Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
10.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercator Laško Dušan Zorko

Petek, 10. 2. 2012, 10.31

7 let, 2 meseca

Zorko: Konzorcij za prodajo Mercatorja še obstaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko je povedal, da konzorcij za prodajo Mercatorja še obstaja, kako bodo po umiku Agrokorja nadaljevali, pa bodo razčistili te dni.

Zorko je v pogovoru za Delo državo pozval k odkupu Mercatorja prek paradržavnih skladov, banke pa k reprogramu posojil v višini 150 milijonov evrov, ki se iztečejo konec marca.

"Ves čas prodaje so bili v Sloveniji jasno zaznavni signali, da je politika ne bo dovolila" Nenadni umik hrvaškega Agrokorja iz boja za Mercator je po Zorkovih besedah pred slovensko politiko spet postavil vprašanje, kako rešiti trikotnik banke - Mercator - Pivovarna Laško. "Prejšnja vlada prodaji ni bila naklonjena, nova pa se o njej še ni izrekla. Ves čas prodaje so bili v Sloveniji jasno zaznavni signali, da je politika ne bo dovolila," je ocenil.

Zorko: Če je Mercator strateški projekt države, naj se ga država ustrezno loti Meni tudi, da se morajo v sanacijo Pivovarne Laško vključiti vsi, sama družba, banke in tudi Mercator, saj Laščani s svojim skoraj 24-odstotnim deležem niso stabilen partner v lastniški strukturi Mercatorja. "Če je Mercator strateški projekt države, naj se ga država ustrezno loti tako, da pomaga pri rešitvi. Država ima več možnosti: ena je v okviru morebitne slabe banke, druga je v okviru pomoči pri reprogramu posojil in tretja možnost je, da se nekako razprši lastnina med posamezne dobavitelje," je pojasnil prvi mož Pivovarne Laško.

Za Laščane najugodnejši reprogram na pet ali sedem let z nekim moratorijem Napovedal je, da bosta skupaj s članico uprave laške pivovarne Mirjam Hočevar prihodnji teden začela sestanke z bankami upnicami in ob tem izrazil prepričanje, da bosta na podlagi dobrih poslovnih rezultatov dogovorila nov reprogram posojil. Za Laščane pa bi bil najugodnejši reprogram na pet ali sedem let z nekim moratorijem.

Ponovno bodo šli v razpis za Delo Zorko je tudi napovedal, da bodo spet objavili razpis za Delo, potem ko na prvem razpisu niso prejeli niti ene zavezujoče ponudbe. Po njegovi oceni banke upnice ne bodo šle v prodajo Pivovarne Laško, dokler ima Laško skoraj 24-odstotni delež v Mercatorju in časopisno dejavnost. Če bi imeli samo pijače, tako Zorko, bi bili že prodani, saj se za njih zanimajo tudi veliki evropski pivovarji.

"Če bo šlo Laško v stečaj, bo problem z Mercatorjem še večji" Opozoril je, da ima Pivovarna Laško dolgove do 20 bank. Njihova največja lastnica in upnica Nova Ljubljanska banka ima svoja posojila zavarovana z delnicami Pivovarne Union in jih lahko proda, če Laško ne bo vrnilo dolgov. To po Zorkovi oceni ni dobro, saj bo Laško prek pogodbenega koncerna laže vračalo posojila. "Če bo šlo Laško v stečaj, bo problem z Mercatorjem še večji, ker bo del stečajne mase," je še dejal Zorko.

Ne spreglejte