Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2011,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

smrt

Sobota, 4. 6. 2011, 10.22

8 let

30 let po odkritju aidsa še vedno brez cepiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Agencija ZN za boj proti aidsu (Unaids) je v svojem poročilu ob 30. obletnici odkritja bolezni aids poudarila, da se z virusom hiv vsak dan po svetu okuži 7000 ljudi.

Aids je doslej terjal 30 milijonov življenj, z virusom hiv pa je konec lanskega leta živelo več kot 34 milijonov ljudi.

Polovica okuženih se svoje okužbe niti ne zaveda

Polovica okuženih z virusom hiv se svoje okužbe niti ne zaveda in poročilo Unaidsa poziva k povišanju sredstev v boju proti aidsu ter k njihovi boljši porabi in izboljšanju programov, še posebej v smeri večje osredotočenosti na bolj rizično populacijo.

Odkar so ameriški epidemiologi 5. junija 1981 objavili študijo z opisom bolezni aids, je bil v boju proti njej sicer dosežen bistven napredek, ki pa ga je gospodarska kriza leta 2008 zavrla.

Dostopa do zdravil nima najmanj devet milijonov ljudi

Število novih okužb z virusom hiv je od leta 2001 do leta 2009 padlo za 25 odstotkov. Do leta 2010 je dostop do zdravljenja dobilo 22-krat več ljudi v revnih in srednje razvitih državah kot pa leta 2001 - oziroma skupaj 6,6 milijona ljudi. Še vedno pa dostopa do zdravil nima najmanj devet milijonov ljudi.

Sredstva za boj proti bolezni v revnejših državah so od leta 2001 do leta 2009 porasla z 1,6 na 15,9 milijarde dolarjev, vendar pa bi bilo za utrditev napredka potrebnih najmanj 22 milijard dolarjev letno.

"Finančni viri so prvič po desetih letih nazadovali"

Izvršni direktor Unaidsa Michael Sidibe je ob objavi poročila z naslovom "Aids pri 30-ih: Države na razpotju" opozoril, da gre za velik problem. "Število na novo okuženih in smrtnih primerov sicer upada, vendar pa so mednarodni finančni viri, ki so potrebni za ohranitev napredka, sedaj prvič po desetih letih nazadovali," pa je v svojem poročilu pred začetkom konference o aidsu prihodnji teden na sedežu ZN sporočil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Največji delež svojega BDP prispeva Danska

Največ denarja za boj proti aidsu sicer namenijo ZDA. Leta 2009 so zanj namenile 3,2 milijarde dolarjev. Sledi jim Velika Britanija s 658 milijoni dolarjev, Nizozemska pa je namenila 389 milijonov. Največji delež svojega BDP sicer prispeva Danska.

Diskriminacija homoseksualcev in prostitutk

Poročilo Unaidsa med drugim opozarja tudi na nadaljevanje diskriminacije homoseksualcev in prostitutk v Zahodni Afriki, ki jih pri zdravljenju večinoma namerno izpustijo, čeprav je med njimi kar deset odstotkov več okužb z virusom hiv od povprečja.

Južnoafriška republika ima težave z osveščanjem in obveščanjem ljudi, Azija z usmerjanjem pomoči rizičnim skupinam med mladimi, Unaids pa skrbijo tudi pomanjkljivi postopki Rusije in Ukrajine.

Ne spreglejte