SiolNET. Novice Slovenija
1,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera Koprivnikar: štirim nekdanjim policistom pogojne kazni #video

1,29

termometer

Štirim nekdanjim policijskim sindikalistom iz zadeve minister Boris Koprivnikar je Okrožno sodišče v Ljubljani izreklo pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo za dogovarjanje o prometnem nadzoru ministra. Sodba še ni pravnomočna, odvetniki pa so že napovedali pritožbe.

Sodnica Špela Koleta je danes ob izreku sodbe izpostavila, da obdolženi niso zanikali pisanja v zaprti Facebook skupini in sodišče o pridobljeni komunikaciji ne dvomi.

Tožilstvo je za tedanje policiste Vojka Marguča, Miho Sakača, Zorana Petrovića in Denisa Kadirića predlagalo pogojne zaporne kazni. Prepričano je namreč, da so tekom sojenja dokazi podkrepili očitke, da so novembra 2015 z namenom diskreditirati takratnega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja organizirali policijsko kontrolo. Člani Sindikata policistov Slovenije so tedaj stavkali, potekala so pogajanja z vladno stranjo, sindikalisti so računali, da če bodo Koprivnikarja zalotili voziti pod vplivom alkohola, bi tako poslabšali njegovo kredibilnost vladnega pogajalca.

Marguč je priznal, da je objavil informacijo o koncertu glasbene skupine ministra Koprivnikarja v Škofji Loki, Petrovič je potrdil, da je v skupini objavil fotografijo ministrovega avtomobila, Sakač je potrdil, da je poklical škofjeloškega policista Oblaka, da bi ustavil ministra in z njim opravil alkotest. Kadirič je sicer zanikal, da bi k prometni kontroli ministra nagovoril enega od policistov in navajal, da ni posredoval podrobnih podatkov, po katerih bi se lahko prepoznalo ministrov avto.

Po očitkih iz obtožnice, ki jih je sprejelo tudi sodišče, je bil idejni vodja policijske kontrole ministra Marguč. Kadirić je priskrbel kontakte policistov, Sakač pa je škofjeloška policista nagovoril, da Koprivnikarja v noči z 28. na 29. november 2015 počakata v bližini lokala v Škofji Loki. Petrović jim je pri tem pomagal, ko je v skupino prispeval fotografijo Koprivnikarjevega službenega avtomobila, da bi ga lahko prepoznali.

Člani sindikata so se tistega dne v zaprti skupini na Facebooku od jutra pogovarjali o nadzoru Koprivnikarja. Ta je bil takrat član vladne pogajalske skupine, sindikat pa je 10 dni prej začel s stavko, je danes povzela sodnica. Sakač in Kadirić sta po mnenju sodišča kriva sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ker sta izrabila svoj domnevni vpliv na kolege policiste in posredovala, da bi se opravilo uradno dejanje, ki se ne bi smelo opraviti. Marguč in Petrovič pa sta kriva pomoči sindikalnima kolegoma pri temu kaznivemu dejanju.

Vsem štirim je sodišče izreklo pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Marguču je sodišče izreklo pogojno kazen 10 mesecev in 2.000 evrov denarne kazni, Petroviću osem mesecev pogojne kazni in 1.500 evrov denarne kazni, Sakaču eno leto pogojno in 2.250 evrov denarne kazni, Kadiriću pa osem mesecev pogojno in 1.500 evrov denarne kazni. Kot je dejala sodnica Koleta, jim je prisodila nekoliko nižje kazni, kot je predlagalo tožilstvo, ker je upoštevala, da so vsi nekaznovani, da so zaradi tega že izgubili službe v policiji, kot olajševalno okoliščino je sodišče upoštevalo tudi odmaknjenost dogodka.

Zagovorniki obdolženih so že minuli teden v zaključnih besedah ugotavljali, da očitki o kaznivih dejanjih ne pijejo vode.

Tožilstvo je namreč umaknilo obtožnico zoper škofjeloška policista, ki sta dogovorjeno prometno kontrolo izvedla, z utemeljitvijo, da ker Koprivnikarju s tem ni nastala nobena škoda, to ne izpolnjuje definicije kaznivega dejanja. In če torej sama prometna kontrola ni bila kazniva, kako je lahko kaznivo nagovarjanje ali dogovarjanje o tem, so izpostavljali zagovorniki. Zato so zahtevali oprostitev obdolženih. Ti so sicer že leta 2016 zaradi tega izgubili službo v policiji, a je Sakaču s tožbo na delovnem sodišču uspelo to razveljaviti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin