Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
16.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kobilarna Lipica Dejan Židan

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 16.11

7 let, 2 meseca

Židan bi turistično dejavnost Kobilarne Lipica prenesel na gospodarsko ministrstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za kmetijstvo je predlaga spremembo zakona o Kobilarni Lipica, po katerem bi se javne dejavnosti kobilarne ohranile na kmetijskem, turistične pa prenesle na gospodarsko ministrstvo.

S predlagano spremembo želi kmetijski minister Dejan Židan jasno ločiti javno od gospodarske funkcije. "Predlog spremembe zakona je razmislek ministrstva za kmetijstvo in okolje in še ni usklajen z drugimi ministrstvi. V njem je zapisano, da je vse, kar služi javni službi in je torej v korist konjev, del javnega zavoda, sami turistični objekti pa so preneseni na za to pristojno ministrstvo," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Židan.

Kmetijski minister predlaga, da se z gospodarsko in turistično dejavnostjo Kobilarne Lipica ukvarjajo tisti, ki so za to bolj kompetentni, torej ministrstvo za gospodarstvo. "Kakšna pa bo končna oblika, sedaj ne znam napovedati, saj je to odvisno tudi od vlade in DZ," je dodal.

"Ne bi rad imel pomešanih dejavnosti Javna razprava o omenjenem predlogu spremembe zakona bo trajala do 24. junija, nato pa se bo zakon usklajeval na vladi. "Zavedam se, da to ne bo enostavno, saj je veliko interesov," je poudaril minister. Predlagane spremembe so sicer posledica lanske revizije Računskega sodišča RS, ki je med drugim naložilo, da se financiranje javne službe Kobilarne Lipica prenese na eno ministrstvo, podrejeno gospodarsko družbo pa spremeni, da bo v skladu s slovensko zakonodajo. "Ne bi rad imel znotraj javnega zavoda pomešane javne in gospodarske dejavnosti," je poudaril Židan.

Pričakuje sicer, da bi se dejavnosti v Kobilarni Lipica med obe ministrstvi lahko razdelile jeseni, sam proces spreminjanja zakona in razdelitve pa po njegovem mnenju ne bo vplival na sanacijski program. Kot je pojasnil, ta v Kobilarni Lipica že poteka, stvari pa "se rešujejo".

Ne spreglejte