnost. Taka skupnost po predlogu zakona ne more nastati med študentoma, ki med študijem živita v študentskem domu ali zasebnem študentskem stanovanju, v domu za ostarele ter v drugih vzgojno-varstvenih in zdravstvenih zavodih. V takih primerih je po Primčevih besedah obojestransko soglasje obeh partnerjev ali registracija istospolnega partnerstva obvezna. V teh primerih gre za oblike dlje trajajočega bivanja, zato je po Primčevih besedah ta omejitev potrebna, da se ne bi dogajale zlorabe, npr. pri zahtevah po dedovanju.

Po osnutku zakona se tako nadaljuje ločitev istospolnih in "tradicionalnih" partnerskih zvez.

Upajo na podporo parlamentarnih strank V koaliciji Za otroke gre! so dejali, da upajo na široko politično podporo parlamentarnih strank, v nasprotnem primeru bodo po končani enomesečni javni razpravi sami začeli zbirati podpise državljank in državljanov za vložitev zakona v parlamentarno proceduro.

Za Möderndorferja in ZL predlog koalicije Za otroke gre! neprimeren Na predlog zakona so se že odzvali v poslanski skupini Združene levice. Poudarili so, da je bila novela ZZZDR edina rešitev, ki je diskriminacijo odpravljal v celoti, saj je pravice in dolžnosti istospolnih in raznospolnih parov popolnoma izenačevala. Dodali so, da je žalostno, da se zdaj ravno tisti, ki so odpravi diskriminacije nasprotovali, ponujajo kot rešitelji in zagovorniki človekovih pravic. Opozarjajo tudi, da se nadaljuje diskriminatorna obravnava istospolnih partnerskih skupnosti.

Za nepovezanega poslanca Janija Möderndorferja zakon ne predstavlja dobre podlage za urejanje položaja istospolnih partnerjev. "Kot prvo, še vedno ohranja zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, za katerega se je izkazalo, da ni primeren za urejanje pravnega položaja istospolnih partnerjev," je dejal nepovezani poslanec. Tako kot ZL je opozoril, da gre za slabo napisan zakon, ki bi lahko imel podobne negativne posledice, kot jih je imel zloglasni ZUJF.

V parlamentarni proceduri že predlog zakona o partnerski skupnosti Predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti je tako že drugi zakon v kratkem času, s katerim se želi urediti pravice istospolnih. Prvega je takoj po padlem referendumu v parlamentarno proceduro vložil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer. Zakon o partnerski zvezi, ki je nastal v času mandata vlade Alenke Bratušek, ureja ekonomske in socialne pravice istospolnih parov, ne dotika pa se področja posvojitev in oploditve z biomedicinsko pomočjo. Zveze istospolnih ne opredeljuje kot zakonske, temveč kot partnersko. Tako je poslanec izpustil najbolj kočljiva področja, ki so v referendumski kampanji odprla največ dilem.

Predlog zakona, ki bo v kratkem v prvi obravnavi, med drugim priznava pravne posledice nesklenjeni partnerski zvezi dveh oseb istega spola, če ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna.

Po Primčevem mnenju je ključna težava Möderndorferjevega predloga v tem, da vsebinsko posega v zakon, katerega novela je bila na referendumu zavrnjena.

Ministrstvo novega zakona ne pripravlja V preteklih dneh je zaokrožila informacija, da pristojno ministrstvo za delo, družino in enake možnosti pripravlja nov osnutek novele o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, s katerim bi uredilo pravice istospolnih parov. Na ministrstvu so te informacije zanikali. Poudarili so, da bo pri ureditvi pravic istospolnih parov potreben širok družbeni konsenz za ureditev pravic istospolnih oseb tako, kot si zaslužijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin