Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
14.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

otroci igrače

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 14.48

7 let, 12 mesecev

Zunanja otroška igrala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanja igrala so odlično sredstvo za otrokov motorični razvoj. Ampak otrok bo razmišljal le o igri, o vsem drugem morate vi.

Vsa igrala naj bi bila narejena tako, da otrok uživa. "Otrokov cilj je igra, naš pa naj bo razvoj motoričnih sposobnosti, še zlasti ravnotežja in koordinacije, pa tudi moči," je dejala Jera Zajec, ki se na Pedagoški fakulteti v Ljubljani ukvarja z gibalnim razvojem otroka. Od kolebnice do igralnih enot Na igralih otroci pogosto razvijajo več motoričnih sposobnosti, vendar je običajno ena izmed njih prevladujoča. "V grobem smemo reči, da se koordinacija razvija na vseh tistih igralih, kjer moraš obvladovati svoje telo v prostoru in času," pojasnjuje Zajčeva. "Ko se moraš plaziti skozi različne tunele, ko moraš nadzirati, kdaj in kako počepneš in vstaneš, ko hodiš, tečeš, se plaziš, plezaš po čim bolj pestrih poligonih, kjer je za uspeh potrebna gibalna inteligenca."

Igralnih enot, na katerih se otroci igrajo tako, je mnogo in stanejo do nekaj sto evrov. Klasičen primer pa je že kolebnica, ki se jo v predšolskem obdobju lahko uporablja na različne načine (kača na tleh, zvijajoča kača, pajkova mreža, vrtenje ...).

Razvoj, skrit v igro "Ravnotežje, ki ga imenujemo kar sito za izvajanje gibalnih nalog, razvijamo na mnogih igralih: vseh toboganih, gugalnicah, visečih in nepritrjenih stopnicah, vrtiljakih, trampolinih …" našteva Zajčeva.

Z njenega vidika so najprimernejša tista igrala, prek katerih skozi lovljenje ravnotežja in obvladovanje telesa, v čemer otroci uživajo, razvijajo še moč. "Za guganje na vrvi bo otrok moral uporabiti ogromno svoje moči. Delal bo s trebušnimi in hrbtnimi mišicami, z mišicami rok in nog in vse to le zato, da se bo gugal."

Igralo mora ustrezati otroku Igralo mora biti razvojno ustrezno. Z drugimi besedami, otrok mora biti dovolj razvit, da ga uporablja. Še posebej pozorni moramo biti pri mlajših otrocih, ki pri neki gibalni nalogi še ne držijo glave. Če to opazimo, sta igralo ali naloga zanj prezahtevna (trampolin, zaviti tobogan …). Takoj ko naš otrok obvlada držo glave med izvajanjem gibalne naloge na nekem igralu, pa igralo že lahko začne uporabljati.

Preveriti morate tudi, da oprijemala na igralih niso prevelika za otrokove roke ali postavljena preveč narazen.

Zahtevajte dokaz doseganja standardov Ponudnikov igral je v Sloveniji res veliko in vsa morajo ustrezati strogim varnostnim standardom. Če boste zahtevali in pridobili dokazilo, da jim igralo ustreza, se vaš otrok v igralu ne bo zagozdil, na igralu ne bo prostorov, kjer bi bil otrok za vas nedostopen, izpostavljeni deli bodo zaobljeni ali oblazinjeni, vrvi se ne bodo zažrle v roke, konstrukcija bo stabilna, oprijemala ne bodo prevelika in drseča, materiali ne bodo vnetljivi ali škodljivi za zdravje.

Vendar morate vedeti tudi, da niso vsa igrala igrala, opozarja Slavko Rudolf, vodja Centra za testiranje in certificiranje in sodni izvedenec za igrala. Nekatera igrala so igrače, vsaj formalno.

Na trampolinu le en otrok Tistim igralom, ki so tako majhna, da so kvalificirana kot igrače, ni treba zadostiti enako strogim standardom. Tudi za igrače se sicer zahteva neko preverjanje in če ga prestanejo, dobijo oznako CE. To pomeni, da so v skladu s pripadajočimi evropskimi standardi. Tako oznako morate na primer iskati pri raznih gugalnikih in napihljivih toboganih.

Tudi za trampoline predpisani evropski standardi za igrala ne veljajo, saj so gimnastična oprema. Rudolf jih priporoča le, če boste vedno lahko nadzirali, da bo na njih le en otrok. "Na vsakem dobrem trampolinu lahko otroci skačejo zelo visoko. Če sta na njem dva otroka, se lahko močno zaletita z glavama," pojasnjuje.

Pozor pri namestitvi Ljudje pogosto kupijo varno igralo, potem pa ga napačno namestijo. "80 odstotkov poškodb je posledica padca ob tla," je povedal Rudolf. "Standard natančno določa, da pri za padce z višine do 60 centimetrov lahko podlaga tudi beton, a brez ostrih robov. Če je višina do enega metra, potem je dovolj mehka trava. Pri večjih višinah pa mora biti mehkejša podlaga, na primer sekanci ali mehka guma."

Že pred nakupom morate upoštevati tudi, da že ob normalni uporabi otroci uporabljajo prostor okoli naprave. V tem prostoru ne sme biti ovir, kot so stene, škarpe in ograje.

Rabljena igrala so lahko dotrajana Garancije igral so tako dolge, da jih otroci prerastejo, preden garancija preteče, zato je na voljo mnogo rabljenih igral. Igrala, s katerimi so se otroci igrali mnogo let, verjetno nimajo nevarnih točk, problem pa je lahko, da ne zadostujejo danes predpisanim standardom za materiale, iz katerih so sestavljeni.

"Problem je, da se izrabijo. Tudi na igralih, ki so konstruirana tako, da se na njih nič ne premika, se lahko pojavi rja ali trohnoba lesa," opozarja Rudolf. "Treba je biti pozoren na obrabljive dele, na primer zglobe pri gugalnicah. Tudi obrabljen poliester pri toboganih sicer ni nevaren, je pa vsekakor moteč."

Ne spreglejte