Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
19.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

8

Natisni članek

Aljoša Bagola predsedniške volitve 2017 volitve Borut Pahor Marjan Šarec

Torek, 24. 10. 2017, 19.36

6 let, 6 mesecev

Pahor in Šarec napovedujeta oster boj. Kakšna naj bo kampanja? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

8

Moramo se vprašati, ali gre za nezaupanje v politiko ali pa se ljudem zdi, da predsedniška kampanja preprosto ni tako pomembna, najnižjo volilno udeležbo na predsedniških volitvah v zgodovini samostojne Slovenije komentira marketinški guru Aljoša Bagola. Med drugim opozarja tudi na to, da so kandidati v televizijskih soočenjih bolj kot vsebinske rešitve stavili na svoje značaje in osebnostne lastnosti.

Novinar: Vitomir Petrović/Video: Planet TV


Nezaupanje v politiko nasploh ali ljudem kampanja ni pomembna?

Od 1,7 milijona volilnih upravičencev se je skoraj milijon ljudi odločilo, da bodo v nedeljo ostali doma in ne bodo oddali glasu nobenemu od predsedniških kandidatov.

Prave politične kampanje, ki bi prispevala k višji volilni udeležbi, v zadnjih tednih oziroma mesecih praktično ni bilo, marketinški strokovnjaki ugotavljajo v oddaji Planet Danes.

"Zdaj se moramo vprašati, ali gre za nezaupanje v politiko nasploh ali pa samo za dejstvo, da se ljudem zdi, da predsedniška kampanja vseeno ni tako pomembna," meni marketinški guru Aljoša Bagola.


Preberite še: 

-> Po polomu Likovičeve v stranki pravijo: Te volitve niso bile žetev, ampak setev

-> Zakaj Pahor ni zmagal že v prvem krogu?

-> V Sloveniji voli vedno manj ljudi. Kje so razlogi?

-> Stranka SMC je ena največjih poraženk volitev: izgubila več kot četrt milijona volivcev

-> Drugi krog bo referendum: za Pahorja ali proti njemu #analiza #video


Recepta za dvig participacije očitno ne pozna nihče. "Videti je, da potrebujemo neke nove, bolj sveže pristope, temu lahko rečemo tudi populizem, ampak dokler to ni nek nevaren populizem, je meni vseeno ljubši," je prepričana evropska poslanka Tanja Fajon.

"Videti je, da potrebujemo neke nove, bolj sveže pristope, temu lahko rečemo tudi populizem, ampak dokler to ni nek nevaren populizem, je meni vseeno ljubši," o morebitnem receptu za višjo volilno udeležbo pravi Tanja Fajon. | Foto: STA , "Videti je, da potrebujemo neke nove, bolj sveže pristope, temu lahko rečemo tudi populizem, ampak dokler to ni nek nevaren populizem, je meni vseeno ljubši," o morebitnem receptu za višjo volilno udeležbo pravi Tanja Fajon. Foto: STA ,

Lotili so se sami, sledi še kar nekaj terenskega dela

Letošnja kampanja se je od preteklih razlikovala tudi v tem, da so se kandidati namesto na sporočila s plakatov in brošur osredotočili na nagovarjanje volivcev na družbenih omrežjih.

"Kandidati se vse bolj sami lotevajo teh podvigov. Niso presenečanja, so taka poznana presenečenja. Borut Pahor se je določil, da bo malce hodil okoli, preostali so se odločili, da bodo večino stvari sami oddelali, predvsem na družbenih omrežjih," pravi Bagola.

Dodaja, da so kandidati svoje značaje razkrivali šele v soočenjih, zato je za vsebinske odgovore in rešitve zmanjkalo prostora. Hkrati pričakuje, da bomo v nadaljevanju kampanje videli tudi spopad med kandidatoma: "Mislim, da bo še kar nekaj terenskega dela, selfijev in potem kakšen spopad med enim kandidatom, ki se mora braniti, in drugim, ki lahko brez večjih težav napada."

Za Pahorja ključna podpora desnih volivcev

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Glede na to, da so za kamniškega župana Marjana Šarca v prvem krogu glasovali levi in levosredinski volivci, za Pahorja pa levo in desno volilno telo, bo zadnji v drugem krogu predsedniške tekme še kako odvisen od glasov desnice.

Čeprav so za Pahorja v prvem krogu predsedniških volitev glasovali tudi desni volivci, aktualni predsednik države v političnih krogih vseeno velja za kandidata levice. "Vsekakor je Pahor tudi z vidika njegove dozdajšnje politične karierne poti absolutno človek leve socialdemokratske linije," je prepričana vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Janša in Mesec se strinjata: V drugem krogu ni prave izbire

Kljub temu aktualni predsednik države v drugem krogu krvavo potrebuje podporo desnega volilnega telesa, ki mu glede na nedavne besede prvaka SDS Janeza Janše ni brezpogojno zagotovljena. "Po naključju sem prej gledal izjavo predsednika SD Dejana Židana in moram reči, da se strinjam z njim. Dejal je, da je škoda denarja za drugi krog, in res je škoda denarja za drugi krog, ker ni izbire," je dejal Janša. 

Z njegovim stališčem se strinjajo tudi v Levici. "Jaz mislim, da tako v drugem krogu kot prej izbire praktično ni. Imamo v bistvu dva kandidata, ki sta si praktično enaka. Razumemo vse tiste, ki so ostali doma v prvem krogu, še bolj pa razumemo vse tiste, ki bodo ostali doma v drugem krogu," je prepričan predsednik Levice Luka Mesec.

Medtem ko Pahor velja za levega kandidata, pa politična usmerjenost kamniškega župana Marjana Šarca za zdaj še ni jasna. "Za gospoda Šarca politična usmerjenost na nacionalni ravni za zdaj  še ni povsem definirana. Vsekakor pa pričakujemo, da bo to s svojimi rešitvami in vrednotnimi pogledi na konkretne situacije v drugem krogu jasno pokazal," ocenjuje Kustec Lipicerjeva.

Imate mnenje o temi iz članka? Vabljeni k razpravi na forumu Med.Over.Net. 
Ne spreglejte