Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
12.16

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

nasilje napad medicinske sestre

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 12.16

6 let, 4 mesece

22-krat zabodeni medicinski sestri 50 tisoč evrov odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

medicinska sestra | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zdravstveni dom Piran in Zavarovalnica AS bosta morala medicinski sestri Jelki Jerančič, ki jo je februarja lani v piranskem zdravstvenem domu z nožem večkrat zabodel neprišteven moški, plačati 50 tisoč evrov odškodnine, poročajo Primorske novice. Sodišče je razsodilo, da bi morali v zdravstvenem domu bolje poskrbeti za varnost zaposlenih. Sodba še ni pravnomočna.

Februarja lani je neprištevni Koprčan v piranskem zdravstvenem domu 22-krat zabodel medicinsko sestro. V piranskem zdravstvenem domu je takrat iskal eno od zdravnic. Ko je vstopil v njeno ordinacijo, je bila tam medicinska sestra Jerančičeva, ki jo je napadel. Večkrat jo je zabodel v obraz in roke.

Zaradi napada ima medicinska sestra danes le še pet odstotkov vida na enem očesu ter zmanjšano gibanje ene roke. Ker je izgubila globinski vid, ne more več opravljati svojega dela. Napad ji je pustil tudi hude psihične posledice.

"Napad se ne bi zgodil, če bi bila v ordinaciji še druga medicinska sestra"

Jerančičeva je prek odvetnika Francija Matoza vložila tožbo zoper zdravstveni dom, ker zaposlenim naj ne bi zagotovil varnega delovnega okolja in naj ne bi sprejel ustreznih varnostnih mehanizmov. Prepričana je bila namreč, da napada ne bi bilo mogoče izvesti, če bi bila v ordinaciji z njo še druga medicinska sestra.

Kot danes poročajo Primorske novice, je Delovno sodišče v Kopru pritrdilo tožnici. Po mnenju odvetnika Matoza je sodišče prepoznalo, da so medicinske sestre in preostalo zdravstveno osebje na svojih delovnih mestih izpostavljeni povečani nevarnosti. Če bo sodba postala pravnomočna, bodo morale po njegovi oceni zdravstvene ustanove več vložiti v varnost svojih zaposlenih.

Sodnica je po poročanju časnika ugotovila, da dejavnost zdravstvenega doma sama po sebi sicer ni nevarna, a hkrati razsodila, da bi moral piranski zdravstveni dom za varnost zaposlenih poskrbeti že po zakonu o varnosti in zdravju pri delu. Po njenem mnenju bi morali odgovorni oceniti tveganje, identificirati nevarnosti in delavce, ki so jim izpostavljeni, ter nato ukrepati.

Medicinska sestra je že bila žrtev napada

Vodstvo piranskega zdravstvenega doma pa delovnega mesta medicinske sestre ni ocenilo kot nevarnega in se je zadovoljilo le z vrati, ki se iz čakalnice niso mogla odpreti. Glede na to, da so v ambulanti pred leti že sprejeli psihično neuravnovešene bolnike, da je bila tožnica že prej žrtev nasilnega bolnika, da so se bolniki pred ambulanto v zadnjih desetih letih približno desetkrat stepli in da je v ambulanti od treh medicinskih sester ostala le ena, je po mnenju sodišča vodstvo piranskega zdravstvenega doma podcenilo tveganje za nasilje.

Tožnici je sodišče dosodilo 50 tisoč evrov odškodnine, ki jo morata solidarno plačati Zdravstveni dom Piran in Zavarovalnica Adriatic Slovenica. Zdravstveni dom ji mora plačati še 103 evre stroškov zdravljenja ter 7.781 evrov sodnih in odvetniških stroškov. Sodba še ni pravnomočna. Odvetnik piranskega zdravstvenega doma Peter Butinar za Primorske novice ni izključil možnosti pritožbe na višje delovno in socialno sodišče.

Ne spreglejte