Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
12.53

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

evropske volitve evropske volitve sindikat

Sreda, 21. 5. 2014, 12.53

8 let, 2 meseca

Sindikati: Zagotovo si ne želimo takšne Evrope, kot je danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) poziva k udeležbi na volitvah v Evropski parlament. Evropski sindikati medtem predlagajo naložbeni program za izgradnjo močne industrije.

Volitve so priložnost, da preprečimo, da bi bilo v prihodnje še manj skrbi za ljudi, je danes dejal predsednik zveze Dušan Semolič. "Volitve so lahko tudi priložnost za razmislek, kakšno EU želimo in potrebujemo. Zagotovo ne take, kot je danes," je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik ZSSS.

V EU mora po njegovih besedah priti do sprememb, saj dozdajšnja pot, ki vodi v revščino in brezposelnost, ni prava. Pomembno je preprečiti dominantno vlogo institucij, ki so pod vplivom kapitala, je poudaril.

Izpostavil pomen reform evropskih institucij Po njegovih navedbah so potrebne reforme evropskih institucij, npr. Evropske centralne banke, da bodo imele med prednostnimi nalogami skrb za kakovostna delovna mesta in preprečitev socialnega dumpinga.

Kot je povzel izvršni sekretar zveze za sodelovanje z EU in drugimi mednarodnimi organizacijami Pavle Vrhovec, so v celotnem evropskem sindikalnem gibanju zelo nezadovoljni z zdajšnjo neoliberalno politiko v Evropi. Brezposelnih je že 26 milijonov ljudi, od tega skoraj šest milijonov mladih do 25 let, je opozoril.

"Razlike še nikoli niso bile take kot zdaj" "Ne moremo se strinjati z ostrimi varčevalnimi ukrepi, ker so povzročili večanje razlik med delavci in bogatimi," je dejal. "Razlike še nikoli niso bile take kot zdaj," pravi.

Evropski sindikati po njegovih besedah predlagajo novo pot za Evropo. Ta vključuje naložbeni program v višini dveh odstotkov bruto domačega proizvoda vsako leto za obdobje desetih let, takšne naložbe pa bodo med drugim pomagale zgraditi močno industrijsko bazo in omogočile dobre javne storitve, je dejal.

Stroški takih naložb bi letno znašali 250 milijard evrov, kar je le četrtina zneska, ki se vsako leto izgubi v davčnih utajah in špekulacijah v EU, je poudaril.

Ne spreglejte