Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 3. 2023,
17.28

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

2

Natisni članek

Kidričevo odpoved podjetje Talum

Torek, 14. 3. 2023, 17.28

1 leto, 1 mesec

120 delavcev Taluma bo dobilo odpoved

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

2

TALUM-68. tovarniski praznik-utrinek Dneva odprtih vrat 1-Foto_Stanko Kozel | S sodelavci, ki so uvrščeni v program presežnih delavcev, medtem v Talumu že tečejo skupinski sestanki.

S sodelavci, ki so uvrščeni v program presežnih delavcev, medtem v Talumu že tečejo skupinski sestanki.

Kidričevski Talumu je zaradi napovedane ustavitve proizvodnje aluminija v začetku aprila pripravil program presežnih delavcev, v katerega je vključenih 189 zaposlenih. Kot so sporočili iz podjetja, bodo 69 zaposlenim ponudili sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi znotraj skupine, 120 pa jih bo prejelo odpoved iz poslovnih razlogov.

Kot so dodali v podjetju, so s programom seznanili tako sindikat kot druge organe zaposlenih, ki so ga tudi potrdili. V njem so v skladu z dogovorom z delavskimi predstavniki kot temeljni kriterij upoštevali skupno delovno dobo delavcev, ki jim bodo zagotovili pravice in finančno varnost v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in zakonom, ki ureja pravice iz naslova brezposelnosti.

S sodelavci, ki so uvrščeni v program presežnih delavcev, medtem v Talumu že tečejo skupinski sestanki, z vsakim posebej pa bodo opravili tudi pogovor s predstavitvijo datumov vročitve odpovedi, odpovednega roka in drugih pomembnih informacij.

V celotni skupini je trenutno zaposlenih 1.453 ljudi 

Zaradi zaustavitve proizvodnje elektroliznega aluminija bodo posledično zmanjšali tudi obsega del in prilagodili organizacijo dela v družbah Ekotal in Talum Inštitut, kjer bodo odpoved pogodbe vročili osmim sodelavcem pod enakimi kriteriji kot velja za Talum. V celotni skupini je sicer trenutno 1453 zaposlenih.

Z zaustavitvijo elektroliznih celic v začetku aprila se bodo v Talumu približali četrtemu milijonu ton aluminija v 68-letni zgodovini. Kot poudarjajo v podjetju, bodo to storili nadzorovano, pri čemer bodo vse naprave ustrezno konzervirali tako, da jih bo v prihodnje vsaj še polovico mogoče ponovno zagnati.

Talum je največji proizvajalec rondelic na svetu 

On tem znova poudarjajo, da za proizvodnjo primarnega aluminija niti v Sloveniji niti v Evropi ta trenutek ni primernih ekonomskih pogojev. Zmanjševanje števila delujočih elektroliznih celic jim je tudi izrazito poslabšalo učinkovitost procesa proizvodnje primarnega aluminija.

V podjetju se zato usmerjajo v programe, s katerimi dosegajo visoko dodano vrednost in imajo kupce, kamor sodijo predvsem programi livarstva, rondelic in toplotnih prenosnikov. Najbolj intenzivno trenutno delajo na izgradnji nove tovarne za rondelice, ki jo bodo umestili v proste zmogljivosti njihove livarne.

Talum je že zdaj največji proizvajalec rondelic na svetu, med drugim pa so tudi na trgu prvi predstavili rondelico iz 100-odstotno recikliranega aluminija. Njihov cilj je proizvesti 60.000 ton rondelic in 10.000 ton drugih izdelkov z visoko dodano vrednostjo.

V sklopu projekta zelene in pametne transformacije razvijajo napreden način recikliranja odpadnega aluminija ter nadgradnjo proizvodnih linij, ki bodo slednjega omogočale izdelavo novih izdelkov. S projektom načrtujejo povečanje deleža odpadnega aluminija v svojih izdelkih z današnjih 39 na 55 odstotkov do leta 2030, so še sporočili iz omenjenega državnega podjetja.

Talum_3
Novice Talum dokončno ugaša elektrolizne peči za proizvodnjo aluminija
Talum_1_1200x800
Novice Za 6,2 milijona evrov vreden projekt 2,2 milijona evrov evropskih sredstev
TALUM-68. tovarniski praznik-Zlati metulji z leve Leon Zorec_Francka Sagadin_Teodor Decman_Stanko Hergula_Ivica U. Pepelnik-Foto_Stanko Kozel
Novice Praznovanje - priložnost za druženje in pogled v prihodnost
Aluminij kovina proizvodnja
Novice Kidričevski Talum zaradi energetske krize le še na dobri desetini zmogljivosti
Ne spreglejte