SiolNET. Novice Slovenija
2,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inšpektorji opozarjajo trgovce in kupce #video

2,31

termometer

"Zaradi praznikov in časa obdarovanja inšpektorji pričakujemo porast obiskovalcev v trgovinah. Da nam vsem zagotovimo varno okolje in lepe praznike, bomo poostren nadzor izvajali tudi med prazniki in vikendi," je na konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 dejala v. d. glavne tržne inšpektorice na Tržnem inšpektoratu RS Martina Gašperlin. Na terenu bodo tudi inšpektorji Furs. 

"Furs nadaljuje poostren nadzor tudi decembra. Za nadzor je na terenu večina uslužbencev, poleg inšpektorjev Furs so na terenu uslužbenci mobilnih oddelkov. Od 15. 11. do 9. 12. so inšpektorji opravili 3.773 nadzorov, približno 157 nadzorov na dan," je povedal vodja sektorja za finančni nadzor na Fursu Marjan Maček.

Delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, je v zadnjem tednu znašal 12 odstotkov, medtem ko ta odstotek povprečno od začetka leta do 9. 12. 2021 znaša 20,5 odstotka.

O 15. 11. do 9. 12. so pri 530 nadzorih ugotovili 561 nepravilnosti. Največ, 471, je bilo na področju izpolnjevanja PCT-pogojev, 73 na področju nošenja mask, pet na področju razkužil, 12 na področju pogoja opravljanja dejavnosti gostinstva. Za ugotovljene nepravilnosti so inšpektorji izdali deset plačilnih nalogov s skupno višino globe 32 tisoč evrov. Izrečenih je bilo 550 opozoril, in sicer so bili ponudniki opozorjeni prvič ter so nepravilnosti pozneje odpravili. 392 nepravilnosti je bilo ugotovljenih pri gostincih, 56 pri trgovcih, 44 pri zavezancih, ki opravljajo druge storitvene dejavnosti, 12 pri bencinskih servisih, sedem pri vulkanizerjih in 50 pri drugih zavezancih. V tem obdobju je bila izrečena ena ustna odločba o prepovedi izvajanja dejavnosti in štiri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenje. 

Zadovoljni so z rezultati, poostren nadzor bodo izvajali tudi med prazniki 

Na letni ravni so, kot je povedal Maček, opravili že več kot 7.700 nadzorov in izrekli kazni v skupni višini 132.600 evrov. Poudaril je, da ugotavljajo pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj se delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, zmanjšuje. "Tudi inšpektorji zaznavajo bolj dosledno izpolnjevanje ukrepov. Poostren nadzor že daje konkretne rezultate, saj se število okužb zmanjšuje," je povedal Maček.  

Finančna uprava bo glede na epidemiološko situacijo in povečano tveganje prenosa okužb v veselih decembrskih dnevih, tudi v prihodnjih tednih nadaljevala poostreni nadzor. Nadzor se bo izvajal tudi ob koncih tedna in med prazničnimi dnevi, zato zavezance prosijo za dosledno upoštevanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, hkrati pa tudi pozivajo državljane, da se teh ukrepov držijo, kajti le to nam ta trenutek omogoča relativno nemoteno delo in življenje.

PCT-pogoj se uveljavlja, tudi s preverjanjem osebnih dokumentov 

Kot je povedala v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin, so tržni inšpektorji od 6. do 12. decembra preverjali predvsem trgovinsko dejavnost. V tem času so opravili 650 nadzorov.  

Nadzor gostinske dejavnosti se je izvajal v nočnem času na področju Maribora in Celja. V dveh gostinskih obratih na območju Maribora, ki sta poslovala prek dovoljenega obratovalnega časa, sta bili izdani ustni odločbi o prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti. Pri enem primeru je inšpektor z ustno odločbo prepovedal opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, ker niso preverjali pogoja PCT (Merkur Izola). Sicer so bile ugotovljene le manjše nepravilnosti, na primer nedosledno preverjanje osebnega dokumenta, ki so bile odpravljene, zato so bila izrečena le opozorila.

"Zadovoljna sem, da se pogoj PCT vedno bolj uveljavlja, tudi preverjanje z osebnim dokumentom. Zaradi praznikov in časa obdarovanja pričakujem porast obiskovalcev v trgovinah," je povedala Gašperlinova in dodala, da bodo poostren nadzor izvajali tudi med prazniki, "zato da nam vsem zagotovijo varno okolje in s tem tudi bolj mirne, zdrave in prijetne praznike".

Hiške z gostinsko ponudbo zaprli tudi v Kopru 

Potem ko so inšpektorji v četrtek zaprli stojnice na ljubljanskem Pogačarjevem trgu, je inšpekcija hiške z gostinsko ponudbo v soboto zaprla tudi na koprskem Titovem trgu. Gostinske ponudnike v hiškah na Titovem trgu je obiskala inšpekcija, ki je izdala ustno odločbo o takojšnjem zaprtju, vključno s prevzemnim mestom.

V Mariboru je Zavod za turizem zaradi inšpekcijskega nadzora 4. decembra prenehal z izvajanjem gostinske dejavnosti na Trgu Leona Štuklja, a so se štirje mariborski ponudniki pretekli petek odločili, da na Trgu Leona Štuklja znova odprejo svoje stojnice ter obiskovalcem ponudijo tople napitke. Stojnice na Grajskem trgu pa so ostale odprte brez prekinitev.

Zadnje številke o koronavirusu v Sloveniji

V nedeljo so v Sloveniji ob 1.749 PCR-testih potrdili 677 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 38,7 odstotka in je za dobre tri odstotne točke višji kot dan pred tem, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 22.129 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1.386, 14-dnevno povprečje na sto tisoč prebivalcev pa 1.050.

Pozitivni covid test. Testiranje otrok. Novice Znani so najnovejši podatki o okuženih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin